arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?

Sokak hayvanlarıı
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Sokak hayvanlarıı

Her dışarı çıktığınızda sokakta yaşayan bir hayvan ile karşılaşmanız mümkündür. Hayvan popülasyonunun artması sokaklarda yaşayan kedi ve köpek sayısının da artmasını sağlamaktadır.

Bazı dönemlerde bireyler sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklere yardım etmeyi istemektedir. Genellikle severek manevi bir his kazandırmanın yanı sıra sokak hayvanları için yapılabilecek birçok şey bulunmaktadır.

Sevginin yanı sıra sokak hayvanlarını korumak için neler yapabiliriz?

Sokak hayvanlarını korumak için neler yapabiliriz adlı bu yazımızda her gün karşılaştığımız sevimli kedi ve köpeklerin sokaklarda hayatlarını idame ettirebilmeleri için neler yapabileceğimizden bahsedeceğiz.

Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve dediklerimizi uygulayarak bir sokak hayvanının hayatına dokunabilirsiniz.

1) Hayvan Sahiplenin

Sokaklarda yaşayan kedi ve köpekler çoğu zaman zor şartlar altında yaşar. Evde yaşayan kedi ve köpeklerin yanı sıra sokak hayvanlarının ömrü daha kısadır.

Çünkü sokakta yaşayan canlıların karşı karşıya gelebileceği birçok olumsuz durum bulunmaktadır. Bu noktada sokak hayvanları için yapılabilecek en önemli şey onları sahiplenmek olmalıdır.

Sokak hayvanı sahiplenmek onların daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamaktadır. Bir hayvan sahiplenmek hayvanların en büyük ihtiyacı olan yaşam koşullarını iyileştirirken ihtiyaç duydukları sevgiye kavuşmalarını da sağlamaktadır.

2) Koruyucu Olun

Kendinizi hayvan sahiplenmek için hazır hissetmiyor olabilirsiniz fakat bu noktada sokak hayvanlarının hayatlarına farklı bir şekilde de etki edebilirsiniz.

Genellikle hayvan sahiplenmek için hazır olmayan ya da hayvan sahiplenmek istemeyen kişilerin bir bölümü bir sokak hayvanının hayatına katkıda bulunmak için koruyuculuğunu üstelenebilmektedir.

Bir sokak hayvanının koruyucusu olmak isteyen kişiler belirli zaman aralıkları ile barınaklara yardımcı olabilmekte ve barınak koşullarında yaşamak zorunda olan canlıların daha kolay yemeğe ulaşmasını sağlamaktadır.

Mama masrafını karşılamak gibi sokak hayvanlarını korumak için neler yapabiliriz sorusuna yanıt arayan kişilerin yapabileceği bir diğer şey de barınak ziyaretleridir.

Zaman zaman evinizin yakınlarında bulunan bir barınağa giderek barınaklarda yaşayan hayvanların en çok ihtiyaç duyduğu şey olan sevgiyi onlara verebilirsiniz. Böylece yalnızca birinin hayatına dokunmak yerine birçok canlının hayatına dokunabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kediler Yumurta Yer Mi? Kedilere Nasıl Yumurta Verilmelidir?

3) Sahiplendirme Kampanyalarına Yardım Edin

Sokak hayvanlarını korumak için neler yapabiliriz diyorsanız yapabileceğiniz bir diğer güzel şey de sahiplendirme kampanyalarına yardım etmektir.

Genellikle belirli sahiplendirme siteleri, Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları üzerinden hayvan sahiplendirmek isteyen birçok kişi bulunuyor.

Bu noktada sokak hayvanlarına yardım etmek isteyen kişiler yapılan paylaşımların daha fazla kişiye ulaşması için kendi profillerinde ve hikayelerinde bu paylaşımları yeniden paylaşıyor.

Böylece yapılan paylaşımlar sayesinde evcil hayvan sahiplendirme ilanları daha fazla kişiye ulaşıyor ve sokaklarda yaşayan canlılar daha kolay yuva buluyor.

Sizler de bir sokak hayvanının sahiplenmesine yardımcı olmak için sahiplendirme kampanyalarına katılabilir ve sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlara destek olabilirsiniz.

4) Yanınızda Mama Taşıyın

Sokaklarda yaşayan her canlı yemek bulmakta güçlük çekmektedir. Hatta yemek arayışı içerisinde olan canlıların büyük bölümü bu esnada yaşamlarını kaybedebilmektedir.

Sokak hayvanları için bir şeyler yapmak isteyen kişilerin de bu noktada onların daha kolay mamaya ulaşmasını sağlamaları gerekir. Eğer bir sokak hayvanını sahiplenemiyorsanız sokaklarda karşılaştığınız canlıların daha kolay bir şekilde yemek yemesi için yanınızda mama taşıyabilirsiniz.

Böylece bir canlı gördüğünüzde ona verebilir ve beslenme ihtiyacını karşılamasında yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Sokak Kedilerini Ekonomik ve Sağlıklı Beslemek İçin En iyi 5 Yöntem

5) Evinizin Önüne Su Koyun

Tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için belirli bir miktarda su tüketmesi gerekir. Su tüketilmediği takdirde ise organlar belirli fonksiyonlarını kaybedebilir. Sokaklarda yaşayan köpeklerin bir gün içerisinde 1-2 litre su içmesi gerekirken kedilerin ise 200 – 300 ml arasında günlük su tüketmesi gerekir.

Şehirleşmenin olmadığı bölgelerde sokak hayvanları suya kolay bir şekilde ulaşırken büyük şehirlerde yaşayan sokak hayvanlarının suya ulaşması da biraz zordur. Bu nedenle sokakta yaşayan canlıların suya ulaşabilmeleri için herkesin kapısının önüne su koyması gerekir. Böylece sokak hayvanlarının suya ulaşmalarını sağlayabilir ve hayatlarını idame ettirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

6) Yemeklerinizi Paylaşın

Kedi ve köpeklerin metabolizmaları insanlardan farklı çalışır. Genellikle insanların her yediği besini kedi ve köpekler tüketemez fakat günlük hayatımızda yediğimiz birkaç besini kedi ve köpeklerin de tüketebilmesi mümkündür. Bu noktada sokak hayvanlarını korumak için yapabileceğiz şeyler arasında belirli yemekleri onlarla paylaşmak da yer almaktadır.

Hem insanların hem de kedi ve köpeklerin yiyebileceği besinler şunlardır:

  • Haşlanmış Havuç Balık – Pişirilmiş Olmalı
  • Haşlanmış Taze Fasulye Et ve Tavuk – Sade ve pişirilmiş olmalı
  • Kırmızı ve beyaz et – pişirilmiş ve sossuz olmalı Haşlanmış yumurta
  • Haşlanmış balkabağı – Haşlanmış balkabağı
  • Sade makarna Az yağlı peynir

Kedi ve köpeklerin insanlar ile ortak tüketebileceği besinlerdir. Öğünlerinizde bu yemeklere yer verecekseniz sizler de bunları sokak hayvanları ile paylaşabilirsiniz.

Özellikle kedi ve köpekler ile yemeklerinizi paylaşırken dikkat etmeniz gereken belirli önemli unsurlar da bulunur.

  • Baharat
  • Şeker
  • Süt ve Süt Ürünleri
  • Yağlı Yemekler

Kediler ve köpeklerin zor sindirdiği ürünlerdir. Bunun yanı sıra yemeklerinize koyduğunuz soğan ve sarımsak da kedi ve köpek sağlığı için oldukça tehditkardır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Mama Değişimi: Kedi Maması Nasıl Değiştirilir?

7) Konservelerinizin Ağzını Kapatın

Sokak hayvanlarını korumak için yapabileceğiniz başka bir diğer şey de konservelere dikkat etmektir. Sokak hayvanları çoğu zaman çöplerde bulduğu besinleri tüketir. Bu noktada çöpe atılan konserveler onların sağlığına zarar verir ve ölümlerine neden olabilir.

Bireylerin sokak hayvanlarını korumak için yapması gereken en önemli şey konserveleri ezerek çöpe atmaktır. Böylece çöpten yemek arayan bir kedi ya da köpeğin konserveye sıkışmasını engelleyebilirsiniz.

8) Camları Pet Şişe İçerisinde Çöpe Atın

Evlerde ya da iş yerlerinde zaman zaman cam kırılabilir. Kırılan camları çöpe atmak ise sokak hayvanları için oldukça tehlikeli olabilir. Çöp poşetlerinin içerisinde bulunan kırık camlar sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklerin yaralanmasına neden olur.

Bu noktada sokak hayvanlarına yardım etmek isteyen kişilerin cam kırıklarını pet şişe içerisinde çöpe atması gerekir. Böylece sokak hayvanlarının yaralanmasını ve yaralardan kaynaklı enfeksiyon riskinin oluşmasını önleyebilirsiniz.

9) Belediye Hizmetlerinden Yararlanın

Şehir yaşamı içerisinde var olmaya çalışan sokak hayvanları arabalardan ya da insanlardan kaçarken yaralanabilmektedir. Bunun yanı sıra sokak hayvanları çöplerden mikrop kaparak belirli enfeksiyon hastalıkları ile de yaşamaya çalışmaktadır.

Genellikle büyük şehirlerde ya da ilçe belediyelerinde sokak hayvanlarına yardım etmek için belediyelerin veterinerlik hizmetleri bulunmaktadır.

Özellikle İstanbul’da ALO 153 hattı sayesinde yaralı bir sokak hayvanını belediyeye bildirebilir ve konumunu söyleyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kedileri Sosyalleştirmek: 5 Adımda Kedinizi Sosyalleştirin

10) Bölgenizdeki Veterinerler ile Tanışın

Sokak hayvanları için belirli veterinerler de ücretsiz ve gönüllü hizmet vermektedir. Bu durumda sokak hayvanlarına yardım etmek isteyen kişilerin yaşadığı bölgede yer alan veterinerleri tanıması gerekmektedir.

Böylece yaralı ya da hasta bir sokak hayvanına denk gelirseniz ilgili veteriner hekime başvurabilir ve ücretsiz bir şekilde tedavisini yaptırabilirsiniz.

Büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri ve valilikler sokak hayvanlarının bakımından sorumludur.

Şehirleşmenin her geçen gün artış göstermesi, şehir nüfusunun ve çevre kirliliğinin artması sokak hayvanlarının yaşam alanlarını tehdit etmeye başlamıştır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.