Kategoriler: Kedi Sağlığı

Kedilerde Sinir Sistemi Nasıl İşler

Sinir sistemi, kedinin tüm doğal işlevlerini koordine etmek için hormonal sistemle yakın ilişki içinde çalışır. Sinir sistemi, hem içsel, hem de dışsal olaylara, hızla, yanılmaksızın ve doğrudan karşılık verir.

Sinir sisteminin bazı bölgeleri kedinin istemli kontrolü altındadır; diğerleri bilinçsiz olarak kontrol edilirler. Bilgiler sinir sisteminde iki yönde hareket ederler: Duyusal sinirler beyne kedinin kendisini nasıl hissettiğini söyler ve motor sinirler beyinden vücuda talimatları taşır.

Kedilerde Periferik Sistemi

Sinir sistemi iki bölüme ayrılır, merkezi ve periferik. Merkezi sistem beyin ve omurilikten oluşur: komuta merkezi ve tepkilerin iki yönlü taşınması için otoban. Periferik sinir sistemi ısı, temas ve acı hakkında bilgileri alır ve kaslara talimatları iletir.

Kranyal sinirler duyulardan gelen bilgilerin taşınmasından, kollar ve bacakları merkezi sinir sistemine bağlayan omurga ya da periferik duyulardan sorumludur.

Kedilerde Kimyasal İleticiler

Kedilerde Sinir sistemi, sinir hücreleri (nöronlar) ve miyeline yapısını veren ve onu üreten destek hücrelerinden oluşur. Bir nöronun kütlesi diğer hücrelerden mesajları alan dal benzeri yapılarla (dendrit) kaplıdır.

Her hücrenin ayrıca diğer sinir hücrelerine ve organlara Sinir sisteminin bölünümü anlamayı kolaylaştırmak içindir, fiziksel bir ayrım değildir. Çoğu sinir hücreleri kısmen merkezi sinir sisteminde ve kısmen periferik sinir sistemindedir.

Kedilerde Miyelin kılıfı

Miyelin en büyük aksonların etrafında bulunan ve sinirler arasındaki iletişimi hızlandıran yağlı ve koruyucu bir zardır. Teknik olarak, bir sinir lifi, bir akson, onun miyelin kılıfı ve miyelin üreten hücreden oluşur.

Miyelin merkezi sinir sistemindeki oligodendrosit ve periferik sistemdeki norolemmosit adı verilen hücreler tarafından üretilir. Çok az sinirin doğuştan miyeiin kılıfı vardır ama kısa sürede ve etkin biçimde miyelin kılıfları oluşur. mesajları ileten uzun, kuyruk benzeri (akson) yapıları vardır.

Tüm bu mesajlar aksonlar tarafından üretilen kimyasallar olan nörotransmiterler tarafından taşınır. Bir kedinin sinir sistemi sürekli olarak çok sayıda mesaj alır ve gönderir. Her hücre çoğunlukla binlerce başka hücreye mesaj taşır.

Kedilerde Bilinçli kontrol

Sinir sisteminin çoğu işlevi kedinin kontrolü altındadır. Kediler avını gördüğünde kaslarım saldırıya hazırlar. Duyu sinirleri mesajları beyine taşır ve motor sinirler kaslara bu kez beynin talimatlarını iletip doğru bir saldırı için gerekli uyarıyı yapar.

Stres durumunda, istemsiz sinir sistemi dövüş ya da kaç tepkisini hemen harekete geçiren bir dizi olayı uyarır

Kedilerde Bilinçsiz kontrol

Çoğunlukla kalp atışlarını, nefes alışı ve sindirim sürecini düzenleyen bazı aktiviteler istemsizdir. Sempatik ve parasempatik olmak üzere iki bölümden oluşan otonom sinir sistemi tarafından denetlenirler. Bir kedi dinlenirken parasempatik sistem devrededir, kalp atışları ve solunum düzenli ve yavaştır.

Sempatik sistem kedi streste olduğunda devreye girer. Hipotalamusu ve hipofizi tetikler. Böbreküstü bezlerini dövüş veya kaç tepkisini uyarması için tetikler. Kan iç organlardan kaslara akar, tüyler dikilir, kalp hızlanır ve daha iyi bir görüş sağlamak için gözbebekleri büyür.

Kedilerde Nörolojik sorunlar

Nörolojik hastalıklar kedilerde nadiren görülür. Panlökopeni virüsü, kuduz ve kedi infeksiyöz peritoniti, zehirler ve çeşitli parazitler sinirlere zarar verir. Ama sinirlerin zarar görmesinin en çok görülen nedeni yol kazalarıdır. Şu an için kedinin sinir hücrelerini yenilemesini sağlayacak bir yöntem bilinmemektedir.

admin

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce