Konu Başlıkları
Ankara Kedisi ve Van Kedisinin, Türkiye’nin göz bebeği ve Dünyaca kabul görmüş, ünlenmiş kedi cinsleri olmalarının dışında, beyaz tüyleri ve çift renk (bir gözü mavi, diğer gözü sarı-kehribar) göz yapılarıyla benzetilmeleri kaçınılmazdır.
Oysa bu dünya güzeli kedilerin arasında belirgin farklar bulunmaktadır.
Ankara Kedisinin gözleri badem şeklindedir. Van Kedisinin gözleri ise yuvarlak yapıdadır. Her iki türde de çift renkli göz yapısı olabilmesine rağmen, genellikle Van Kedisinin göz rengi yapısında daha sık rastlanılan genetik bir durumdur.
Çift renk göz yapısı bulunan Van Kedisinin, mavi-kehribar renkte gözleri olurken, Ankara Kedisinin göz rengi; sarı-mavi, kehribar-mavi, ela-mavi vb. dir. Ankara
Kedilerinin mavi gözlü olanlarında görülen sağırlık, Van Kedilerinde görülmemektedir. Daha ayrıntılı bilgi için Ankara Kedisi Vücut Yapısı başlıklı yazımızı okuyun.
►Kedilerde İşitme ve Sağırlık Sorunları
Van Kedisinin tüyleri, Ankara Kedisine oranla genel olarak daha kısadır ve postu kalındır. Van Kedisinin başında kulak hizasında ve kuyruğunda, kahverengi-sarı tüyler dikkat çekerken, Ankara kedisi genellikle saflığının da simgesi olan, bembeyaz tüylerle kaplı bir posta sahiptir.
Ankara kedisi uzun tüylü kediler sınıfına dahildir ve tek tabakalı, ince ve uzun halde bulunan ipeksi tüylere sahiptir. Van Kedisinin tüyleri ise daha kalın, kısa ve kadifemsi bir yapıdadır.
Ankara Kedisinin sivri ve üçgen şeklinde keskin yüz hatlarının yanında, Van Kedisinin daha yumuşak ve yuvarlak yapıya sahip yüz hatları bulunmaktadır.
Ankara Kedisinin kulakları Van Kedisine oranla daha uzun, dik ve tüylüdür. Van Kedisinin kulakları daha geniş bir yapıdadır.
Yavru Van Kedilerinin başında bir veya iki nokta şeklinde siyah tüyler bulunabilir. Bu tüyler aynı zamanda yavru kedinin, iki aylık olana dek gri olan gözlerinin, ileride çift renk göz, yani mavi-kehribar olacağına işaret eder.
Bu nokta şeklindeki tüyler, yavru iki aylık olana kadar azalacaktır. Yetişkin olduğunda ise göze çarpmayacak dereceye gelmiş olur.
Ankara Kedisi Van Kedisi farkı, veteriner kontrolü ile de yapılabileceği gibi, onları besleyen kedi severler tarafından bilinebilir ve ayırt edilebilir.
►Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı
►Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…
Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…
Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…
Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…
Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…
Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…
Yorumları Göster
Oğlum Ankara kedisinden Ankaralının da haberi yoktur.
Çok ayıp. Dünyaca ünlü kedimizi biz bile tanımıyoruz:) Van kedilerinin vücudunda beyazdan başka renk bulunmaz. Yüzüncü yıl üniversitesi yardımıyla Van kedileri koruma altındadır. Gidin, gezin memleketinde ziyaret edin.
Bizim bura da ki tüm kediler bu özellikleri taşıyor gerçekten de beyaz olanlar belli bir yaştan sonra duymuyor . Hatta belediyemizde Ankara kedisi sembolunu kimi zaman kullanıyor . Yüz hatları çok haşin ve güzel .
Ortalıkta bir sürü Ankara kedisi var .
Madem öyle niye hiç ortalıkta Ankara kedisi namına hiçbir şey görünmüyor. bunları çalıyorlar veya gizlice satıyorlar mı?!
Harika