Konu Başlıkları
Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde ve köpeklerde de diyabet hastalığı görülebilir. Genellikle veterinerlere iştahsızlık, ishal, kilo kaybı, idrar tutamama gibi sorunlarla başvurulduğunda şeker hastalığı ilk akla gelenlerden bir tanesi olmaktadır.
Kedilerde diyabet hastalığı en sık görülen hastalıklardan bir tanesidir. Tıpkı insanlardaki gibi kedilerde de kandaki şekeri dengeleyen insülin hormonundan kaynaklanan bir problemdir.
Kedilerde diyabet hastalığı üç çeşittir. Bunlar; Tip 1, Tip 2 ve Tip 3 diyabetidir. Tip 1 diyabeti olan bir kedinin pankreası yeteri kadar insülin salgılayamaz. Tip 2 diyabet hastalığı ise insülin direnci olarak bilinir. Tip 3 diyabeti ise gizli şeker olarak adlandırılır.
Kedilerin büyük bir çoğunluğunda Tip 2 diyabet hastalığı görülür. Her yaşta diyabet hastası olunabileceği gibi çoğunlukla 7-9 yaşlarında diyabet sorunuyla karşılaşılır. Erkek kedilerin diyabet hastası olma ihtimali daha yüksektir. Aynı zamanda Burma, Maine Coon, Siyam ve Rus Mavisi cinslerinde daha sık görülür.
Yukarıda belirttiğimiz üzere kedilerde diyabet hastalığı sınıflandırılmıştır. Bunlar;
Bu diyabet hastalığı doğrudan insülin ile alakalıdır. Ortaya çıkma sebebi Hipoinsülizm (insülinin yetersiz salgılanması) olarak bilinmektedir. Genellikle küçük hayvanlarda görülmektedir.
Bu diyabet türü ise insüline dirençli olma tipidir. Son dönemlerde obez kedi ve köpeklerde daha sık görüldüğü düşünülmektedir.
Bu diyabet türü gizli şeker olarak isimlendirilmiştir. Klinik olarak belirtilerinin görülmesi oldukça zordur. Çok yönlü olduğu düşünülen bu hastalığın % 25-35 oranında akut pankreatitis hastalığı veya pankreas tümörlerinin yol açtığı düşünülmektedir.
Kedilerde şeker hastalığı belirtileri bazen çok net görülse de bazen hemen belli olmaz veya önemsenmez. Kedilerde temel olarak diyabet belirtileri aşırı susama, aşırı idarara çıkma, kilo kaybı olarak görülür.
Diyabet hastalığına yakalanmış kedilerde görülen en belirgin özellik normalden çok daha fazla su içmesidir. Kediniz her zamankinden fazla su tüketiyorsa ve buna rağmen sürekli olarak susuyorsa belirgin bir diyabet özelliği olarak görülebilir.
Bir diğer görülen belirti ise kedilerin idrara çıkma süresinin kısalmasıdır. Ancak burada aşırı idrar yapma ile sık ve az idrara çıkma durumu karıştırılmamalıdır. Şeker hastalığına yakalanmış bir kedi normalden çok daha fazla idrar yapacaktır. Eğer kedinizin kumunu eskiye göre daha sık değiştiriyorsanız ve kum kabının içerisinde büyük idrar öbekleri ile karşılaşıyorsanız diyabet sorunu baş gösteriyor olabilir.
Bu durum kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Diyabet hastalığına yakalanmış bazı kedilerde iştahsızlık görülürken bazılarında çok yeme durumu görülebilir. Ancak diyabet hastası olan bir kedi her iki durumda da kilo kaybedecektir. Yani kediniz aşırı mama tüketebilir ancak buna karşın kilo kaybedebilir. Eğer kediniz normalden daha fazla yiyor ve kilo kaybediyorsa veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz.
Bazı diyabet hastası kedilerde çok yeme isteği görülebilir. Böyle bir durumda kediniz yarım saat önce öğününü yemiş olmasına rağmen yine mama talep edebilir. Yani kediniz doyduğunu hissetmeyecektir. Bu durumda kedilerde şeker hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ihmal etmeden doğrudan veterinerinize danışmanız gerekecektir.
Kedilerde diyabet hastalığı ilerlediği taktirde farklı durumlar da gözlemlenebilir. Örneğin kedinizin duruşu bozulabilir. Bunun sebebi ise arka bacaklarının güçsüzleşmesi ve parmak uçlarında değil topukları üzerinde durmasıdır.
Tüm bu belirtilerin haricinde kusma ve depresyon gibi sorunlar da baş gösterebilir. Dolayısıyla kedilerde diyabet ihtimaline karşın erken davranılarak tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde ilerleyen dönemlerde kedinizin sağlığı daha kötüye giderek göz sorunu, böbrek sorunu gibi durumları ortaya çıkabilir ve bu sorunlar daha sonrasında kedinizin yaşımını yitirmesine yol açabilir.
Kedilerde şeker hastalığı tedavisi son dönemlerde başarılı olarak gerçekleşmektedir ancak bu durum kesin olarak kedinizin diyabet hastalığından kurtulabileceği anlamına gelmez. Yine de bir çok vakada diyabet hastalığı tamamıyla çözüm bulmaktadır.
Tedavi süreci insülin tedavisi olarak nitelendirilir. Bu yöntem oldukça başarılı ve etkilidir. Buradaki amaç ise kedinizin normal şeker seviyesine insülin olmadan ulaşmaktır.
Diyabet hastası bir kedinin iyileşmesi için en önemli unsur kedinin beslenmesidir. Özel bir diyet ile kedinizin şeker seviyesini belirli bir değerde tutabilirsiniz, bu sayede şeker hastalığından tamamen kurtulamasa bile ilerlemesi engellenecektir. Şeker hastası olan bir kedinin yüksek protein ve düşük karbonhidrat tüketmesi gerekir. Bu yüzden kuru mama yerine yaş mama kullanmanız daha doğru olacaktır. En uygun diyeti ise veterineriniz tavsiye edecektir.
İnsülin tedavisi de hayati önem taşımaktadır. Bu sürecin oldukça uzun ve zahmetli olacağını unutmamanız gerekir. Hastalığı yakından takip ederek kedinizi haftada en az bir kere veterinerinize götürmeniz gerekecektir.
İnsülini siz veya veterineriniz hazırlayabilir. İnsülin tedavisine başladığınız zaman kan değerlerinin sürekli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Düşük doz verildiğinde insülin kontrol altına alınamayabilir, ancak yüksek doz verildiğinde düşük kan şekeri kediniz için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla dozaj ayarı önemlidir.
Kedilerde glikoz değerini ölçebileceğiniz aletler piyasada bulunmaktadır. İnsülin tedavisine başladığınızda bu aletlerden edinmenizi tavsiye ederiz. Bunları kullanırken kedinizin kulağının arkasından kan almanız gerekecektir. Aldığınız bu kan ile kedinizin glikoz seviyesini ölçebilirsiniz. Bu işlemi nasıl yapacağınızı veterineriniz detaylı bir şekilde anlatacaktır.
Kedilerde diyabet hastalığının görülmesinin temel sebepleri; genetik faktörler, dişi kedilerde görülen hormonsal değişimler, ırk özellikleri ve yaş durumudur. Genellikle şeker hastalığına yakalanma sebepleri bunlardır.
Kedilerde şeker hastalığından korunmak için de düzenli olarak veteriner kontrolüne gidilmelidir. Veterinerinizin tavsiyelerine uyarak mümkün olduğundan kedinizi diyabet hastalığından koruyabilirsiniz. Bunun yanında beslenmesine dikkat etmeniz de diyabet hastalığına yakalanma ihtimalini düşürür. Her ne kadar kesin olmasa da obez ve kilolu kedilerde diyabet hastalığı görülme ihtimalinin daha fazla olduğu düşünülmektedir.
Kedinizin obez olup olmadığını öğrenmek için Kedimin Kilosu Normal Mi? İdeal Kedi Kilosu isimli makalemizi okuyabilirsiniz.
Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…
Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…
Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…
Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…
Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…
Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…