arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Zeka Gelişimi: Kediler İçin En İyi 5 Zeka Oyuncağı

zeka geliştirici oyuncaklar
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedilerde fiziksel egzersizlerin yanı sıra, zihinsel egzersizlerinde yapılması önemlidir. Eğer kedinizin zekasının gelişmesi için onunla özel bir oyun oynamak veya oyun oynaması için oyuncak vermemek büyük bir hata olacaktır.

Kediler genel olarak aktiflikten hoşlanan ve oyun oynamaktan keyif alan canlılardır. Dolayısıyla kedilere alacağınız küçük bir oyuncak zeka gelişimi için faydalı olacaktır. İlk olarak kedilerin zekalarından bahsedelim.


Kedilerde Zeka

Kedilerin beyinleri insanların beyinlerine oranla çok daha küçüktür. Kedilerin vücutlarına oranla sadece %0.9 büyüklüğü beyinlerinden oluşmaktadır. Beyinlerinin küçük olması zekalarının geri olduğunu ifade etmez. Kedilerde 300 milyon adet sinir hücresi bulunmaktadır.

Kedilerde yapılan bir araştırma sonucunda kedilerin kısa dönem hafızasının oldukça olduğu ortaya çıkmıştır. Son 16 saati kolaylıkla hatırlayabilir. Köpeklerde bu oran sadece 5 dakikadan oluşmaktadır. Kedilerde uzun dönem hafızası ise çok iyi olmasa da mekanları ve insanları hatırlayabilir.

Kedilerin öğrenme biçimlerinden bahsetmek gerekirse, temel olarak gözlemleyerek öğrenirler. Doğdukları andan itibaren avlanmayı, yemek yemeyi, kendilerini temizlemeyi gözlem sonucunda öğrenirler. Yaşlı kedilerde ise durum biraz daha farklıdır. Kediler yaşlandıkça unutma ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra stres, depresyon asosyallik gibi durumlar da görülebilir.


Kedilerde Zeka Gelişimi

Kedilerin zekaları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra zekalarının gelişimi için tavsiyelerde bulunacağız. Kedilerin zeka gelişimlerini tam anlamıyla sağlamak için sürekli olarak düşünmelerini sağlamak gerekir. Bu sayede zihni canlı kalacaktır.

  1. Zekasını Geliştirecek Oyuncaklar: En basit çözümlerden bir tanesi kedinizin uğraşacağı oyuncaklar satın almanızdır. Kediler bu tarz oyuncaklarla oynamaktan keyif aldıkları için hem eğlenirler hem de zihinlerini canlı tutarlar. Aşağıdaki başlığımızda kediniz için önerdiğimiz oyuncak çeşitlerini inceleyebilirsiniz.
  2. Beslenme Şekilleri: Kedinizin beslenmesi için farklı yöntemler uygulayabilirsiniz. Kedinize her zamanki yerinde mama vermek yerine mama kabını evin farklı bir yerine taşıyın ve kedinizin bulmasını bekleyin. Bu sayede kedilerin avcılık güdüleri gelişecektir.
  3. Ödül Mamaları: Hepimiz biliyoruz ki kediler asla ödül mamalarına hayır diyemez. Bu işi avantaja çevirerek kedilerin zihin gelişimlerine destek olabilirsiniz. Bunun için kedinize otur, kalk, yat gibi komutlar vererek bu komutları uygulamasını sağlayın ve başarılı sonuç aldığında ödül maması verin. Kediniz ödül maması için öğrenmeye çalışacaktır. Kedilere Kolaylıkla Öğretebileceğiniz 5 Eğitim Komutu isimli yazımızı okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve kedinize bazı komutları öğretebilirsiniz.

Kedilerin Zeka Gelişimine Destek Verecek Oyuncaklar


#1 Pawise Pilli Hareketli Kedi Oyun Çemberi

Kedinizin oynarken keyif alacağı aynı zamanda avcılık güdülerini geliştireceği bu oyuncak en iyi seçeneklerden bir tanesidir. İçerisinde yer alan özel topu sayesinde çemberin içerisinde farklı yerlere hareket eden topu yakalamaya çalışan kediniz bu işi yaparken düşünecek ve refleksleri gelişecektir. Bu yüzden kedinizin zeka gelişimi için bu oyuncağı satın almayı düşünebilirsiniz.

Pawise kedi oyuncağı satın almak için buraya tıklayın!


#2 Flip Hacı Yatmazlı Elips Desenli Oyun Konsolu

Bu oyuncak kedilerin vazgeçilmezlerinden bir tanesidir. Genel olarak hareket eden toplarla oynamaktan aşırı derecede keyif alan kedileri aynı zamanda düşünmeye de teşvik etmektedir. Oyuncağın içerisindeki yer alan toplar dışarı çıkmaz ancak kenarlarından dokunulduğunda hareket etmektedir. Bu yüzden kedinizin ilgisini çeker ve düşünmesini sağlar. Bunun yanı sıra üzerinde yer alan hacı yatmazlı peluş oyuncak sayesinde kediniz fiziksel egzersiz ihtiyacını karşılar.

Flip kedi oyuncağı satın almak için buraya tıklayın!


#3 Kong Kedi Oyun Bahçesi

Bu oyuncağa çok fonksiyonlu demek yanlış olmayacaktır. Özellikle zeka gelişimini destekleme bakımından son derece etkilidir. Bu oyuncak üç ayrı işleve sahiptir. En alt kısmında yer alan top hareket eden özelliğe sahip olduğu için oldukça keyifli gelecektir. Üst kısmında yer alan özel diskin içerisine ödül maması yerleştirilir ve kedinin diski çevirerek ödül mamasını alması sağlanır. Son özelliği ise üzerinde yer alan oyuncağı avlama isteğini dürtülemesidir. Bu sayede kedinin hem fiziksel hem de zihinsel egzersiz yapmasına imkan verilir.

Kong kedi oyuncağı satın almak için buraya tıklayın!


#4 Trixie Kedi Oyuncağı, Peluş Fareli Daire 

Yine aynı mantıkla listemizde yer alan ürünlerden bir tanesidir. Bu oyuncak alt kısmında hareketli top bulundurur ve kedileri düşünmeye teşvik eder. Üst tarafında ise hacı yatmazlı peluş fare yer almaktadır. Bu sayede kedilerin avlanma içgüdülerini destekler. Diğerlerinden farkı ise farenin içerisinde zil bulunmaktadır. Bu sayede kedi fareye temas ettiğinde ses çıkartır.

Trixie kedi oyuncağı satın almak için buraya tıklayın!


#5 Trixie Kedi Oyuncağı, Deri Oyun Sopası 

Kediler için en klasik oyun türlerinden bir tanesi ise oynatma sopalarıdır. Sopanın ucunda yer alan peluş veya deri oyuncaklar kedinin ilgisini çeker ve kediyi oyun oynamaya teşvik eder. Hareket eden oyuncağı gören kedi, oyuncağı yakalamaya çalışır. Bu sayede kedilerin avlanma içgüdülerinin gelişmesine ve düşünmelerine yardımcı olur.

Trixie kedi oyuncağı satın almak için buraya tıklayın!


#6 Trixie Kedi Oyun Ve Ödül Topu

Listenin en iyi oyuncaklarından bir tanesi ise ödül topudur. Klasik top formatına sahip olan bu topun içerisinde mama koyabileceğiniz bir hazne yer almaktadır. Topun içerisine mama yerleştirdikten sonra kedinin topu çevirerek içerisindeki mamayı düşürmesi gerekir. Bu süre içerisinde düşünecek ve oldukça efor sarf edecektir.

Trixie kedi oyuncağı satın almak için buraya tıklayın!


Kedi Zeka Oyuncakları Neden Önemlidir?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler de zekalarını kullanarak gelişirler. Bu yüzden zeka oyuncakları kullanmak, bulmaca çözmelerini sağlamak zekalarını geliştirecektir. Zeka oyuncaklarının sonucunda ödül maması vermek onları teşvik edebilir. Bu yüzden bulmacayı çözdükten sonra ödül mamasına ulaşabileceği oyuncaklar seçilmesi iyi bir seçenektir.

Tüm bunların yanı sıra kedilerin egzersiz yapmaları için de önemlidir. Kediler avcı kimliğine sahip olduğundan dolayı gün içerisinde hareket etmesi ve avını yakalar gibi plan yapması önemlidir. Bu sayede hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişecektir.


Kedilerde Zeka Gelişimi İçin Beslenmenin Önemi

Zeka gelişimi kedinin fiziksel ve zihinsel davranışlarıyla sağlanabilir, ancak bir diğer önemli unsur ise kedilerin beslenme şeklidir. Kediler temel olarak günlük besin ihtiyaçlarının tamamını karşılamalıdır. Bununla beraber yüksek kaliteli kedi maması kullanmak önemlidir.

Kedilerin zeka gelişimi için mamanın içeriğinde muhakkak Omega yağ asitleri yer almalıdır. Genellikle balıklı mamalarda daha yoğun miktarda bulunan Omega-3 ve Omega-6 kedilerin zeka gelişimini desteklemektedir. Zeka gelişimi için bir diğer önemli besin kaynağı ise taurin miktarıdır. Tercih edilecek mamaların içerisinde taurin oranının yüksek olması önemlidir.

Ayrıca, En İyi 5 Ton Balıklı Kedi Maması isimli yazımızdaki mamaları tercih ederek Omega yağ asitleri bakımından kedinizin ihtiyacını karşılayabilirsiniz.


Kedilerin Zeka Gelişimini Desteklemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Temel olarak kedilerin beslenmesine ve zeka oyuncaklarıyla vakit geçirmesine dikkat edilmelidir. Bir diğer önemli unsur ise kedinizle beraber vakit geçirmenizdir. Kedilerin gelişimi için aranızda kuvvetli bir bağ olması önemlidir. Bunun için kedinizden sevginizi asla esirgememelisiniz.

Kedinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirmek için onunla beraber oyunlar oynamak en iyi seçenekler arasında yer almaktadır. Ayrıca, kedinize ödül mamaları vermek aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir. Eğer kedinize vereceğiniz ödüller hakkında bilgi sahibi değilseniz Kedi Ödül Maması Nedir? Kediler Nasıl Ödüllendirilir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz. Kısacası kedinizle beraber vakit geçirmeniz ve ona sevginizi göstermeniz zihinsel gelişimi için önemli bir ölçü birimidir.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.