Kategoriler: Kedi Sağlığı

Kedilerde Mide Hastalıkları ve Tedavisi

Kedilerde mide sorunlarının en yaygın nedeni, tüy ve kürkteki pislikleri yutmalarına yol açan temizlenmeleriyle ilgilidir. Her ikisi de kusmaya yol açar.

Yün, iğne ve iple oynamak öğürme veya kusmayla ilişkili yabancı madde komplikasyonlarına ve kedilerde mide hastalıklarına yol açar.

Kediler Neden Tüy Döker ?

Kedilerde Mide Bulantısı ve Kusma

Kedinin bağırsakları da etkilenmişse, çoğunlukla kusmaya ishal de eşlik eder. Kedinin kusmasının birçok nedeni olur. Bazı nedenler ikincildir ama diğerleri yaşamı tehdit edici niteliktedir.

Basit kusma genellikle önemsizdir, sürekli kusma ise daha sorunsaldır (bkz. yandaki tablo). Bazı kediler kusarken çok seslidir, ulur ya da feryat ederler.

Genel olarak, bu bir kedi özelliğidir ve sorunun ciddiyetiyle ilişkili olmak zorunda değildir.

Kedilerde Kusma Türleri

  • Akut kusma: Kediler doğal olarak, tüy topağı ve bazen de kurtlar gibi midede olmaması gereken maddeleri kusarlar. Salya akıtmayla başlayan kusma genellikle hareket bulantısı sonucudur. 

Tedavisi: Bunun dışında sağlıklı olan kedilerde, kusma sonrasında yiyecek ve suyu birkaç saatliğine kesin.

    • Aralıklı kusma: Bunun nedeni bir yiyecek alerjisi, ülser veya tümörler gibi metabolik hastalıklardan kaynaklanan Ot yemek kedilerde yaygın bir kusma nedenidir.
      Genellikle bunu tüy topaklarını çıkarmak için yaparlar.
    • Sürekli Kusma: Kedilerde devamlı kusma acil , hayati önem taşıyan bir duruma işaret olabilir. Hiç vakit kaybetmeden veterinere gidilmelidir.
    • Projektil Kusma: Kedilerde görülen projektil kusma genellikle kedilerin yediği yiyeceklerin mideden geçememesi durumunda yaşanır.
    • Kan Kusma: Kedilerin kan kusması çok büyük hastalıkların varlığının belirtisi olabilir. Bu hastalıklar ince bağırsak ülseri , tümörler veya ciddi enfeksiyonlardır.
    • Köpük , Safra Kusma : Kedilerin günün benzer saatlerinde köpük veya safra kusması gastritin bir türü veya belirtisi olabilir.
      TedavisiGastritin engelleyici haplar kullanılabilir.

Kedilerde Kusmanın Nedenleri

Kedilerde kusmanın nedenleri aşağıdaki gibidir ;

–  Ot yemek; yiyecek tahammülsüzlüğü; kaynaklanan gerçek alerji.

–  Mide Enflamasyon (gastrit); parazitler.

–  Ülserler; yabancı maddeler; tümörler.

–  Bağırsak Enflamasyon, iltihaplı bağırsak rahatsızlıkları hastalıkları, parazitler; yabancı maddeler; tümörler; enfeksiyonlar; bağırsak düğümlenmesi, kabızlık.

–  Diğer karın Pankreas iltihabı (pankreatit); periton rahatsızlıkları iltihabı (peritonit); karaciğer iltihabı (hepatit); karın tümörleri.

–  Metabolik ve Böbrek yetmezliği; karaciğer hormonal rahatsızlıkları; diyabet; böbreküstü hastalıklar bezinin az çalışması (hipoadrenokortisizm).

–  Tiroid bezinin fazla çalışması (hipertiroidizm).

–  Kan zehirlenmesi (septikemi, endotoksemi).

–  Elektrolit ve asit nedenli rahatsızlıklar; stres , endişe ve fobiler.

–  Zehir ve Aspirin; antifriz (etilen glikol); kalp ilaçları (digrtal); kemoterapi ilaçları; bazı antibiyotikler.

Kedilerde Zehirlenme ve Belirtileri

Kedilerin Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Olmalı?

Yaş ve vücudunun formuna bağlı olarak kusmadan sonra 4 ile 24 saat arası yiyecek vermeyi kesin. Sık sık az miktarda su verin. İçme suyuyla karıştırılan toz elektrolit solüsyon da yararlı olur.

Yeniden yiyecek vermeye başladığınızda, ufak, sık porsiyonlar halinde lezzetli, az yağlı, az protein içeren, mideyi çabuk terk edip bağırsaklara girecek yiyecekler verin.

İçme konusunda gönülsüz olur, Su ve yiyecek alimim kediye etsuyu gibi lezzetli sıvılar vererek özendirin.

Kedilerde Regürjitasyon (Yemeği Geri çıkarma)

Kusmadan farklı olarak geri çıkarma yiyeceğin yemek borusundan neredeyse hiç çaba gerekmeksizin ağızdan geri çıkmasıdır. Bu kusmayla karıştırılabilir.

Yemek borusu sorunları kedilerde nadir görülür, gerçi 1990’larda Büyük Britanya’da kedi disotomisi adı verilen yemek borusu gevşemesi ve geri çıkarmaya neden olan hastalıkta artış görülmüştür. Hâlâ görülüyor.

Tedavisi: Kediler sık, yüksek kalorili yiyeceklerin yüksekçe yerlerde verilmesi, böylece yerçekiminin yiyeceğin yemek borusundan geçmesine yardımcı olmasıyla tedavi edilir. Yemek borusunun normal aktivitesini uyarmak için bazen ilaçlar da kullanılır.

Kedilerde Gastrit ve Tedavisi

Kediler strese çok yatkın hayvanlardır bu nedenden dolayıdırda gastrit rahatsızlığının çıkması olasıdır. Stres ile salgılanan bazı hormonlardan dolayı kediniz gastrit olabilir.

Kedilerde gastrit oluşumunun bir diğer nedenlerinin arasındada kedilerin diğer evcil hayvanlara göre daha fazla protein ve yağ tüketme ihtiyacıdır.

Kedi dostlarımız mamalarda bolca bulunan yağ ve proteini hazmedemeyebilirler , hazımsızlık sonucuda gastrit doğabilir.

Kedilerde Gastrit Tedavisi Nasıl Olmalı?

Kedilerde gastrit tedavisi ilk önce beslenmeden başlar , kedinize verdiğiniz mamanın türü ve besin değerleri , beslenme düzeni ve diyet gibi durumların düzenlenmesi gereklidir.

Yukarıda paylaştığımız gastrit tedavisine hazırlık aşamasından sonra eğer kedinizin beslenmesi düzene girdiyse , kedinize gastrit hastalığının getirdiği sorunları çözme aşamasına geçebilirsiniz.

Kediniz eğer sık sık kusuyor ve vücudundaki sıvı oranı azalıyor ise, kusmayı azaltan ve önleyen ilaçlar ve haplar kullanılabilir.

Kediler Gastritten Nasıl Korunur?

Gastirit hastalığı gözlemlenen kedilerde hastalığın tekrarlanmaması için uzmanlar tarafından önerilen en etkili yöntem; diyet ve düzenli beslenmedir.

Kedi dostumuzu özellikle gastrit dostu mide düşmanı olan yağlı besinlerden uzak tutmalıyız. Son olarakta kedilerde gastriti tetikleyen; stresden kedimizi uzak tutmalıyız.

admin

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce