Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? En İyi Kedi Tarakları

Kedi bakımı arasında yer alan ve sık sık yapılması gerekenlerden bir tanesi de kedilerin tüy bakımıdır. Kedilerde tüy bakımı, kedinizin daha parlak, sağlıklı, yumuşak, temiz tüy yapısına sahip olmasının yanı sıra kedilerde dış parazit gibi hastalıkların da önüne geçmek için önemlidir.

Kedilerde tüy bakımı, köpeklere oranla daha kolaydır. Ortalama bir kedi için haftada 2 kere tüylerinin taranması yeterlidir, ancak köpeklerin hemen hemen her gün taranması ve fırçalanması gerekir.

Kedilerde Tüy Bakımı

Kedilerin genel itibari ile kendi temizliklerini yapabildiklerini ve titiz hayvanlar olduklarını biliyoruz. Evde yaşayan hayvanlar, doğal olarak dışarıdaki hayvanlara göre daha temizdir.

Kediler her ne kadar temizliklerini yapabiliyor olsalar da tüylerinin ilgiye ihtiyacı vardır. Özellikle de uzun tüylü kediler için tüy bakımı ihmal edilmemelidir. Kedilerin tüy bakımını yapmak da oldukça kolaydır.

Kedilerin tüy bakımı için temel olarak tüylerini fırçalamak ve taramak yeterli olacaktır. Kedilerde tüylerin taranması sonucunda, ölü tüyler toplanmış olur ve kürkünün daha canlı ve parlak durması sağlanır. Bu sayede kedilerin kan dolaşımı hızlanır ve düzene girer. Bunun yanında kediler alıştıkları zaman tüylerinin taranmasından keyif alır ve masaj gibi görür.

Kedilerde tüy bakımı konusunda, kısa tüylü kedilerin tüylerinin fırçalanmasına gerek olmadığı düşünülmektedir, ancak bu düşünce oldukça yanlıştır. Her ne kadar kedinin tüyleri kısa olsa da dökülme görülür ve bu tüyler birikebilir.

Kedilerde Taranma Sıklığı

Yazımızın giriş bölümü içerisinde, kedilerin haftalık iki kere taranmasının yeterli olacağını ifade etmiştir. Ancak bu tarama sıklığı kedinin tüy yapısına göre farklılık gösterir. Özellikle uzun tüylü bir kediniz varsa tüylerinin her gün taranması gerekir.

Kedilerde tüy tarama sıklığını etkileyen faktörlerden bir tanesi de mevsimsel tüy dökme dönemleridir. Genel olarak kediler, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde normalden daha yoğun tüy dökerler. Dolayısıyla bu dönemlerde tüy tarama sıklığı da arttırılmalıdır. Aynı zamanda hem kedinizin stresi azalacaktır, hem de evin temizliği çok daha kolay olacaktır.

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerde tüy bakımı, kedilerin sağlığını ve temizliğini desteklemek için önemlidir. Eğer ölü tüyler alınmazsa kediniz çok miktarda tüy yumağı yutabilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden kedilerin taranması ve fırçalanması önemlidir.

Kedi Tüylerinin Taranması

Kediler ilk defa tüyleri taranacağında çekingen davranabilir. Bu yüzden taranma işlemine küçük yaşlardan itibaren başlamak önemlidir. Kedinizi taramaya alıştırmak için ödül maması kullanabilirsiniz. Bir süre sonra kediniz tüylerinin taranmasından keyif alacaktır.

Kedilerin tüylerini tararken, tüylerin çıkış yönlerine göre tarayabilirsiniz. Böylece tüylerde düğüm oluşma ihtimali çok daha aza inecektir. Aynı zamanda tüylerin karmaşıklığı da giderilecektir. Tarak üzerinde biriken ölü tüyleri toplamayı da ihmal etmeyin.

Kedileri Fırçalamak

Kedilerin tüyleri birbirine girip karıştığında, yoğun tüy dökme dönemlerinde fırçalanması gerekir. Bu fırçalama işlemi ortalama 5 – 15 dk arasında sürmelidir. Eğer kediniz bu süreçten memnun değilse fırçalama işlemi yarıda kesilebilir.

Eğer kedinizin tüyleri fazlasıyla karıştıysa fırçalama işlemini hassas bir şekilde yapmanız gerekir. Aksi halde kedinizin canı yanacaktır. Kedinizi fırçalarken düğüm olmuş tüy yumaklarının dibinden tutarak fırçalarsanız kedinizin canı daha az acıyacaktır. Kedinin tüyleri çözülemeyecek kadar düğüm olduysa bir veterienere danışmanız daha doğru olacaktır.

Kedilerde Tüy Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Kedilerin tüy bakımının önemli olduğunu ifade ettik. Peki, kedilerde tüy bakımına özen gösterilmezse ne olur?

  • Kedinin kürkü mat bir görünüme sahip olur.
  • Tüyleri güçsüzleşir ve tüy dökülmesi görülür.
  • Dış parazit görülme ihtimali büyük oranda artar.
  • Tüy yumağından kaynaklı olarak sindirim sisteminde sorunlar görülebilir.
  • Tüyleri karışarak düğüm olur.

Kedilerde Banyo

Kedilerin tüylerinin sağlıklı ve temiz olması için banyo yaptırılması da önemlidir. Ancak bilindiği üzere kediler sudan hoşlanan canlılar değildir. Dolayısıyla bu süreç bir miktar sancılı geçebilir. Eğer kısa tüylü bir kediniz varsa ve kirli görünmüyorsa banyo yaptırılmasına gerek yoktur.

Kedileri yıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kedi şampuanı kullanılmasıdır. Özel olarak üretilmiş olan bu şampuanlar, kedinizin sağlığını tehlikeye atmaz ve daha temiz olmasını sağlar.

Kedilerin Temizlenmesi ve Bakımı Nasıl Yapılır isimli yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Kedilerde Tüy Yumağı Sorunu

Kedilerin en büyük problemlerinden bir tanesi de tüy yumağı sorunudur. Kediler kendilerini temizlemek için tüylerini yaladıkları zaman bir miktar tüy yutarlar. Daha sonrasında biriken bu tüy yumaklarını kusarak dışarı çıkartırlar. Aslında kediler neden kusar sorusunun temel olarak cevabı budur. Eğer kedinizin herhangi bir sağlık sorunu yoksa böyle bir durumun görülmesi oldukça normaldir.

Kediler normalden çok daha fazla tüy yutarsa sindirim sisteminde sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle uzun tüylü kediler için bu duruma özen gösterilmelidir. Tüy yumağa sorununu en hafif derecede atlatmak için kedilerin düzenli olarak tüylerinin taranması ve ölü tüylerinin alınması gerekir.

Eğer tüy yumağı sorunu yaşayan bir kediniz varsa Kedilerin Kabusu Tüy Yumağı Kontrolü İçin En İyi 5 Kedi Maması isimli yazımızdaki önerilerimizi okuyabilirsiniz.

Kedilerde Tıraş

Bazı kedi türlerinin tüyleri çok uzun olabilir. Bu kedilerin tüylerinin giderek uzaması yaşam kalitesini düşürdüğü için uzun tüylü kediler tıraş ettirilebilir. Örneğin, kulak çevresinde uzayan tüyler kedileri rahatsız etmektedir.

Kedilere rahatsızlık veren bölgelerden tüylerin makasla alınması gerekebilir. Bununla beraber tüm vücudu tıraş ettirilebilir, ancak kediler genellikle tıraş olmaktan hoşlanmazlar. Tıraş sonrasında utanma, depresyon gibi durumlar görülebilir. Bu yüzden de kediler tıraş ettirilirken profesyonel ellere teslim edilmelidir.

İstanbul içerisinde evcil hayvan tıraşı için Petzz Kuaför’ü tavsiye ederiz.

Petzz Kuaför İletişim Bilgileri:

Adres: Altayçeşme, Bağdat Cad. Dostlar Apt No:313/A, 34843 Maltepe/İstanbul
Telefon: 0216 464 34 34
E-mail: info@petzzkuafor.com
Web Sitesi: www.petzzkuafor.com

Kedi Tarak – Fırça Tavsiyeleri

Trixie Kedi Yumuşak Fırça Çift Taraflı

Evcil hayvanlar için aksesuar üretimi konusunda oldukça başarılı bir marka olan Trixie markası bu tarak ve fırçası sayesinde kedinizin tüy bakımını kolaylıkla yapabilmenizi sağlar.

En büyük özelliklerinden bir tanesi hem tarak hem de fırça içeriyor olmasıdır. Bu sayede kedinizin tüylerini taradıktan hemen sonra, diğer tarafıyla fırçalayabilirsiniz. Bu sayede kedinizi ölü tüylerden arındırmış olacaksınız .

Yukarıdaki ürünü satın almak için buraya tıklayın!

Furminator Shorthair S Cat

Furminator markası, evcil hayvanlar için sadece tarak – fırça üreten bir markadır. Amerika menşeili olan bu ürün profesyonel bir taraktır. Kısa tüylü kediler için tasarlanmış olan bu tarak, kedinizin üzerinde bulunan ölü tüylerden kurtarmanın yanı sıra inatçı düğümleri açma konusunda da yeteneklidir.

Bu tarağı kullanırken kedinizin tüyleriyle aynı yönde kullanmaya özen gösterin. Aksi halde kedinizin canını acıtma ihtimaliniz bulunmaktadır. Tarağın ucunda bulanan kesici uçlar sayesinde kedinizin tüylerinde oluşan düğümleri çözmek çok daha kolay olacaktır.

Yukarıdaki ürünü satın almak için buraya tıklayın!

Ferplast GRO 5804 Kedi Fırçası

Ferplast markasının üretmiş olduğu bu tarak hem kedilerde hem de köpeklerde kullanılabilir. Kedilerin üzerinde oluşan karışmış ve ölü tüyleri almak için iyi bir seçenektir.

Farklı boyutları bulunan bu tarak sayesinde her boyuttaki kedi için tüy bakımı yapılabilir. Aynı zamanda ergonomik yapısıyla beraber sizi yormayacaktır. Fırça yüzeyi ise ince tellerden oluşmaktadır.

Yukarıdaki ürünü satın almak için buraya tıklayın!

Kong Kedi Tarağı, ZoomGroom

Kong kedi tarağı diğer taraklardan farklı bir görünüme sahiptir. Kauçuk malzemeden üretilmiş olan bu tarak yumuşak ve nazik hareketlerle kedinin üzerindeki ölü tüylerin toplanmasını sağlar.

Kauçuk yapısı sayesinde kedilere masaj hissi yaratır ve kediler bu durumdan keyif alır. Doğal olarak tüy tarama zamanı diğer seçeneklere göre daha az stresli geçmektedir. Aynı zamanda bu tarak, kedi yıkama fırçası olarak da kullanılabilir.

Yukarıdaki ürünü satın almak için buraya tıklayın!

Furminator Longhair S Cat

Yine Furminator markasının üretmiş olduğu bir tarak olan bu ürün, uzun tüylü kediler için tasarlanmıştır. Uzun tüylü kedilerde, kısa tüylü kediler için tasarlanmış olan tarak kullanımı kedilerin tüylerine zarar verecek ve kısalmasına yola açacaktır. Bu yüzden kedinizin tüy yapısına göre ürün seçmeniz gerekmektedir.

Diğer üründe olduğu gibi bu tarağı kullanırken, kedinin tüylerinin çıkış yönünde taramak gerekir. Kedinin üzerindeki ölü tüyleri toplama konusunda oldukça yetenekli olan bu ürün, inatçı düğümlerin çözülmesine de yardımcı olacaktır.

Yukarıdaki ürünü satın almak için buraya tıklayın!

Mustafa

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

1 gün önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

3 gün önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce