Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Tüm dünyada özellikle avrupa ülkelerinde herkez tarafından bilinen Birman Kedisi, ilk olarak Myanmar bölgesinde orta çıkmıştır. Akıllı, araştırmacı ve konuşmayı çok seven birmanlar kısa sürede Fransaya götürülmüş ve ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Eğer evinize sessizlik hakim ve bu durumdan rahatsız oluyorsanız, birman kedisi neşenizi arttırabilir:)

Muhteşem güzelliği ve kendine has yapısı mitoloji kitaplarına konu olan Birman Kedisi, Bruma (Myanmar)’ ın kutsal kedisi olarakta anılmaktadır. Hatta bir Fransız mitolojisinde; bu özel görünümü mavi gözlü bir kraliçe’ den aldığı söylenmektedir.

Birman Kedisi Özellikleri

Birman Kedisi Özellikleri – Vücut Yapısı

Ülke: Myanmar 
Üreme Oranı: Orta Seviye 
Boyut: 4.5-5kg Aralığında 
Karakteri: Konuşkan, Uysal 
Vücut Rengi: krem rengi, mavi, kahverengi ve leylak  
Tüy Yapısı : Orta – Çok Tüy
Gövde: Sert, Kalın Kaslı
Tüy Dökümü: Ortalama 
Bakımı: Zor ve Sürekli 
Kürk : Yok
Kuyruk:Tüylü, Kalın.

Çocuklarla Arası - 5/10
50%
Zeka 9/10
90%
Hareketlilik - 8/10
80%
Bakım İhtiyacı - 6/10
60%
Oyunculuk - 10/10
100%
Eğitilebilirlik - 7/10
70%

Birman Kedisi Tarihi

Kutsal kediler olarak da bilinen Birman Kedisi, kökenini Birmanya‘ dan almaktadır. Ancak Fransaya erken götürülmesi birçok kaynakta kökenlerinin Fransa olarak gösterilmesine sebep olmuştur.

1919 yılında yerel halk tarafından Fransız gezginlere hediye edilen Birman kedisi Fransa’ da çok sevilmiştir ve tüm özellikleriyle ev kedisi olmaları onları kısa süre’ de önce Amerika ve sonra tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştır.

Washinton’ da yapılan çalışmalar sonucunda ‘Sacre de Birmanie’ tanımı ile 1967 yılında Kedi Cinsi ve Irkı  olarak litaretüre geçmiştir.

Kedinin kayıtlı olduğu dernekler arasında; Amerikan Kedi Meraklıları Derneği, Kanada Kedi Derneği, Kedi Meraklıları Federasyonu ve Uluslararası Kedi Federasyonu bulunuyor.

Nasıl hangi türlerden meydana geldiği tam olarak bilinemese de Birman ırkının; Siyam ve Ankara Kedisi birlikteliğinde oluşabileceği düşünülmektedir.

Birman Kedisi Tarihi ve Özellikleri

Birman Kedisi Karakteri

Birman Kedileri neşeli ve konuşmayı seven hatta sahipleriyle saatlerce konuşabilecek nadir kedi türleri arasında yer almaktadır. Geveze ve sosyalliğiyle bilinen bu kediler aynı zamanda çok akıllı, araştırmacı ve meraklı kedilerdir.

Bu kedilerin Çevre keşifi ve analiz özellikleride üst seviyededir. Açık ve kapalı alanlarda daima araştırma yapmaktan hoşlanırlar.

Birman kedileri sakin, uysal ve yumuşak ses tonuna sahip kedilerdir. İnsan canlısı bu sevimli kediler, genellikle her zaman sahiplerinin yanındadırlar. Acıktıklarına ve sevgi istediklerinde en yumuşak ses tonlarıyla iletişim kurarlar. Kucakta olmayı seven Birman kedileri, ilgi meraklılarıdır.

Birman Kedisi Karakteri

Birman Kedisi Özellikleri

Birman kedileri uzun ve yumuşak tüyleri ile bilinen kedilerdir. Orta kedi ırkları arasında yer alan birmanların genel özellikleri aşağıdaki gibidir;

  • Orta boy kuyruk yapısı
  • Gözleri yuvarlak ve mavi renktedir
  • Vücut tipleri orta
  • Kulakları yuvarlak uçludur
  • Ortalama yaşam süreleri 15 yıldır
  • Gövde tüyleri dalgalı renktedir
  • Kibar, akıllı ve nezaketli karaktere sahiptirler
  • Ortalama ağırlıkları 4- 5 kg civarındadır
  • Krem rengi, mavi, kahverengi ve leylak renkleri bulunur
  • Sosyal ve arkadaş canlısıdırlar

Birman kedileri genel yapı itibariyle Siyam kedilerine benzetilmektedir. 20 farklı tüy rengine sahip olan kedilerde genellikle; krem rengi, mavi, kahverengi ve leylak renkleri görülmektedir. Kulakları, gövdelerinin bazı kısımları ve kuyrukları farklı renklidir.

Birman Kedisi Özellikleri

Birman Kedisi Bakımı

İpek yumuşaklığında ve uzun tüylere sahip Birman kedileri, sürekli taranmalıdır. Genellikle uzun tüyleri sık dolaşmaktadır, bu sebepten dolayıda kıtıklar ve tüy dökülmesi gibi sorunlar doğabilir. Haftalık bakım ile tüyler taranmalı ve ölü derilerden arındırılmalıdır. Tüy dökme dönemlerinde yani ilkbaharda sık taranarak, daha sağlıklı olmaları sağlanabilir.

Banyo yapmayı seven Birman kedilerini, ılık suyla yıkayabilirsiniz. Diş fırçalama ve ağız bakımı haftalık olarak yapılmalı ve diş eti hastalıkları önlenmelidir. Kedi bakımında olmazsa olmazlar arasında yer alan tırnak ve pati bakımları düzenli olarak yapılması gereken Birman kedileri, genellikler 15 günde bir tırnak kesimi yapılarak rahatlatılabilirler.

Aşağıdaki linke tıklayarak kedi bakımı hizmeti yapan istanbul kedi traşı hakkında bilgi verdiğimiz yazıya gözatabilirsiniz.

Göz Bakımı

Özellikle göz hastalıklarının önlenmesi ve sağlıklı görmeleri için akıntıların temizlenmesi gereklidir. Göz kenarları steril bezler ile silinmeli ve enfeksiyonlar önlenmelidir.

=> Kedilerde Göz Hastalıkları

Kulak Bakımı

Birman kedisi bakımlarında kulaklar, haftada bir temizlenmelidir. Bakım işlemi için elma sirkesi kullanılabilir. Pamuk yardımı ile su- elma sirkesi karışımı kullanılarak, kirler temizlenebilir.

Genel Bakım

Enfeksiyon veya çeşitli hastalıkların önlenmesi için kum kabının günlük olarak temizlenmesi gereklidir. Kaliteli kedi maması kullanılmalı ve düzenli kontrolleri için veterinere gösterilmelidir.

Birman Kedisi Bakımı

Birman Kedisi Kilosu

Sevimli ve naif yapıları ile sevilen Birman kedileri, sağlıklı formları ile ortalama 4,5 kg civarındadırlar. 5 kiloya kadar normal olan Birman kedilerin beslenmeleri de ideal şekilde yapılmalıdır.

Araştırmacı yapıları ile sürekli gezgin halde olan ve ev içinde sürekli dolaşır olduklarından, nispeten atletik yapıdadırlar. Bu tür kedilerin kalp hastalıklarına dayanımlarının oldukça yüksek olduğu belirtilir.

Birman Kedisi Yaşam Süresi

Sağlıklı yaşam sürdürmeleri halinde ortalama olarak 12 ila 15 yıl yaşayan Birman kedilerinin bakımı, oldukça önemlidir. Tüylerinin taranması, bakımının yapılması, sağlık kontrollerinin yapılması ve beslenmesi, sağlıklı yaşam süresi için özen gösterilmesi gereken unsurlar arasındadır.

Göz bakımları ve diş bakımları yapılması gereken kedi türleridir. Genel anlamda sağlıklı ve diridirler. Birman kedilerinde görülebilen hastalıklar şu şekildedir;

  • Gözlerde tüy oluşumu (korneal dermoid)
  • Kalıtsal hipotrikoz (nadiren)
  • Sponjiyöz dejenerasyon
  • Titreme
  • Mide hastalıkları

Sağlıklı yaşamaları ve düzenli bakımlarının yapılması halinde hastalık görülmemektedir.

admin

Yorumları Göster

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

1 hafta önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

1 hafta önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce