Somali kedisi dışarıda yapılan etkinliklere bayılan, eve kapatılmayı ancak çok küçük yaşta alınırsa kabullenebilecek doğal bir avcıdır.
Somali kedisi diğer kedi cinslerinden farklıdır. ;
Somali kediniz varsa kendinizi farklı hissedebilirsiniz ve bu kediyi bırakamayacağınıza emin olabilirsiniz. 1871 yılında Crystal Palace Kedi Fuar’ında sergilenen sıradışı ırklar arasında somali kedisi ilk 3 de yer aldı.
Biyologların yaptığı araştırmalara göre Somali Kedisi , habeş kedilerinin geçirdiği mutasyonlar sonucu meydana gelmiştir.
Genetik mühendislerinin 1910 yılında yaptıkları gözlemler; habeş kedi ırkı ile uzun tüylü bir başka ırkın çiftleşmesi sonucu somali kedilerinin ortaya çıktığını göstermektedir.
Evely Mague (Genetik Bilimci) bu kedi türünün üzerinde çalıştı ve gelişmesini sağladı. Hatta Somali Kedisi isminide bizzat kendisi verdi.
Evely Mague 1970 yılında Somali Kedileri için bir dernek kurdu ve 8 yıl sonra CFA şampiyonu olmaya hak kazandı
Karakteri: Dışarıda dolaşmayı sever, Mükemmel avcı.
Tüy Yapısı : Uzun Tüylü Somali Kedisi
Kulak Yapısı: Aralıktı, kepçe ve püsküllü.
Gövde: Orta irilikte, kıvrak ve kaslı.
Kürk : Yumuşak ve ince, orta uzunlukta.
Kuyruk: Kısa çok tüylü.
Somali kediler hayatını heyecanlı ve dolu yaşarlar. Atlamayı, zıplamayı çok severler. Enerjileri çok yüksektir ve bitmeyen bir enerjileri vardır. Oyun oynamayı severler somali kedisini mutlu etmek isterseniz oyunla kandırabilirsiniz.
Somali kedisi insanlara ve ortama çok rahat uyum sağlar ve yabancılık çekmez. Somali kedisinden asla vazgeçemezsin tam tersine bağımlılık yapar.
Somali kedileri fazlasıyla yaramaz , meraklı ve evin her tarafını gezen sürekli oyun oynamak isteyen bir kedidir.
Eğer sessiz , sakin bir yapıdaysanız ve kedinizinde aynı karakterde olmasını istiyorsanız somali kedileri yanlış tercih olacaktır.
Somali kedilerinin sahipleri tarafından en çok konuşulduğu özelliğide aşırı inatçı olmasıdır. Eğer akıllarında birşey varsa mutlaka olmalıdır.
Sinirli ve sert tavırlar sergilemesinin sebebi ona istediğini vermemeniz olabilir. Ayrıca inatları kolay kolay geçmez en iyisi istediğini yapın.
Somali kediler de diş çok önemlidir. Diş hastalıklarında en riskli cinslerden biri Somali kedilerdir. Kedilerin ağız ve diş sağlığı hakkında merak ettiğiniz herşeyi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
►Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı
Somali kedilerinin tüylerini hafta 1 yada 2 kez taramak yeterlidir. Sıklıkla banyo yapılmasından yana değiliz gerekli zamanlar da banyo yapılmasını tercih ediyoruz.
Dişleri somali kedileri için önemli ve hassas konu olduğu için günlük fırçalanması gerekir. Her gün bunu yapamıyorsanız haftada 1 yapılması gerekir hiç yapmamaktan iyidir.
Tırnaklar 2 haftada bir kesilmesi gerekir. Göz çevresi her zaman temiz tutulması gerekiyor.
Somali kedilerinde kulak akıntılarına çok rastlanmaktadır. Kedinizin kulaklarını üç günde bir kontrol etmenizde fayda vardır. Eğer kirli olduğuna karar verdiyseniz , bir miktar pamuğu koparıp elma sirkesi ve su karışımına bandırarak temizleyebilirsiniz.
Dipnot: Kulak temizliği sırasında kulak çubuğu kesinlikle kullanmamalısınız! Kalıcı kulak problemlerine sebebiyet verebilir.
►Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı
Somali Kedilerinin Kum kabını temiz tutmalısınız ve ona hijyenik tuvalet yaratmayı tercih etmelisiniz. Çocuklar için; İyi bir seçim çünkü oynamayı, zıplamayı severler. Somali kedilerinin çocuklarla iyi anlaşacağına eminiz.
►Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Somali kedileri ortalama 11 ila 16 yıl aralığında yaşarlar. Irk olarak hastalıklara açık olmalarından dolayı sık sık veteriner kontrolünden geçirilmelerinde fayda vardır.
Somali kedileri sosyallik konusunda gayet açık kedilerdir. Çevresindeki kedilerle çok iyi anlaşır. Yüksek enerjileri sayesinde, çocuklarla beraber vakit geçirip onları eğlendirebilirler.
Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…
Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…
Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…
Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…
Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…
Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…