Kedilerde Güven Problemi: Çevresinden Korkan Kedilerde Görülen 6 Davranış

Kedilerin hepsi güvende olduklarını bilmek ister. Eğer güven sorunu yaşanırsa etrafından korkar ve çekingen bir ruh haline bürünür. Bazı kediler güvensizlik hissettiklerinde bir köşede saklanabilir, bazıları ise normal bir kediye oranla çok daha saldırgan tavırlar sergileyebilir.

Genelde çevresine güvenemeyen kedilerde görülen davranışlar ise aşağıdaki listemizde yer almaktadır. Eğer aşağıdaki davranışların bazıları görülüyorsa, muhtemelen kediniz size ve çevresine güvenmiyordur.


1. Isırma, Tırmalama, Hırlama

Kedilerin agresif hareketler sergilemesi için kızgın olmasına gerek yoktur. Eğer gerçekten güven duygusunu kaybetmişse saldırgan bir tutum sergileyebilir.

Bazı kediler odanın içerisindeki herkesi tehdit olarak görebilir. Dolayısıyla, herhangi bir duruma karşı kendilerini korumak için saldırgan tavırlar sergileyebilir. Eğer kediniz odanın bir köşesinde hırlama, tıslama gibi davranışlar sergiliyorsa korkmuş olabilir.


2. Evin İçerisine İdrar Yapmak

Kedilerde en sık görülen davranış bozuklukları arasında kum kabının dışına tuvaletini yapmak yer alır. Kediler, bölgelerini belli etmek için bulundukları yere tuvaletini yapabilir. Bu durum kedinizin stres ve korku yaşadığına işaret olabilir.

Kediler güvensiz hissetiklerinde halıların, koltukların veya herhangi bir eşyanın üzerine idrarını yapabilir. Sorunun güvensizlik olup olmadığına karar vermeden önce, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını kontrol ettirmek için veterinere gitmek gerekmektedir. Çünkü idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklı olarak aynı sorun yaşanabilmektedir.


3. Saklanmak

Eğer kediniz evinizin içerisinde mobilyaların altına, karanlık alanlara veya herhangi bir yere saklanıyorsa muhtemelen kendini güvende hissetmiyordur. Özellikle eve misafir geldiğinde kediniz koltukların, sandalyelerin hatta battaniyelerin altına girebilir.

Ancak, saklanmak her zaman bir güvensizlik belirtisi değildir . Bazı kediler rahatsız edilmeden uyumak istediklerinde en sevdiğiniz yorganın altına girebilirler. Bunun için kedinizi gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca kedinizin sağlıklı ve rahat bir şekilde uyuması için kedi yatağına sahip olması gerekiyor. Bunun için Kedi Yatağı Seçimi Nasıl Olmalı? En İyi 5 Kedi Yatağı Modeli isimli yazımızı inceleyebilir ve aşağıdaki bağlantıya tıklayarak kedi yatağı satın alabilirsiniz.


4. Sürekli Miyavlama

Eğer kediniz sürekli miyavlıyorsa, ses çıkartıyorsa muhtemelen kendini güvende hissetmiyordur. Diğer bir durum ise canı sıkılıyor olmasıdır. Kendini güvende hissetmeyen kediler miyavlayarak sürekli olarak dikkat çekme çabasında olabilir.

Siz uyurken onları yatak odanızdan çıkarırsanız ayrılık kaygısı yaşayabilirler, bu da kapınızda durmadan miyavlamalarına yol açabilir. Güvensiz mi yoksa sıkılmış mı olduğunu belirlemek için kedinizin diğer hareketlerini ve vücut duruşunu izleyin.


5. Kuyruğun Aşağı Doğru Durması 

Kediniz yürürken kuyruğu aşağıdaysa güvensiz hissediyor olabilir. Kendine güvenen bir kedi genellikle kuyruğunu havada gururla tutarak, ucunda dik veya hafifçe kıvrık şekilde yürür.

Güvensiz bir kedi, kuyruklarını düşük tutar veya bacaklarının arasına sıkışmış tutar. Yürürken aynı zamanda vücutlarını gizlemeye çalışıyormuş gibi yere yakın tutarak da hareket edebilirler.


6. Göz Bebeklerinin Büyümesi

Kedilerde göz bebeklerinin büyümesi bir şeylerin ters gittiğini ifade etmektedir. Eğer kedi kendini korkmuş hissediyorsa göz bebeklerini büyüyebilir. Bununla beraber kedi agresif olduğu zamanlarda göz bebekleri küçülür.

Tabiki kedilerin göz bebekleri, ışık miktarına göre de farklılık göstermektedir. Dolayısıyla kedinizin korkup korkmadığını anlamak için sadece göz bebeklerini referans almak doğru değildir. Bunun için, diğer belirtileri de gözlemlemeniz önemlidir.


Korkan Kedilere Nasıl Davranılır?

Eğer çekingen, korkan ve güvensiz kedileriniz varsa aşağıdaki davranışları sergileyebilirsiniz.

  • Kedinin saklanmasını engellemek için ilgisini dağıtacak kedi tırmalama kulesi gibi oyuncaklar alınmalıdır.
  • Kedinizin mutlu ve kedinden emin hissetmesi için evi bazı bölgelerine catnip sıkabilir ve kedi oyuncakları bırakabilirsiniz.
  • Kedinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirmek için her gün beraber oyun oynayın. Kedi Oyuncağı Satın AL Kedilerin daha sakin hissetmesi için kedi sakinleştirme ürünleri kullanabilirsiniz. Kedi Sakinleştirici Satın AL

Bu içeriğimizden de bu kadar, eğer sizin de kedinizin güvenini kazanmak için uyguladığınız yöntemler varsa yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Mustafa

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce