Tüy Dökülmesi Yaşayan Kediler İçin 5 Tavsiye

Kedi sahiplerinin en büyük sorunlarından bir tanesi tüy dökülme sorunudur. Özellikle de uzun tüylü kedi sahipleri bu durumdan çok şikayetçidir. Bu sorunu minimuma indirmek için yapmanız gerekenleri sizler için sıralayacağız. Aynı zamanda ihtiyacınız olan ürünler hakkında da bilgi vereceğiz.


Kedilerde Tüy Dökülmesi

Tavsiyelerimize başlamadan önce, kedilerin tüy yapısı hakkında bilgi vermek gerekir. Kedilerin tüylerini temel olarak, kısa ve uzun tüylü olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Tabi, tüysüz kedi ırkları da bulunmaktadır. Tahmin edeceğiniz üzere bu ırklarda herhangi bir tüy dökülme sorunu yoktur.

En fazla tüy dökülme sorunu yaşayan kediler uzun tüylü kedilerdir. Bu yüzden diğer ırklara göre daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Genel olarak beslenme, bakım, tıraş gibi unsurlara dikkat edildiğinde bu sorun minimuma inecektir.


Kediler Neden Tüy Döker?

Kedilerin tüy dökme sorununun çok fazla nedeni olabilir. Bunların en başında beslenme alışkanlığı gelmektedir. Kedilerin beslenmesiyle, tüy kalitesi arasında doğrudan ilişki vardır. Bu yüzden kaliteli bir mama seçimi önemlidir. Özellikle ev yemekleri ile beslenen kedilerde tüy dökülme sorunu çok yaşanır.

Beslenmeyle ilişkili olarak B vitamini eksikliği sonucunda tüy dökülmesi ortaya çıkabilir. Bunun için vitamin takviyesi kullanılabilir.


Stres ve Tüy Dökülmesi

Kedilerde en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi de strestir. Strese yol açabilecek pek çok unsur bulunabilir. Kediniz yapmak istemediği bir şeyi yapmak zorunda kaldığında, sevmediği bir mama tükettiğinde, herhangi bir şeyden korktuğunda, tüyleri makine ile kesildiğinde stres ve depresyon görülebilir. Buna bağlı olarak tüy dökülmesi yaşanabilir. Ayrıca kedilerde stres kaynaklı oluşan kedi hastalıkları da bulunmaktadır.


Hastalık ve Tüy Dökülmesi

Eğer kedinizin beslenmesi, tüy bakımı, ruhsal hali normal bir seyir gösteriyorsa ve buna bağlı olarak tüyleri dökülüyorsa hastalıktan kaynaklı bir tüy dökülmesi söz konusu olabilir. Kedilerde tüy dökülmesine yol açan hastalıkların en başında deri hastalıkları ve dış parazitler gelmektedir. Bunun yanı sıra bağırsak, karaciğer, böbrek hastalıkları gibi iç organlardan kaynaklı sorunlarda tüy dökülmesine yol açabilir.


Hormonal Durumlar

Kedilerin tüy dökme sorunu yaşamasının en büyük sebeplerinden bir tanesi de hormonal durumlardır. Eğer kediniz kızgınlık, çiftleşme ve hamilelik zamanlarındaysa ve tüy döküyorsa bu oldukça normaldir. Bu dönemin sonlanmasıyla beraber kedinizin tüy dökülme sorunu da azalacaktır.


Tüy Bakımı

 

Kedilerde tüy bakımı olmazsa olmazlardandır. Uzun tüylü kedilerin tüylerini her gün, kısa tüylü kedilerin ise haftada 2 kere taramanız gerekir. Bu sayede vücudundaki ölü tüyler toplanacaktır. Bu işlem sayesinde tüylerinde kıtıklaşma veya topaklaşma da oluşmayacaktır. Aynı zamanda kedilere banyo yaptırmak ve makas tıraşı yaptırmak tüy sağlığı için önemlidir.


Mevsimsel Tüy Dökümü

Kediler mevsim geçişlerinde normalden çok daha fazla tüy dökmektedir. Çünkü, yeni mevsim için farklı tüy çıkartmaya başlarlar. Böylece mevsim koşullarından çok daha az etkilenirler. İlkbahar döneminde dökülen kalın ve sık tüylerin yerine daha ince tüyler çıkartırlar. Tam tersi şekilde son bahara girdiklerinde yazlık tüylerini dökerek yerine uzun, kalın ve sık tüyler çıkartırlar.i

Kedilerde tüy dökme sorunları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Kediler Neden Tüy Döker? Tüy Dökümü Çözümleri Nelerdir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.


Kedilerde Tüy Dökülmesi İçin Tavsiyeler

Tüy dökme sorunu yaşayan kedilerin tüylerinin daha az dökülmesi için aşağıdaki 5 tavsiyemize uyabilirsiniz. Böylece hem kediniz daha canlı ve sağlıklı tüylere sahip olacaktır, hem de tüyleri çok daha az dökülecektir.


#1 – Dengeli Beslenme

Sadece tüy dökülme sorunu için değil, genel olarak kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmelerinin anahtarı sağlıklı beslenmekten geçmektedir. Bunun için mama seçimine önem vermenizi ve kaliteli bir mama seçmeniz gerekir.

Kedilerin tüy sağlığının korunması için genellikle balıklı mamalar kullanılmaktadır, ancak bu şart değildir. Önemli olan mamanın protein bakımından yüksek ve karbonhidrat bakımından düşük olmasıdır. Yani, protein kaynaklı bir mama seçtiğiniz sürece, kedinizin tüyleri için uygun olacaktır.

Protein kaynağının yanı sıra mamanın içeriğinde Omega-6 ve Omega-3‘de yer almalıdır. Bu iki yağ asidinin kedilerin deri ve tüy sağlığını koruması için önemlidir. Aynı zamanda cilt sorunlarının yaşanma ihtimalini de minimuma indirir. Bunun yanı sıra mamanın içeriğinde folat gibi B vitamini grubunun yer alması gerekir. Son olarak seçeceğiniz mamanın içeriğinde biotin olmasına da önem verin. Biotin, deri ve tüy sağlığını korumak, derinin canlı görünmesini ve aşırı yağlamayı engellemek için önemlidir.

Kedilerin tüy sağlığını destekleyici kedi mamaları için buraya tıklayabilirsiniz. 


#2 – Tüy Bakımı

Kedilerde tüy bakımı, kedi sağlığı için olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Uzun tüylü kedilerin tüy bakımları günlük olarak gerçekleştirilmelidir. Aksi halde aşırı tüy dökülmesinin yanı sıra tüy yumağı sorunu da ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak kedinizde bağırsak tıkanıklığı da görülebilir.

Kedilerin tüy bakımını yapmak için uygun bir tarak ve fırça seçmeniz gerekir. İlk başlarda kedinizi taramaya alıştırmak için, ödülllendirmeye önem vermeniz gerekir. Kedinizin tüylerini tararken, ilk olarak tüylerin çıkış yönünde taramanız, daha sonra da tam tersi yönde tüylerini taramanız gerekir. Böylece ölü tüylerin büyük bir kısmını toplamış olacaksınız.

Kedilerde tüy toplama yöntemlerinden bir tanesi de tüy toplama eldiveni kullanmaktır. Bu eldiveni elinize geçirerek kedinizi sever gibi üzerindeki tüyleri toplayabilirsiniz. Aynı zamanda bu eldivenin uçları sayesinde kedinizde masaj hissi uyanacaktır. Bu yüzden de hoşuna gitme ihtimali çok yüksektir.

Kedi bakımı için tarak ve fırça modellerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 


#3 – Taze Su Tüketimi

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de günlük su tüketimi önemlidir. Bunun için kedinizin mama kabının yanında taze su bulunması gerekir. Kedinize su verirken içme suyu kullanmanız ve günde iki kere suyunu değiştirmeniz gerekir. Kedilerde su tüketimi sadece tüylerinin sağlığı için genel olarak sağlıklı bir bünyeye sahip olması için önemlidir.

Kedilerin suyunu tazelemeyi ihmal etmemek gerekir. Bunu anlamak için günde üç kere kedinizin suyunu değiştirin. Çok yüksek ihtimalle kedinizin toplam tükettiği su miktarı artacaktır. Eğer günlük değiştirme şansını yoksa, otomatik su kapları kullanılabilir.

Kediler için özel olarak üretilmiş su kaplarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 


#4 – Vitamin – Kedi Maltı

Kediler için ek besin kullanmak da kedilerin daha sağlıklı olmasını ve tüylerinin daha güçlü olmasını sağlayacaktır. Kedi maltının temel kullanım tüy yumağı sorununa çözüm bulmaktır. Bu işlemi gerçekleştirirken kedilerin tüylerinin daha sağlıklı olmasını ve kendilerini yalarken daha az miktarda tüy yutmasını sağlar.

Kedi maltı içeriği sayesinde besinlerin sindirilebilirliği arttırmak için kullanılır. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan farklı vitaminlerle sayesinde kedilerin bağışıklık sistemi ve tüy yapısı güçlenir.

Kedi maltı, kokusu ve lezzetinden dolayı kedilerin ilgisini çeken bir üründür ve bunu tüketmeyi severler, ancak kediniz kedi maltını yemiyorsa patisinin ucuna bir miktar sürerek yalamasını sağlayabilirsiniz. Günlük olarak 1 nohut tanesi kadar kedi maltı vermek yeterli olacaktır.

Kedi vitamini satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 


#5 – Parazit Engelleyici

Kedilerde tüy ve deri yapısına zarar veren durumlardan bir tanesi de dış parazit oluşumudur. Kedilerde dış parazit çok karşılaşılan bir durumdur. Bunun için önceden önlemini almak gerekir.

Kedilerde dış parazit oluştuğunda bölgesel tüy dökümü, tüylerde matlaşma, tüy dökülmesinin artması gibi durumlar görülebilir. Doğal olarak kediniz daha sağlıksız ve mutsuz olacaktır. Bu soruna çözüm bulmak için üretilmiş olan kedi pire ve kene damlaları kullanılabilir. Bu damlalar kedinin ense bölgesine damlatılır ve bu sayede pirelerin uzaklaşması sağlanır.

Bunun yanı sıra pire engelleyici kedi tasmaları da bulunmaktadır. Eğer kedinizin tasması varsa bu ürünler tercih edilebilir. Bu tasmaları tercih ederken, bitkisel özlü olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Kediler için özel üretilmiş paraziter ürünler için buraya tıklayabilirsiniz. 


Sıkça Sorulan Sorular

Kedi sahiplerinin en sık karşılaştığı durumlardan bir tanesi düzensiz bir biçimde tüy dökülmesidir. Yukarıdaki rehberimiz oldukça detaylı ve açıklayıcı olsa da sık gelen sorulara cevap verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.


Soru 1: Kedim Tüy Döküyor Ne Yapabilirim?

Kediniz tüy dökmeye başladıysa pek çok farklı sebebi olabilir, ancak en sık karşılaşılan durum yetersiz beslenme olarak görülmektedir. Bunun için kedinize protein, Omega-3 ve Omega-6 bakımından zengin mamalar vermeniz gerekmektedir. Eğer hangi mamayı vereceğinize karar veremiyorsanız; Kedilerde Tüy ve Deri Bakımı İçin En İdeal 5 Kedi Maması isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.


Soru 2: Kedimde Parazit Var Ne Yapabilirim?

Yine en sık görülen durumlardan bir tanesi olmasının yanı sıra oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Özellikle de dışarıya çıkartılan kediler için ayrıca dikkat edilmelidir. Parazit oluşumunun temel sebepleri; başka bir hayvandan bulaşması, kedinin yaşam alanının temiz olmaması, evin içerisine herhangi bir yolla parazit taşınması olarak sıralanabilir. Kedileri parazitlere karşı korumak için paraziter ürünler kullanmanız oldukça önemlidir. Eğer bu konu hakkında fikriniz yoksa, Kedilerde Parazit, İç Parazit ve Dış Parazitler Tedavisi isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.


Soru 3: Kedimin Tüyleri Matlaştı ve Güçsüzleşti, Neden Oluyor?

Kedilerin tüyleri matlaştıysa yakın zaman içerisinde tüyleri dökülecek demektir. Tüylerin matlaşmasının pek çok sebebi olabilir, en temel sorun ise kedinin yetersiz beslenmesi ve tüylerinin yeteri kadar bakım görmemesidir. Eğer kediye kaliteli kedi maması verilirse ve günlük olarak tüyleri taranırsa, tüyleri çok daha canlı olacaktır. Bazı durumlarda parazitlerden ve iç hastalıklardan dolayı tüylerin matlaşması ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veterinere başvurulmalıdır.


Soru 4: Her Şey Normal Ama Kedimin Tüyleri Dökülüyor, Neden?

Eğer kediniz sağlıklıysa, tüy bakımı düzenli olarak yapılıyorsa ve yeteri kadar beslenebiliyorsa tüyleri ve kendisi oldukça güçlü olacaktır, ancak tüm bunlara rağmen tüy dökülmesi görülebilir. Çünkü, kediler mevsim geçişlerinde tüy dökerek kürklerini yenilerler. Bu yüzden bir süreliğine kedinizin tüylerinin yoğun bir şekilde dökülmesi oldukça normaldir.

Mustafa

Yorumları Göster

  • Kesinlikle tıraş ettirme kaliteli mama ve sık sık tarayın abur cubur vermeyin eldiven tarak öneririm

  • Merhaba yaklaşık 3 aydır bir sokak kedisini sahiplendim. Sokakta bakarken de 2 defa iç dış parazitini yaptırmıştım. Eve almadan önce de iç dış parazit yaptırdım banyosunu yaptırdım öyle aldım. Tüyleri aşırı derecede uzun. Çok güzel bir tarak da aldım halbuki bütün tüyleri tarattığı zaman kesiyor sanki. Traş ettirmeye kıyamıyorum ama kedim tüylerini yolup yolup atıyor sanki psikolojisi bozulmuş gibi kendini yalıyor sonra dişleriyle koparıp tutam tutam yolup atıyor. Zaten annemi zor ikna ettim eve almak için artık tüy sorunuyla baş edemiyorum traş ettirsem mi bir defa ya da bana ne önerirsiniz kendisini taratmayı da sevmiyor pati atıyor ellerim tırmık içinde :( çok teşekkür ederim.

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce