Kedilerde Doğum ve Belirtileri – Kediler Kaç Ayda Doğur?

Doğum iyice yaklaştığında kasılmalar çoğalır. Kasılmalar dakikalık olarak gerçekleştiğinde doğum evresi başlamış demektir. Kedilerde Doğum başladığında anne önceden belirlediği yere yerleşir. Anne kedi yavruları kasılmalarla doğurmaya başlar.

Anne kedi ilk yavruyu doğurduktan sonra başka yavru varsa bu yavruların dünyaya gelmesi ortalama 10-20 dakika gibi bir zaman alır.

Anne yavruları doğurduktan sonra ilk nefes için yavruyu tetikler. yavru ilk nefesi almazsa müdahale etmek gerekir. Fakat komplikasyonlar dışında kedilerde doğum sırasında anneyi doğal doğrum evresinde bırakmak en sağlıklısıdır.

Anne kediler doğum yaparken çok sık nefes alabilir. miyavlıyormuş gibi  sessizce ağzını açabilir. Ya da miyavlayabilir. bu durumlar normaldir.

Kedilerde doğum süreci anne kedi için biraz sancılı olabilir. Panik yapmamak ve anneye müdahalede bulunmamak gerekir.

Yavrunun gelmesi uzun sürerse, yavrusunun bir kısmı göründüğü halde hala çıkmıyorsa, veya kedi çok yüksek sancı çekiyorsa mutlaka acilen uzman bir veterinerden bilgi almak gerekir.

Kedilerde Doğum Sonrası

Kedi doğumdan sonra veya doğum sırasında plasentayı ve göbek bağlarını yer. Bunun sebebi savunmasız yavruları korumak ve iz bırakmamak için içgüdüsel bir harekettir.

Anne kedi yavrularının enselerini ağzıyla kavrar ve o şekilde taşır. Yavru kedi taşınırken zarar görmemek içgüdüsel olarak için bacaklarını gövdesine doğru çeker. Enseden taşınma olayı ömür boyu sürecek içgüdüsel bir kedi tepkisidir.

Yavru Kedilerde Beslenme

Bir yavru kedi meme ucunu bulmak için burnundaki ısı reseptörlerini kullanır. Daha fazla süt için annenin memesine patileriyle baskı yaparak yoğurur. Bu durum ilerde giysileri ve yumuşak cisimleri yoğurmasını sağlayacak bir alışkanlık olacaktır.

Anne kedinin sütü protein ve yağ bakımından zengindir. Her memeden aynı süt gelmeyebilir. Kardeşlerin yeterli meme olmasına rağmen kavga sebepleri de tam olarak budur.

Kediler Kaç Ayda Doğurur

Kedilerde doğum genellikle 55-65 gün arasında gerçekleşir. Kedilerde doğum 60 günden önce olabilir. Eğer kedinizin doğum süreci 60 günü geçtiyse ve hala bir doğum belirtisi yoksa mutlaka uzman bir hekime danışmak gerekir.

En kötü senaryoya bakacak olursak, kediler anne karnında gelişmemiş olabilir. İç parazit gibi sorunlardan ötürü yeterince büyüyememiş olabilir. Hatta anne karnındaki kedi yaşamıyorsa anne kediyi zehirleyebilir.

Kedilerde doğum 60 günü geçerse Mutlaka ve mutlaka ihmal edilmeden veterinerden destek alınmalıdır.

Kedilerde Mide Hastalıkları ve Tedavisi

Kedinin Doğumu Nasıl Anlaşılır? Doğum Belirtileri Nelerdir?

Kediniz hamile ve yavruların ne zaman geleceğini merak ediyorsunuz! Yavruların kedi rahminden ne zaman çıkacağını nasıl anlarsınız?

  • Davranış Değişiklikleri
    Hamile kedilerin davranışları doğum yaklaştıkça gözle farkedilir oranda değişiklik göstermektedir. Birçok kedi sever kedilerinin doğum yaklaştıkça içlerine kapandığını ve sürekli arayış içinde olduklarını gözlemledi.
  • İştahdaki Değişim
    Hamile ve doğumuna günler kalmış kedilerin iştahları fazlasıyla artar , fakat doğuma saatler kala hamile kedinin iştahı önemli oranda kesilir.
  • Süt Üretimi
    Hamile kedilerde süt üretimi genellikle doğuma 24 ve 48 saat kala gözlemlenir. Doğum yaklaştıkça hamile kedinizin meme uçlarında koyu krem renginde salgılar gözlemleyebilirsiniz. Bu hamile kedinizin ilk sütüdür bir diğer adıyla ‘kolostrum’ .
  • Vücut Isısı Düşüşü
    Hamile kedilerin vücut ısıları insanlardan yüksektir. Sağlıklı bir insanın vücut ısısı 37.3 dereceyken , normal bir kedinini vücut ısısı 37 – 39 dereceleri aralığında değişmektedir. Doğuma saatler kala hamile kedilerin vücut ısısında bir kaç derecelik azalma görülür.

Kedilerde Vücut Isısı Nasıl Ölçülür?

Vücut ısısını ölçerken çok sakin ve yumuşak davranmayı unutmayın! Hamile kedilerin vücut ısısını koltuk altından ölçün, koltuk altı ısısı normal vücut ısılarından bir derece düşüktür. Ölçümleri bir kaç hafta geriden yaparsanız daha net tahlile varabilirsiniz.

Kedi Doğumu Ne Kadar Sürer?

Kedilerde doğum süresi kediden kediye değişsede ortalama yavruların gelme periyodu 20 – 25 dakikadır. İlk yavru doğduktan sonra diğer yavrularda ortalama 20 – 25 dakika aralıklarda gelecektir. Aşağıdaki doğumu geciktiren faktörler gözlemlendiği taktirde doğum aralığıda değişecektir.

Kedilerle doğumu geciktiren faktörler:

  • Hormonel sorunlar
  • Beslenme sorunları
  • Stres sorunları
  • Pelvis çatısının yarım açılması
  • Yavruların büyüklüğü

Kedilerde Doğum Sancısı

Kedilerde doğum sancısı , vücut sıcaklığının düşmesiyle başlar. Doğum sancısının başlangıcında kedi fazlasıyla huzursuzdur. Yapılan araştırmalara göre kedilerin %90′ ında sık sık nefes alma , yavaş adımlarla yürüme, verilen mamayı reddetme ve çok sık olmasada kusma gibi durumlar gözlenir. Bu sırada yuva yapmak için arayışta gözlenir.

Eğer hamile kedinizde bu davranışları gözlemliyorsanız , hazırladığınız doğum kutusuna kedinizi yerleştirme zamanınız gelmiştir.

Doğum Yapan Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır? 

Doğum yapan anne kedinin bakımında en önemli önerilerden birisi anne kediyi ve yavruların çok fazla ve gereksiz rahatsız etmemektir.

Güneş ışığının yavrulara ve anne kediye ulaşması , gece de loş ve sıcak bir ortam olmalıdır.

Mama , su kabı ve kum anne kedinin doğum sonrasında kolayca ulaşabileceği bir yerde olmalıdır.

Anne kedi ve yavrularının bulunduğu ortam temiz olmalıdır ve sürekli temizlenmelidir ayrıca anne kedinin yavrularını besleyip beslemediği , yavruların annelerini düzenli emip emmediği gözlemlenmelidir.

Kediler Doğumdan Sonra Ne Zaman Kızışır ?

Anne kedi süt üretimini sağlayan prolaktin hormonu üretir. Yavru kedilerin annelerini emme sürecinde bu hormon salgılanmaya devam eder.

Yavrular emmeyi bıraktıktan yaklaşık bir hafta sonra kedi kızışmaya başlayabilir.

Kedilerde Annelik Süreci

Yavru kedi dünyaya geldikten sonra birkaç hafta boyunca annesine muhtaçtır. Kediler doğum sonrasında yavrularını çok ciddi şekilde korurlar. Evcil kedi olsa dahi yavruları evdeki diğer insanlardan önde gelir ve nadirde olsa tehlike sezerse ev haklına saldırabilir.

Anne kedi doğum sonrasında yavrularını sürekli yalayarak temizler. Yavru kedilerin dışkı ve idrarları da anne tarafından yalanarak temizlenir.

Kedilerde Babalık İçgüdüsü

Kedilerde doğum ve üreme sorumluluğu %95+ anne kedinin üzerindedir. Baba kedi çiftleştikten sonra bir daha ortalıkta görünmeyebilir. Babalık duyguları yok denecek kadar azdır veye varsada bunu yansıttıkları pek söylenemez.

Çok çok nadir bir durumdur ki üreme sonrası yavrularla ilgilenen bir baba kedi de yok değil. Ev kedilerinde anne ve baba kedinin iletişimi iyiyse doğum sonrası yavrularla ilgilenme konusunda babanın faktörleri olabilir.

Tabiki sorunlu olan diğer bir faktörde var ki; Baba kedi tekrar çiftleşmek için yavrulara karşı saldırgan olabilir.

Anne ve baba aynı evde yaşıyor ise baba kediyi sürekli takipte olmak durumundasınız.

admin

Yorumları Göster

  • Kedim daha 9 aylık okuduğum şeylerden anladığım kadarıyla hamilelik belirtileri var hep uyuyor oyun oynamayı kesti eskiden karnından sevdiriyodu şimdi karnına dokunmamıza izin vermiyor hatta sevmemize bile izin vermiyor acaba kedim hamilemi? yoksa hastamı? ve karnında biraz şişlik var

  • Bahçemizde baktığımız dişi bir van kedisi vardı nisan ayında hamile kalmış o dönem sürekli evin içine girmeye çalıştı bizde kapalı garaja aldık minderin üstünde doğum yaptı 5 tane kedi doğurmuş bir süre takip ettik yavrular çok sağlıklıydı garajın kapısını aralık bırakıyorduk birgün biz evde olmadığımız zaman yavrulardan 3 tanesi kaybolmuş ya kendisi bir yere götürdü unuttu yada anne kedi yokken başka kediler gelip kaçırdı bilemiyoruz herneyse şimdi anne kedi yavruları emzirmeyi bıraktı çok fazla uğramıyor ama tuhaf bir durum var ne zaman mahalleye çıksa mahallenin tüm erkek kedileri bunu takip ediyor buysa kimseye pas vermiyor onlarla kavga ediyor bazen komik görüntüler ortaya çıkıyor bir dişi kedinin peşinde 6 tane erkek kedi olabilirmi nasıl bir durum bu tekrar doğummu yapacak bilgisi olan cevaplayabilirmi.

  • Merhaba bizim kedi hamile ve doğmasına. 1 kaş hafta kaldı ve kuyruğu kırək gimi dolaşıyir amma kuruğunu oynata biliyor lütfen bunun ne olduğunu eposta adresinden söylermisiniz tşk

  • biritiş erkek kedim çinçina dişi ile eşleşti doğum oldu üç tane yavrumuz oldu bi sorun olurmu yavrularda

  • Kedim doğuralı 2 gün oldu... 5 tane yavrumuz oldu.. Ama sanki karnı ağrıyormuş gibi davranıyor yada ben mi öyle hissediyorum. Sorum acaba kedimin karnında doğurmadığı ölmüş yavru olabilir mi.. İlk doğumu bu arada

  • Kedinin 55.gunu memeler iyicene şişti karın 2yavrukuk kadar büyüdü ama herhangi bir sancı ikinma yok yavrular az diye geç doğum olurmu birde ben yavru oynaması gormuyorum

  • Çok güzel ve açıklayıcı bilgiler paylaşmışsınız teşekkürler

  • Benim kedim doğum yaptı 2 tane doğurdu ve 5 saat geçti ama halen karnında 2 tane daha var net bir şekilde hissediliyor. NE YAPMAM GEREK ACABA

  • Kedim hamile karni 15 gundur sis yavru kimiltilari var nezaman dogum yapar karin kac gunluk hamileyken belli olur yardim lutfen

  • Merhaba benim kedim 3 gündür farklı gözüküyor hamile oldugundan supheleniyorduk değişik sesler çıkarmaya başladı surekli dışarı çıkmak istiyor çıkarıyoruz ama dışarda bile sesleri kesilmiyor onu oksadigim zaman bacaklarini kapatiuor miyavlamiyor inliyor sanki ne yapabiliriz bu konuda birde geçen ay sikakta yavru kedi görmüştüm eve getirdim ve bu büyük kedimin sutunu emiyor süt geluyor mudur diye bile bilmiyorum ne yapabiliriz

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce