Sokak Kedilerini Ekonomik ve Sağlıklı Beslemek İçin En iyi 5 Yöntem

Özellikle son dönemlerde insanlardaki bilinçlenmenin artmasıyla beraber pek çok hayvan sever, sokak hayvanlarını beslemek için çaba gösteriyor. Ekonomik durumu güçlü olan kişiler, kaliteli mamalarla beslerken, bazı ev sahipleri evindeki yemekler ile beslemektedir.

Aslında, kedileri sağlıklı beslemek için yemek artıklarını vermek pek doğru değildir, ancak dışarıda yaşayan kediler için en iyi alternatiflerden bir tanesidir. Burada önemli olan nokta ise kedilere sadece yiyebilecekleri ve sağlıklı besinler vermektir. Bunun için sizlere özel bir rehber hazırladık. Aşağıdaki tavsiyelerimize uyarak sokak kedilerini sağlıklı bir şekilde besleyebilirsiniz.


#1 Haşlanmış Sebzeler ve Meyveler

Kediler her ne kadar etobur sınıfında yer alsa da bazı sebzeleri tüketebilir. Hatta pek çok kedi mamasının içeriğinde kedilerin sağlığını desteleyen sebzeler yer almaktadır. Böylece kediler ihtiyaçları olan vitamin ve mineralleri karşılayabilir. Dolayısıyla çok abartıya kaçmadan kedilere sebze vermek oldukça yararlıdır.

Kediler her sebzeyi yemeyebilir. Genelde kediler tarafından tüketilen sebzeler ise havuç, kabak, karnabahar, ıspanak, bezelye, yeşil fasulyedir. Bu sebzeler, kedilere haşlandıktan sonra gönül rahatlığıyla verilebilir.

Aynı şekilde kedilere meyve de verilebilir. Meyveleri vermek için haşlanmış olmasına gerek yoktur. Kediler için yararlı meyveler ise muz, kavun ve yaban mersini olarak sıralanabilir.


#2 Haşlanmış Et Türleri

Tartışmasız kedilerin severek tüketeceği alternatifler arasında et ürünleri bulunmaktadır. Kediler hemen hemen her et türünü tüketebilir. Genellikle et, tavuk ve balık tüketmeyi severler.

Kedilere et verirken dikkat etmeniz gereken bir unsur ise kesinlikle haşlanmış olmasıdır. Yağda kızartılmış, baharatlı, içerisinde yağ bulunan et türleri kediler için uygun değildir. Kedilere et vermek istiyorsanız sadece suyun içerisinde haşlanmış et vermeniz gerekir.


Kediler Çiğ Et Yer Mi?

Kedilere çiğ et vermek tehlikelidir. Her ne kadar kediler çiğ eti yiyebilse de iç parazit oluşmasına yol açabilir. Ayrıca kemikli et vermek de tehlikeli olabilir. Özellikle sivri kemikler sindirim sistemlerini zedeleyebilir.


 #3 Haşlanmış Yumurta

Kedilerin beslenmesi için haşlanmış yumurta en iyi alternatifler arasında yer almaktadır. Haşlanmış yumurta hem besleyici özeliği hem de lezzetiyle beraber kediler tarafından sevilerek tüketilmektedir. Bunun için bir adet yumurta haşlayıp kedilere verebilirsiniz. Kediler yumurtanın hem beyazını hem de sarısını tüketecektir. Aynı zamanda protein bakımından da zengin bir besin kaynağıdır.


#4 Süt Ürünleri

Herkes kedilerin sütü sevdiğini bilir, ancak kedilere doğrudan süt vermek yapılan yanlışlar arasında yer almaktadır. Kedilerin sindirim sistemleri zayıf olduğu için laktozu sindiremezler. Buna bağlı olarak ishal gibi sindirim sorunları yaşanabilir.

Eğer kedilere süt vermek istiyorsanız laktozsuz sütleri tercih etmeniz en doğru seçenek olacaktır. Eğer laktozsuz süt bulamazsanız normal sütü su ile karıştırarak seyreltebilirsiniz. Bunun yanı sıra kedilere az miktarda yoğurt ve peynir verebilirsiniz. Ayrıca, Kediler Yoğurt Yiyebilir Mi? Kediler İçin Yoğurdun Faydaları isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.


#5 Ekonomik ve Sağlıklı Kedi Mamaları

Her ne kadar hayvanseverler evdeki besinlerle sokak hayvanlarını beslemek istese de aslında en ekonomik ve sağlıklı yöntemlerden bir tanesi kedi maması satın almaktır. Ekonomik durumunuza göre hemen hemen her fiyata kedi maması bulabilirsiniz. Bu sayede, kedileri hem sağlıklı hem de ucuz bir şekilde besleyebilirsiniz. Sizler için uygun fiyata kaliteli kedi mamalarını aşağıdaki listemizde paylaştık. Eğer kedi mamasıyla sokak kedilerini beslemek isterseniz aşağıdaki listemize muhakkak göz atın.


1. Dr. Sacchi Basic Chicken Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 Kg

Dr Sacchi tarafından üretilen bu kedi maması, piyasada bulabileceğiniz en uygun fiyatlı mamalar arasında yer almaktadır. Tavuklu mama çeşitleri arasında yer aldığı için protein bakımından zengin bir mamadır. Aynı zamanda içeriğinde tatlandırıcı, koruyucu ve renklendirici gibi maddeler bulunmamaktadır. Mamanın besin oranları ise yetişkin kediler için oldukça uygundur. Sokak kedileriniz için en uygun mamalar arasında yer almaktadır.

Dr Sacchi Kedi Maması Satın AL


2. Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 Kg

Enjoy mama markası Dr Sacchi’ye oranla daha bilindik bir mama markasıdır. Aynı şekilde kaliteli içerik sunduğu için kediler için tercih edilebilir.  Mamanın analitik bileşenleri yetişkin kediler için oldukça uygundur. Bu mama kedilerin günlük besin ihtiyacının tamamını karşılamak için üretilmiştir. Ayrıca sindirimi kolay bir mama olduğu için sindirim hassasiyeti olan kediler için de kullanılabilir.

Enjoy Kedi Maması Satın AL


3. Econature Balıklı Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Piyasadaki en ekonomik mama markalarından bir tanesi olan Econature tarafından üretilmiş olan bu kedi maması balık içermektedir. Kediler için en lezzetli seçeneklerden bir tanesi balık olmasıyla beraber yağ asidi bakımından da zengindir. Eğer bulunduğunuz çevredeki kedilerin kürkleri mat ve cansızsa bu mamayı kullanmayı düşünebilirsiniz. Aynı şekilde protein oranı ve analitik bileşenleri kedilere özel olarak üretilmiştir.

Econature Kedi Maması Satın AL


4. King Balıklı Yetişkin Kedi Maması 15 Kg

Diğer mamalarla hemen hemen aynı fiyat seviyesinde yer alan bu 4 ürün de oldukça kaliteli ve yeterli mamalardır. Sokak kedilerinin beslenmesini ve sağlıklı bir şekilde yaşaması için King marka kedi maması tercih edilebilir. Balıklı olan bu kedi maması kedilerin kürklerinin canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda lezzetli içeriği sayesinde tüm kediler için uygundur.

King Kedi Maması Satın AL


5. Lavital Sensitve Somonlu Yetişkin Kedi Maması 12 Kg

Listemizdeki en kaliteli mama tartışmasız olarak LaVital markasıdır, ancak fiyatları diğer mamalara oranla bir miktar daha pahalıdır. Eğer maddi durumunuz el veriyorsa bu mamayı satın almanızı öneririz. Hem balık içerikli olması hem de sindirimi kolay olmasıyla en iyi mamalar arasında yer almaktadır. Bu mama Omega yağ asitleri bakımından zengindir. Aynı zamanda kedilerin böbrek sağlığını koruyucu özelliğe sahiptir. Bir diğer özelliği ise içerisinde koruyucu madde içermemesidir.

LaVital Kedi Maması Satın AL 


Sokak Kedilerine Verilmemesi Gerekenler 

Her ne kadar iyi niyetli olunsa da bazen bilinçsiz şekilde kedilere zararlı yiyecekler verilebiliyor. Bunun sonucunda kedilerin sindirim sistemleri bozulabiliyor veya zehirlenebiliyorlar. Dolayısıyla neler vermemiz gerektiğini bilmemiz gibi, neler vermememiz gerektiğini de bilmeyiz. Bunun için aşağıdaki listemizi inceleyebilirsiniz.

  1. Çikolata: Kediler için en zararlı gıdalardan bir tanesi çikolatadır. Çikolata tüketimi sonrasında, kusma, ishal, ateş, sindirim sorunları görülebilir.
  2. Soğan ve Sarımsaklı Yemekler: Aslında kediler insanların tükettikleri yemekleri tüketmek için uygun bir sindirim sistemine sahip değildir, ancak bazı durumlarda verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise yemeklerin içerisinde yer alan soğan ve sarımsaktır. Çünkü, soğan ve sarımsak tüketimi sonrasında kan hücreleri tahrip olmaktadır.
  3. Kemik: Kedilere en sık verilen gıdalardan bir tanesi ise kemiktir. Bu kemikler küçük ve kırılgan olduğundan dolayı sindirim sistemine zarar verebilir. Bununla beraber küçük kemikler iç organlarına veya ağzını yaralayabilir.
  4. Karaciğer: Kediler etçil olsa da karaciğer tüketmek için uygun bir sindirime sahip değildir. Çünkü karaciğer A vitamini bakımından çok zengin olduğu için
Mustafa

Yorumları Göster

  • Çok teşekkür ederim. Aydınlatıcı bilgiler. Sokak hayvanlarına bakıyorum. Kuru mama mito tavuklu renksiz alıyorum severek yiyorlar. Değiştirmek iyi olurmu..

    • Daha kaliteli besin değeri yüksek mamalar var onları da deneyebilirsiniz

  • Bir de piyasada sizin verdiğiniz markalar haricinde, Micho, Mito, pawpaw, goldi gibi daha birçok marka var. İçerikleri ile ilgili çok şey söyleniyor. Veterinere sorduğumda çöpten beslenmesinden iyidir demişti. bir de whiskas var, heryerde bulunuyor ve herkes kaliteli mama olduğunu düşünüyor ama gerçekten kaliteli mi merak ettim.

  • Makalenin en sonundaki karaciğer kısmı yarım kalmış. Biz 6 yavrusu olan bir annemize ve yavrularına veteriner tavsiyesi üzerine, besin desteği olarak hergün 1 öğün tavuk ciğeri haşlaması veriyoruz. Yanlış mı yapıyoruz, veteriner bunu bilmiyor mu? gerçekten merak ettim. Cevap için peşin teşekkürler

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce