Konu Başlıkları
Karaciğer ve pankreas sindirim için hayati önem taşır. Bağırsaklar bağışıklık sisteminin yaşamsal bir parçasıdır ve bazı iltihaplı bağırsak hastalıklarında diyete bağlı alerjiler gerçekten bağışıklık sisteminin göstergeleridir.
Sindirim sisteminin gördüğü zarar ishalle sonuçlanabilir. Bu acılı olabilir, kusma eşlik edebilir ya da kanlı ve sümüklü olabilir. İştah artışı ya da azalmasıyla, normal davranışlar ya da ciddi uyuşuklukla birlikte görülebilir. Özelliklerinden ishalin asıl nedeni anlaşılabilir, bunlar:
İshal semptomatik olarak tedavi edilir. Bilinen neden yok edilir. Birkaç saat yiyecek vermeyi kesmeli ama su içmesine izin vermelisiniz. Sıvı terapisi, akut ishal FIE’den (kedi infeksıyöz enteriti) kaynaklandığında çok önemlidir.
Çoğu uzman bağırsak florasına bilindik gıdaları sağlamak için kediyi her zamanki diyetiyle beslemeyi tavsiye ediyor. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyon şüphesi olması dışında asla kullanılmaz. Dışkı analiziyle kedilerde bağırsak hastalıklarının tanımlanması
Kıvamı:
Rengi:
Kokusu:
IBD’si olan kediler diyet katkılarına yanıt verir. Çinko, selenyum ve A ile E vitaminleri gibi antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir. Pıoantosianidin gibi bioflavonoidler C vitaminiyle birlikte bağışık işlevini desteklemekte ve serbest radikalleri temizlemekte işe yarayabilin N-asetil glukosamin enflamasyonu azaltabilir. B 12yle K vitaminleri ve folik asit de yararlı olabilir.
Bunun en yaygın nedeni gastroentestinal sistemi istila eden bir tümördür. Hasta kediler kusabilir, ishal olabilir ve kilo kaybeder.
Ondan sonra, veterineriniz karında bir yumru hissedebilir. Kitlenin ve onunla ilişkili dokunun cerrahi olarak alınması eğer başka yerlere yayılmamışsa başarılı olur.
Yaygın olmamasına rağmen kabızlık kolon megakolon biçiminde genişlediğinde ciddi bir sorun halini alır. Çoğu durumda megakolon nedeni bilinmiyor ama diyetten, travmadan veya nöromüsküler hastalıktan kaynaklanabilir.
Hasta kediler kusar, canı sıkkın görünür, yemeğini yemez ve bağırsaklarını boşaltmak için ıkınır. Kabızlık yaşlı kedilerde oldukça yaygındır ve birçok nedeni olabilir. Bu röntgen filmi kolondaki boşaltılmamış dışkıyı gösteriyor.
Kedilerde, özellikle dişilerde obezite yaygın bir ölümcül rahatsızlık olan hepatik lipidoza neden olabilir.olan hepatik lipidoza da neden olan pek çok durum vardır:
Hepatik lipidoz (HL): HL dişilerde, özellikle de şişman olanlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülür. Kötü beslenme, obezite, diğer hastalıklar ya da sadece yememek bu hastalığı tetikleyebilir. Yağ hücreleri karaciğerde toplanır ve hastalanan kedi yiyeceğini yemez olur, kilo kaybeder ve yemek yemeyi reddeder.
Tedavisi: HL ölümcül bir hastalıktır. Kedilerin yemesi gerekir, su almanın ve beslenmenin en etkin yolu mideye bir ay kadar kalacak bir tüp yerleştirmektir (gastrotomi).
Karaciğer şantı: Kronik karaciğer hastalığının hasarı sonrası kan damarları bağırsaktan karaciğere geçebilir. Kan bağırsaklardan gelen amonyak gibi maddelerden arınmaz. Dolaşımdaki bu maddeler beyin enflamasyonuna neden olur. Bu hastalıktan zarar gören kedilerin salyası akar, sendeler, uyuşuk davranır, nöbetleri ya da seğirmeleri olur.
Tedavisi: Bu hastalık diyet yönetimi ya da ameliyatla tedavi edilir. İlaçların neden olduğu karaciğer hastalığı: İnsanlar ve köpekler için güvenilir olan bazı ilaçlar kediler için toksiktir ve hepatite neden olur. Bunlardan bazıları:
Kronik enflamasyon kedilerde en yaygın görülen pankreas hastalığıdır. Hasta kedilerin kusma, ishal, uyuşukluk ve kilo kaybı gibi belirleyici olmayan semptomları olur. Teşhis için kan testleri kediler için çok güvenilir değildir. Doğru bir teşhis için biyopsi gerekir. Kronik pankeatite genellikle başka karaciğer ve kedilerde bağırsak hastalıkları eşlik eder.
Kediler nadiren akut (ani) pankreas enflamasyonu ya da köpeklerde en sık görülen pankreas hastalığı olan ekzogrin pankreas yetmezliği çekerler. Diabetes mellitus: Pankreasta üretilen insülin, hücrelerin glükozu emmesine yardım eder. însülin eksikliği kan şekerinin artmasına ve 200-400 kediden birini etkileyen diabetes mellitus’a (şeker diyabeti) yol açar.
Sadece yüksek kan şekeri diyabet teşhisine yeterli değildir. Hafif bir gerginlik bile kedinin kan şekerinin yükselmesine neden olur. Diyabet tipik olarak, kilo kaybının eşlik ettiği, su içme ve idrara çıkış artışına neden olur. Başlangıç genelde yavaş olduğundan kedi sahipleri tarafından kaçırılır.
Tedavisi: Diyabet sıklıkla insülin enjeksiyonları ve yüksek protein, düşük yağ oranı olan bir diyetle tedavi edilir. Kan şekerini düşürmek için ağızdan alınan ilaçlar da etkili olabilir.
Diyabetin neden olduğu katarakt başladığında gelişimi geri döndürülemez.
Kuwaitte yasiyorum kedimi 10 gundur bircok veteriner ve hastahaneye goturdum toplamda 600 kwd yani 11,000.00 yeni turk lirasi odedim ve benle dalga gecer gibi bagirsagi tikali ameliyat etmemiz lazim dediler.
1- ilk gidisimde ultrason ile baktilar yemek yemiyor su az iciyor ve az diskiliyor belirtiler ayni , antibiyotik ve alerji ilaci verdiler.
2- Durumda degisiklik yok diger veteriner sonda takilmadi dedi idrar torbasi cok dolu toksit uretebilir dedi ve serumu yapistirdi 2 gun.Halbuki kedim guzel isiyordu
3- durumda degisiklik yok ilk gittigimiz hastahane rontgen cekti ve bir cisim var ne oldugunu bilmiyoruz ameliyat gerekli dedi.E zaten sen bakmistin 1 hafta once bacim ne degisti…
Soru: Neden ultrason ile baktiklarinda durumu farketmedile neden ilac komasina soktular yavrumu
Cevap: Kediler degiskendir.Ilk geldiginizde bu kitle olsaydi simdiye yasamazdi.
Bilen bilir karadenizli Arhavili bir lazim dogal olarak cevaptan tatmin olmadim seni kodugumun ispanyol zibidisi deneme tahtasimi lan benim kedim.
sonuc olarak olusum bugun ameliyat olacak dunden beri bas agrisindan sol gozum gormuyor.
Benim kedim pati çok fazla kilo kaybı yaşadı . 1 aydır da sürekli gece gündüz uyumadan huzursuz bir şekilde dolanıyor ve sürekli miğdesi bulanıyor. 2 ay önce de kanlı idrar yapmıştı. Veterinere çok götürdük fakat bağırsağındaki şeyi veterinerler görmediklerini söylediler. Ve sürekli hayvanıma lağman yaptılar. Hala yemek yemiyor yerse parmk kadar bir ciğer parçası. Kedi maması veriyorduk normalde onu kestik 2 aydır . Bu mesajıma cevap verirseniz çok mutlu olurum çok çaresiz kaldık çünkü 😖
Bizim kedimiz 2 buçuk yaşında bir defa doğum yaptı ve sonrasinda karşılaştırdık. Kısırlık ameliyatindan sonra kakası değişti.kucuk kucuk topaklanmalar vardi.bizde isal oldugunu sanıyorduk.bir ay sonrasinda kusmayada başladı ve hızla zayifladi.veterinere. gittik bağırsağında kakasi kurumuş ameliyat oldu. yaş mama vermeye başladık aradan bir ay gecti yine kabizlik yine ameliyat .yani Kısırlık ameliyatindan sonra iki kez daha ameliyat oldu.yine bir ay gecti yas mamayla birlikde tavuk göğsü vermiştim 4 gün once.o günden beri kakasini yapamiyor ve hic birsey yemiyor.veterinerde yine ameliyat derse; acı ceksin istemiyorum.bu şekildeyse gözümüzün onunde eriyor hayvan ne yapacagimi şaşırdım ve cok üzülüyoruz bu duruma. Bu durumla karsilasan birileri cevap yazabilirmi.tesekkurler
Kedim gece ayakları tutmadı felç gibiydi ve pati ve ağzında morarmalar oldu saat geç olduğu için veterinerler kapalıydı nöbetçi veteriner yerinde yoktu naptıysam bulamadım sabaha karşı dayanamayıp öldü anlayamıyorum sebebini birşeyi yoktu. Lütfen bişey söyleyin
Merhaba kedim 7 aylık. Ev arkadaşımın karnından tutarak havaya kaldırmasından beri karnında bi şişlik var vet. bağırsakları çok dolu olduğu için müsil gibi bi şuruba başladı bi de ateşi olduğu için antibiyotik başladık. Bugün ishal kaka yaptı. Aslında zaten her gün az da olsa kaka yapıyodu. Neyse dün vete gittik ilaçlara başladık bugün sanki daha da şiş karnı. Aceba ileus olmuş olabilir mi ne yapabiliriz? İştahı kapalı ağzına verince yiyo ama istemeyerek.
Allah sabirlar versin ben kenidmi bildim bileli sokak hayvanlarina bakmaya calisiyorum yasadigim yerde veterinerlik ve belediye hizmetleri berbat sonuc olarak tek kala kaldim caresizlik insani mucit yaparmis casina cabaladim bir cok cani kurtarmayi basardim Allahin izniyle tabiki beslediginiz yavrunuzu iyi dinleyin kendinizi onun yerine koyun empati yapin yani inanin cogunun sikayetlerini kendiniz cozeceksiniz onlar pediatrik ilac lar ile bir yol bulabilirsiniz bir bakima tabiki cerrahi mudehale leri tabiki saglam ve Allah korkusu olan bir veterinere emanet edecegiz ben hep caresiz kaldim evde baktigim kedim 2011 de oldu ve hala ve ona yetememenin acisini yasiyorum su an ki bilgim olsaydi eminim ki yasardi.kedi nizi dinleyin hayvanseverlik meleklerle dost olmak gibidir.
Kedim yaklasık 5 aydır halıya lavaboya küçük büyük çiş yapıyor neredeyse artık kum kabını kullanmıyor 1 yasında ne yacagımı bilmiyrum