Kategoriler: Kedi Sağlığı

Kediler Neden İshal Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Kediler kuru mama ile beslenebilen hayvanlardır, ancak bunun yanı sıra insanların tükettiği pek çok gıdayı da tüketebilir ve alternatif lezzetler tatmaktan keyif alırlar. Her ne kadar bu durum hoşlarına gitse dahi bazı zamanlarda sağlıklarını tehlikeye atabilir.

Kedilerin beslenmesinde en önemli nokta tükettiği gıdanın içerisinde yeteri oranda protein ve karbonhidrat bulunmasıdır. Aynı zamanda tükettikleri mamanın içeriği belli bir yaşa, sağlık durumuna, cinsine göre de değişiklik gösterebilir. Bu yüzden kedilerin beslenmesi hafife alınmamalıdır.

Kedilerin beslenmesine dikkat edilmediği taktirde pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Bunların en başında ise ishal görülebilir. Kedilerde ishal genellikle tükettiği gıdalarla ortaya çıksa da farklı sebeplerden de görülebilmektedir.

Kediler Neden İshal Olur?

Kedilerde ishale yol açacak pek çok durum bulunmaktadır. Bu durumların başında beslenme problemleri gelmektedir. Örneğin sokak kedileri düzenli beslenmeye sahip olmadıklarından ve çöplerden bulduklarını tükettikleri için sık sık ishal görülebilir.

Her ne kadar evde bakılan kediler daha temiz ve düzenli bir beslenmeye sahip olsa da zaman zaman ishal durumu görülebilir. Örneğin kedinize alışkın olmadığı bir mama veya içeriği kötü olan bir mama verdiğinizde ishal ve kusma görülebilir. Ayrıca kedilerde mama değişikliğine gidileceği zaman aniden bir geçiş dönemine maruz bırakılmamalıdır. Bunun yanı sıra kedilere çiğ et verildiğinde de ishal görülebilmektedir.

Kedilerde İshale Yol Açan Diğer Durumlar

  1. Bozulmuş Gıdalar: Kedinize verdiğiniz mamanın tarihinin geçmesi veya bozuk olması durumunda kediniz ishal olabilir. Bu yüzden mama satın alırken son kullanma tarihine bakmak kadar saklama koşullarını da göz önünde bulundurmak oldukça büyük önem taşımaktadır.
  2. Stres: Kedilerde ishale yol açan bir diğer durum ise strestir. Kedinizin psikolojisine zarar veren bir durum olduğunda, uzun yola çıkıldığında, düzeni bozulduğunda, bakımı tamamen yapılamadığında, düzensiz beslendiğinde stres görülebilir. Kedilerde stres durumu da ishali tetikleyen bir unsurdur.
  3. Gıda İntoleransı: Bazı kediler, bir takım maddelere karşı değişik reaksiyonlar gösterebilir. Yani bir bakıma herhangi bir maddeye alerjisi olabilir. Bu yüzden kedinize verdiğiniz gıdanın içerisinde bu madde bulunuyorsa kedinizde ishal görülebilir. Bazı kedilerde süte karşı gıda intoleransı görülebilir.
  4. İç Parazitler: Eğer kedinizde iç parazit bulunuyorsa sık sık ishal görülebilir. Bazı parazit türleri sudan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden kedinize sürekli temiz ve taze su sağlamanız oldukça önemlidir. Ayrıca bu parazitler bulaşıcı olabilmektedir. Bu yüzden iç paraziti olan bir kedi diğerlerinden ayrı tutulmalıdır. Parazit durumundan şüpheleniyorsa bir veterinere giderek düzenli olarak tedavi edilmelidirKedilerde Parazit, İç Parazit ve Dış Parazitler Tedavisi isimli makalemizi okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
  5. Kolit: Bu hastalık kalın bağırsakta görülmektedir. Aynı zamanda kalın bağırsak yangısı olarak da bilinmektedir. Ayrıca ishale yol açmaktadır ve dışkıda mukus olmasına sebep olur.
  6. Kanser: Kedinizin mide veya bağırsaklarında bir tümör bulunuyorsa ishale yol açabilir. Bunun dışında vücudunun herhangi bir organında kanser bulunması da ishale yol açabilir. Kedilerde Mide Hastalıkları ve Tedavisi, Kedilerde Bağırsak Hastalıkları isimli yazılarımızı inceleyerek konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
  7. Bakteriyel Enfeksiyonlar: Kedide ortaya çıkan herhangi bir bakteriyel enfeksiyon ishale yol açabilir.
  8. Yan Etkisi Olan İlaçlar: Kedinize herhangi bir tedavi için ilaç veriyorsanız ve bu ilacın yan etkisi bulunuyorsa kedinizde ishal durumu görülebilir.

Kedilerde İshal Belirtileri

Kedilerin ishali her ne kadar dışkısından anlaşılabiliyor olsa da kedinizde görülen bazı durumlarla önceden fark edilebilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Şişkinlik

Eğer kedinizde normalden daha farklı bir şişkinlik görüyorsanız ishal olma ihtimali bulunmaktadır. Eğer kedinizin yemek yemesinin ardından böyle bir şişkinlik görülüyorsa bu durum normal olabilir, ancak sıradan bir zamanda şişkinlik görülüyorsa ishal durumundan şüphelenilmelidir.

Dışkı Rengi

Eğer kedinizin dışkı rengi her zamankinden koyu ise ve cıvık bir kıvamdaysa kediniz de ishal görülebilir. Bunun yanında dışkının koyu renkli olması mide veya ince bağırsakta kanama olduğunun belirtisi de olabilir. Böyle bir durumda doğrudan veterinere gidilmelidir.

Halsizlik, İştahsızlık, Kilo Kaybı

Kedilerde ishal görüldüğünde yaşanan su kaybından dolayı dehidrasyon meydana gelebilir. Bunun yanında kediniz halsiz bir duruma düşebilir. Ayrıca ishal olan bir kedi normal zamanda tükettiği mamaya göre çok daha beslenecektir. Hatta bazı zamanlarda mama yemeyi tercih etmediği de görülebilir. Kedinizin beslenmesi zayıfladığı için de kilo kaybı ortaya çıkabilir. Kedimin Kilosu Normal Mi? İdeal Kedi Kilosu isimli yazımızı okuyarak kedinizin olması gereken kilosu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ateş

Kedilerde ishal belirtisinin en önemli ölçü birimlerinden bir tanesi de ateş belirtisidir. Ateşi yükselmiş bir kedi baygın ve halsiz olabilir. Bunun yanında kesik kesik nefes alabilir ve titreme görülebilir.

Kum Kabı Dışındaki Yerlere Dışkılama

Kediniz her ne kadar istemese de ishal olduğu zamanlarda kum kabının dışındaki yerlere dışkılayabilir. Bunun sebebi ise ishal olduğu zamanlarda dışkılama aralığının artmasıdır. Bu durumda kediniz kum kabına gidecek enerjiyi bulamayabilir ve kendini tutamaz.

Kedilerde İshal Tedavisi

İshal olmuş bir kediye ortalama olarak 12 saat ve 24 saat kadar besin takviyesi yapılmamalıdır. Eğer kedinizin ishali 1 günden daha uzun sürdüyse ve hala devam ediyorsa bir veterinere danışmanız daha doğru olacaktır. Aynı zamanda kediniz 1 yaşının altındaysa ve 10 yaşının üzerindeyse vakit kaybetmeden veterinere gidilmelidir. Veterinere giderken taze dışkı örneği götürmek veteriner hekim için yararlı olacaktır.

İshal Kedilere Su Verin

Kediler ishal olduklarında su kaybettikleri için ulaşabileceği yerlere sürekli olarak taze ve temiz su takviyesi yapılmalıdır. Veterinerinize danışarak; 1 litre suya, 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı şeker ekleyip iyice karıştırdıktan sonra kedinize verebilirsiniz. Bunun dışında veterineriniz sizin için özel bir diyet programı da oluşturabilir.

Bir veterinere danışmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Eğer kediniz 1 günden daha ısa bir süre boyunca ishal durumu yaşadıysa panik yapılacak bir durum yoktur.

Mustafa

Yorumları Göster

  • Kediler her zaman ev yemekleri ille beslenme yapıyor mama yedirmeyi çok defa dedim ama yemiyorlar ev besinlerini seviyorlar daha 3 haftalıklar ne yazıkki annelerini kaybettik 😥😔 aç bırakmaya korkuyorum ölürseler falan

  • bahçede 7 kedi yavrusu var 2 haftalık ve üçü ishal sokak kedisi bunlar veterinerlerin gözü paradan başkabirşey görmüyor getirdim 80tl kayıt artı yapılacak masraf ALLAH a havale ediyorum

  • kedilere şeker verilmesi cok zararlıdır ciğerleri bu şekeri öğütemez ve zamanla kedi zehilenebilir hatta hayatını kaybedebilir şeker vermeyin ayrıca kediniz ishalse ve veterinere gidemiyorsanız 1çay kaşığı kadar tuz ve 1 cay kaşığı plovit vitamin suyuna karıştırarak verin ve mamasınıda küçük parcalara ayı rarak (ezerek) verebilirsiniz

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

1 hafta önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

1 hafta önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce