Kedilerin Isırma ve Tırmalama Davranışları Nasıl Engellenir?

Kediler bilindiği üzere genelde dost canlısı ve sakin hayvanlardır. Çoğu hayvanda olduğu gibi kedilerin de kendini savunmasını sağlayan saldırı yöntemleri bulunmaktadır. Ancak genellikle kediler bu yola başvurmayı tercih etmezler hatta birisini tırmalamak veya ısırmamak için mümkün olduğunca direnirler.

Tüm bunlara rağmen evcil bir kedi zaman zaman sahibine karşı ısırma veya tırmalama reaksiyonu gösterebilir. Burada asıl husus insana acı vermesi değil enfeksiyona yol açabilecek olmasıdır. Yapılması gereken en doğru davranış ise bunu engellemek olacaktır. Bu makalemizi okuyarak kedinizin bu davranıştan uzaklaşması için yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Kediler Isırdığında veya Tırmaladığında Ne Yapılmalıdır?

Kedilerde ısırma ve tırmalama reaksiyonları farklı sebeplerle baş gösterebilir. Ancak genellikle kedinin alışkanlık kazanmış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu davranışları engellemek için aşağıdaki konuları deneyebilirsiniz.

Kedinize Tepki Gösterin

Kediniz eğer sizi ısırdıysa veya tırmaladıysa ona karşı mümkün olduğunca sakin davranın. Yani ısırma eyleminden sonra vurma, bağırma, kovalama, sinirlenme gibi reaksiyonlardan kaçının. Çünkü bunları yaptığında kedinin daha da agresifleşmesine ve kafasının karışmasına sebep olursunuz.

Kedinizi yanınıza çağırıp ceza vermeyi de denemeyin. Çünkü, kediniz bunu anlamayacaktır ve durumun olağan olduğunu düşünecektir. Bu yüzden de bu ceza hiç bir işe yaramayacaktır.

Kediden Uzaklaşın

Evet kediniz ısırdığında sakin kalmanız gerektiğini belirttik. Peki, kedi ısırması veya tırmalaması durumunda ne yapmalıyız? Kediniz kucağınızdaysa veya yakınınızdaysa ilk yapmanız gereken kedinizin üzerinden ellerinizi çekmek olacaktır. Eğer kedi hala agresif davranışlar gösteriyorsa ve tırmalamaya çalışıyorsa yanından kalkıp uzaklaşmanız ve sakinleşene kadar geri dönmemeniz en doğru seçenek olacaktır.

Buradan anlatmak istediğimiz kediniz sizi ısırdıktan veya tırmaladıktan sonra kedinizi sakinleştirmeyi denemeyin. Bunun yerine bu durumdan hoşlanmadığınızı ifade edecek şekilde yanından uzaklaşın. Siz ondan uzaklaştığınızda bu durumdan memnun olmayacaktır ve davranışları hafifleyecektir.

Kediyi Sıkıştırmayın

Diyelim ki bir odadan başka bir odaya geçeceksiniz ve kediniz hırlayarak agresif tavırlarla sizin çıktığınız odaya girmek istiyor. Eğer ona yol vermezseniz kediniz bunu tehdit olarak algılayarak köşeye sıkıştığını düşünecektir ve bunun sonucunda size saldırmaya karar verecektir. Bunun yerine kedinizin geçmesi için ona yol vererek agresif tavırlarının önüne geçebilirsiniz.

Kedinizin Davranışlarını Değiştirin

Kediler yaptıkları eylemlerin ardından övülürse veya ödüllendirilirse gerçekleştirdikleri eylemlerin doğru bir şey olduğuna karar verirler. Bunun için kedinize ısırması için bir oyuncak alarak onu ısırdığında övebilirsiniz ve ödüllendirebilirsiniz. Bu sayede hem ısırma ihtiyacını karşılayacaktır hem de insanları ısırma eyleminden vazgeçecektir.

Ayrıca kediniz sizi ısırdığında en az yarım saat içerisinde mama vermeyin. Çünkü ısırma eyleminin karşılığında ödül aldığını ve ısırmanın doğru bir davranış olduğunu düşünecektir.

Kedinize Tepki Gösterin

Kediniz ısırdığında veya tırmalama durumunda ona emin ve otoriter bir ses tonuyla ‘HAYIR’ diye seslenin. Burada bağırmaktan bahsetmiyoruz, sadece kedinize yaptığının yanlış olduğunu ses tonuyla ifade etmelisiniz. Bu ses tonunun yanında kedinize dik bir şekilde bakmalısınız. Kediler için ciddi bakışlar üstünlük tehdidi olarak görülmektedir.

Bir diğer yöntem ise ‘HAYIR’ derken ellerinizi çırpmanız olacaktır. Kediniz her ısırdığında veya tırmaladığında bu davranışı gösterirseniz belirli bir zaman sonra ısırma ve tırmalama durumu son bulacaktır. Bu yöntem daha çok baskın ve agresif kedilerde işe yaramaktadır. Uysal kedilerde kullanmanızı tavsiye etmeyiz.

Bu davranışı gösterdikten sonra yanından uzaklaşabilirsiniz. Aynı zamanda en az 15 dakika kadar ona ilgi göstermemelisiniz. Bu süre zarfında onunla iletişim veya göz teması kurmayın ve kimseyle iletişim kurmasına izin vermeyin.

Kedilerde Isırma ve Tırmalama Reaksiyonu Nasıl Engellenir?

Kedilerin ısırma reaksiyonları gösterdiğinde ne yapılması gerektiğini ifade ettik. Şimdi de bu sorunun nasıl üstesinden gelineceğini aktaracağız.

Yavru Kediniz Oyun Sırasında Isırırsa Oyunu Sonlandırın

Kedinizle oyun oynadığınızda eğer sizi ısırırsa, yukarıda anlattığımız gibi emin bir ses tonuyla ‘HAYIR’ diyerek tepki gösterin ve oradan ayrılın. Bunun sonucunda kediniz ısırdığı için oyunun bittiğinin farkına varacaktır. Birkaç kere aynı durumun yaşanmasının ardından bu davranıştan kaçınacaktır.

Eğer kediniz size olan sevgisini göstermek için ısırıyorsa ve bu durumdan vazgeçirmek istiyorsanız; parmağınızı dişlerinin arasına koyun ve ağzına doğru hafifçe bastırın. Bu davranış kedinizin hoşuna gitmeyecektir ve bu yüzden ısırma eyleminden kaçınacaktır.

Kedinizle Oynarken Oyuncak Kullanın

Kediler oyun sırasında kendisini kaybeder ve sakin bir davranış gösteremez. Bu davranış biçimi içerisinde canını yakabilir. Bu yüzden onunla oyun oynarken bir oyuncak kullanabilirsiniz. Bu oyuncak bir ip yumağı, lazer ışıklı işaretleyici veya herhangi bir şey olabilir.

Kediniz için uygun aksesuarları ve oyuncakları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedinizle Oyun Oynayın

Gün içerisinde kedinizle oyunlar oynayın. Bu kedinizin sağlığı için ve enerjisini boşaltmak için en doğru yöntem olacaktır. Onunla oynarken onu yorarsanız size olan saldırma ihtimali azalacaktır. Çünkü yorulmuş bir kedi saldırma eğiliminde değildir.

Aynı zamanda oyun oynamak kedinizin sağlığını büyük oranda etkiler ve ideal kilosunda olmasını sağlar. Kedinizin ideal kiloda olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Kedinizi Kısırlaştırabilirsiniz

Kısırlaştırılmamış kediler, kısırlaştırılmış kedilere oranla daha agresif bir yapıya sahiptir. Her kısırlaştırılmamış kedi agresiftir demek yanlış olacaktır ancak kedilerde kısırlaştırma operasyonu kedinizin daha sakin olmasını sağlayacaktır. Ayrıca kedinizin daha sosyal olmasını ve evini sevmesini sağlayacaktır.

Kedinizi Tanıyın

Kediler genellikle ısırma veya tırmalama eyleminden önce belirli tepkiler göstermektedir. Bu tepkiler her kedide farklılık gösterebileceği gibi genellikle göz bebeklerinin büyümesi, cildin seğirmesi, mırlama, hırlama, uluma veya inleme sesleri çıkartmaktadır. Bunun yanında kulaklarını geri yatırabilir, bıyıklarını öne doğru dikebilir ve ağzını geriye doğru gererek hafif bir şekilde aralayabilir.

Kedilerin vücut dilini daha iyi anlamak için Kedilerin Beden – Vücut Dili Anlamları isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Kediler Neden Isırır ve Tırmalar?

Kedilerin ısırma ve tırmalama eylemlerini engellemek için öncelikle neden bu davranışı gösterdiklerini kavramak gerekir. Bu davranış içgüdüsel olabildiği gibi yavruyken geçirdiği hayata ve kişiliğine de bağlıdır.

Yavruluk Döneminde Anne Sütü

Bazı kediler doğdukları andan itibaren annesiz kaldıklarından dolayı insanlar tarafından biberonla beslenebilmektedir. Bu durum sonucunda kedinin yavruluk döneminde yaşaması gereken itip-kakma eyleminden mahrum kalır ve bunun sonucunda büyüdüğünde verdiği tepkilerin dozunu ayarlayamaz. Bu yüzden de yetişkinlik zamanında durduk yere şiddetli bir şekilde saldırabilir.

Kedilerde Stres

Eğer kediniz stresliyse veya kendisini köşeye sıkışmış hissediyorsa saldırma eylemi gösterebilir. Kedilerde stres; anlamsız gürültülerden, ortam değişikliğinden, tanımadığı insanlardan kaynaklanabilir. Böyle bir durumda kedinizin stresli olabileceğini algılamanız gerekir. Bu durumla karşılaştığınızda kediniz de stres yapan durumu düzeltmeniz en doğru davranış olacaktır.

Kedilerde Hastalık

Eğer kedinizin ağrısı varsa veya hastaysa kendisini savunmayı düşünebilir. Bu ihtimal sonucunda kedi saldırgan tavırlar sergileyebilir. Eğer kedinizde kilo kaybı, kusma gibi sorunlar görüyorsanız veterinere danışmanız en doğru davranış olacaktır. Kediniz iyileştiği taktirde bu gergin tavırları son bulacaktır.

Bunun yanında yaşlı kediler biraz daha agresif olabilir. Yaşlı kedileri kucağınıza aldığınızda veya sarıldığınızda saldırgan tepkiler gösterebilir. Bu yüzden çevrenizdeki kişileri uyararak kedinizin yaşını göz önünde bulundurmalarını isteyebilirsiniz. Kediniz için özgür yaşam alanı oluşturmalısınız.

Kedi hastalıkları hakkında detaylı bilgi almak için Kedi Sağlığı kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Mustafa

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

1 gün önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

2 gün önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce