Kedi Ödül Maması Nedir? Kediler Nasıl Ödüllendirilir?

Kedileri motive etmek, eğitmek, bir duruma teşvik etmek için onları ödüllendirmek en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Kediler mizaçları gereği her ne kadar vurdum duymaz davransalar da ödüllendirilmek hoşlarına gider ve bunun karşılığında davranışlarında olumlu yönde değişim görülebilir.

Kedilerin olumsuz davranışlarında cezalandırma yöntemi kullanılabilir, ancak olumlu davranışları için ödüllendirilmesi de en iyi eğitim yöntemlerinden bir tanesidir. Ödüllendirme yöntemine sadece mama olarak da bakılmamalıdır. Bir oyuncak, fiziksel aktivite, mama, sevgi gösterisi gibi durumlar da kedi ödüllendirilmesine dahildir. Kısaca kedinizin hoşuna gidecek olan her durum onun için bir ödül olacaktır.

İsterseniz kedi ödül mamaları ile konumuza giriş yapabilir. Nedir bu kedi ödül maması?

Kedi Ödül Maması Nedir?

Yukarıda aktardığımız üzere kedi ödül mamaları genel olarak kedileri eğitmek için kullanılan bir yöntemdir. Ödül mamaları seçilirken besin ihtiyaçlarını da karşılamalıdır. Yani dengeli ve sağlıklı bir mama tercih edilmelidir. Ödül mamasının içerisinde kedinizin ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin, yağ ve protein değerleri optimum seviyede olmalıdır.

Mamanın içeriğinde yoğun miktarda sodyum ve tuz oranı yer alıyorsa bu mama tercih edilmemelidir. Çünkü; ilerleyen zamanlarda böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonları görülebilir. Dolayısıyla ödül maması seçerken kedinizin sağlığını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Kedi ödül maması seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar bulunmaktadır. Örneğin, kedinin yaşı, kilosu, fiziksel aktivitesi, sağlığı, ırkı gibi durumlar ödül mamasının seçiminde önemli rol oynayacaktır.

Kedi Ödül Maması Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ödül mamaları her ne kadar kediler için ek bir besin olsa bile aslında kedinizin size karşı olan sevgisini arttıracak bir mama çeşididir. Bu yüzden kullanımına dikkat edilmelidir. Örneğin, kediniz bütün gün evde yalnız kaldığında, eve geldiğiniz zaman kapının önünde sizi karşılayabilir.

Ödül maması seçerken en çok dikkat edilmesi gerekenler; kedinizin kilosu, yaşı, hastalıkları, cinsi, sevdiği besinler olarak sıralanabilir. Her kedi aynı ödül mamasını beğenmeyebilir. Örneğin bir kediniz aldığınız ödül mamasını büyük bir iştahla tüketirken diğeri yemeyi tercih etmeyebilir. Bu yüzden de deneyerek doğru sonuca ulaşmak gerekebilir.

Kediler İçin En İdeal 5 Kedi Ödül Maması

Kedi Ödül Maması Nasıl Verilmelidir?

Kedi mamasını seçerken yapılması gerekenleri aktardık. Şimdi de kedi maması verirken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

Kedi Ödül Maması Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Aşırı Doz: Genellikle ödül mamalarının paketlerinde günlük maksimum kullanım miktarları yer almaktadır. Çünkü; aşırı tüketim sonucunda kedinizin sağlığından yana problem yaşanabilir. Ayrıca kedinizin disiplini de zedelenecektir.
  • Alternatif Ödül Mamaları: Ödül maması vermek için illa ki özel bir mama almak gerekmez. Bunun için pişmiş et, tavuk, balık gibi besinler ödül olarak verilmelidir. Burada da dozaj oldukça önemlidir, bu besinler haftada bir kere ortalama bir yemek kaşığı verilmelidir. Ayrıca haftada bir yemek kaşığı kadar yoğurt ve kefir de verilebilir. Ancak aynı şekilde aşırı dozdan kaçınılmalıdır.
  • Kedinizi Yalvartmayın: Kedi mamasını ortaya çıkarttığınızda muhtemelen kediniz hemen yanınıza gelecektir. Bu aşamadayken kedinize hemen mamasını vermelisiniz. Aksi halde bu davranışı süreklilik kazanacaktır.
  • Fiziksel Aktivitelere Yer Verin: Kedinizle oyun oynarken veya fiziksel bir aktivite yaparken ödül maması verirseniz motor fonksiyonları ve beyin gelişimi hızlanacaktır.
  • Ödül Maması Hazırlama: Bazı mamaların içeriğinde kimyasal ve koruyucu maddeler yer aldığı için bunları tercih etmemek gerekir. Bunun yerine kediniz için ödül maması hazırlayabilirsiniz.
  • Obez Kedilere Dikkat Edin: Eğer kedinizin kilosu normalden fazlaysa normalden daha az miktarda ödül maması verin.

Kedilere Ödül Maması Vermek Zararlı Mıdır? 

En çok sorulan sorulardan bir tanesi de kedilere verilen ödül mamasının zararlı olup olmadığıdır. Bu konu aslında oldukça derin bir içeriğe sahip. Eğer tercih ettiğiniz mamanın içeriğinde kedinizin sağlığını etkileyecek maddeler bulunuyorsa bu durumda ileride sorun görülebilir. Evde yapılan ödül mamaları kediniz için daha iyi bir yöntem olabilir.

Ödül maması kullanırken yukarıdaki talimatlara uyarsanız bir sorun yaşanmaz hatta kediniz daha mutlu olacaktır. Ancak en önemli nokta aşırı tüketimden kaçınmaktır.

Kedilerde Diğer Ödüllendirme Yöntemleri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kedilerdeki tek ödüllendirme yöntemi mama vermek değildir. Bunun dışında onlara sevgi göstererek ve oyun oynayarak da ödüllendirebilirsiniz.

  • Kedileri Oyun Oynayarak Ödüllendirme: Kedilerde içgüdüsel olarak avcılık bulunmaktadır. Bu yüzden onlarla yakalama oyunları oynamak onu oldukça mutlu edecektir. Bunun için oyuncak fare, kedi oltası, ip yumağı veya top gibi ürünler kullanabilirsiniz. Ancak bazı kediler tembel olduğu için bu oyunlar ilgisini çekmeyebilir. Kedi Oyuncakları ve Aksesuarları isimli rehberimizi okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Sevgi Gösterin: Kedinizin en çok hoşuna gidecek davranışlardan bir tanesi başını okşamanızdır. Kedinizi severken çenesini, ensesini ve boynunu okşamanız onu oldukça mutlu edecektir. Hatta siz bu davranışı yaparken gözlerini kapatıp, hırıltılı sesler çıkartabilir.

Kedi Ödül Maması Yapımı

Bu bölümde de sizlere kedi ödül maması tarifi vereceğiz. Tabi ki ödül maması için pek çok farklı yöntem veya tarif olabilir ancak aşağıda paylaştığımız tarif kediler tarafından oldukça beğenilmektedir.

Gerekli olan malzemeler

İlk olarak malzelemelerimizle başlayalım:

  1. 450gr. dana ciğer: Dana ciğerini kasabınızdan alabilirsiniz. Ciğeri alırken julyen biçimde ince dilimlenmiş olmasını isteyebilirsiniz yada kendiniz istediğiniz gibi kesebilirsiniz.
  2. İki yemek kaşığı kuru maydanoz: Bir tutam maydanozu bir hafta kadar kurutun ve yaklaşık olarak iki yemek kaşığı kadar olanı ayırın. Kalanını da ilerleyen dönemlerde tekrar kullanabilirsiniz.

Tarifi

  • İnce uzun kesilmiş ciğerleri bir kağıt havlu yardımıyla kurutun.
  • Kuruttuğunuz ciğerlerin üzerine iki yemek kaşığı kadar kurutulmuş maydanoz ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Ardından bu karışımı borcamın içerisine fırın kağıdı koyup, içerisine dökün.
  • Önceden 160°C de ısıtmış olduğunuz fırında 30 dakika kadar pişirin.
  • 30 dakika sonrasında ciğerlerin diğer yüzünü çevirin ve 20 dakika daha pişirin.
  • Ciğerleriniz piştikten sonra dışarı alın ve soğumasını bekleyin.
  • Ciğerleriniz soğduktan sonra küçük küçük parçalara ayırın ve kedinize uygun hale getirin.

Saklama

Bu ödül mamasını buzdolabında muhafaza edin ve bir hafta içerisinde tüketin. eğer uzun bir süre saklamak isterseniz derin dondurucuda 3 ay kadar bekletebilirsiniz.

 Kullanım

Kedinize ödül maması vermek istediğiniz zaman bu tarifi verebilirsiniz. Kullanımında herhangi bir kısıtlama olmadığı gibi yavru, yetişkin, kısırlaştırılmış bir kedi olmasının da önemi yoktur. Dilediğiniz gibi kedileriniz için bu tarifi kullanabilirsiniz. En uygun kullanım günde 2-3 tane vermek olacaktır.

Mustafa

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce