Jaguar,kalın kahverengi kürkünün üzerine siyah beneklidir. Bazı Jaguarlar siyah olurlar. Renkleri tamamen siyah olduğunda, üzerlerindeki siyah benekler ayırt edilemez. Bu tür Jaguarlar, Kara panter olarak da anılırlar.
Jaguar, vücut yapısı olarak ortalama 60-90 kilo ağırlığındadır. Fakat 100 kg. üzerinde olan Jaguarlarda bulunur. Boyları 170- 180 cm uzunluğundadır. Kuyruk uzunlukları 75 cm.'i bulur. İri ve uzun gövdeleri, kısa ve kalın bacakları vardır. Bu kısa ve kalın bacaklar sayesinde, ağaca tırmanma ve yüzmek onlar için oldukça basittir. Genellikle avlarını öldürdükten sonra bir ağaç veya tepeye taşır ve gözden uzakta yerler.
Jaguar, görüntü olarak Leopar'a fazlasıyla benzese de güç bakımından Kaplan ve Aslan'a daha yakındır. Jaguar Özellikleri açısından, Kaplan ile daha benzerdir. Kaplanlar gibi yüzmede başarılıdırlar. Yüzerken rahatlıkla avlanabilirler. Bu açıdan timsahlar, Jaguar için iyi birer av olmaktan kurtulamaz. Jaguarlar da yalnız yaşar ve avlanırlar.
Erkek Jaguar, kendine yaklaşık 100 km. lik bir alanı bölge edinir. Bu alan içerisinde, birkaç Dişi Jaguar barınabilir. Fakat diğer erkek Jaguarları kesinlikle bölgesine yaklaştırmaz. Bölgesini diğer kedi türleri gibi idrar, dışkı ve pençe izleri ile belirler. Dişilerin kızgınlık dönemlerinde çiftleşmeler gerçekleşir. Çiftleşme dönemleri haricinde, dişilerle de bir arada bulunmaz ve yaşamaz.
Dişi Jaguar ise, yaklaşık 50 km. lik bir alanı bölge edinir. Diğer dişilerle karşılaşmak ve birarada bulunmak istemez. Fakat bölgesi, diğer dişilerin bölgeleri ile kesişebilir. Dişi Jaguar, ilk olarak, 2 yaşında kızgınlık dönemine girer. Erkek Jaguar ise ortalama 3,5 yaşında erginleşir. Çiftleşme dönemi sonucunda gebe kalan dişi Jaguar, ortalama 100 gün sonra doğum yapar. Genellikle 2-4 arasında yavru dünyaya getirir. Yavrularını 3 ay emzirir. Yavru Jaguarlar 6 aylık olana dek annelerinin koruması altındadır. Daha sonra anneleri ile birlikte avlanmaya başlarlar. Yavrular büyüyene kadar anne Jaguar onları herşeyden koruyacaktır. Diğer kedi türlerinde olduğu gibi, Jaguarlar da erkek, yavruları öldürmeye kalkışabilir. Bu nedenle dişiler, erkek Jaguarların kendilerine ve yavrularına yaklaşmasına izin vermezler. Böylece erkeklerin yavruları öldürmesine engel olmaya çalışırlar. Yavrular ortalama 2 yaşına gelene dek anneleri ile avlanır ve yaşarlar. 2 yaşından sonra, kendilerine bir bölge edinmek üzere annelerinden ayrılırlar. Doğal alanda yaşam süreleri yaklaşık 10-12 yıl civarıdır. Esaret altında (hayvanat bahçelerinde) 23 yıl yaşamış olan Jaguarlar vardır.
Çok geniş bir avlanma yelpazesi olan Jaguarlar, küçük, büyük farketmeden birçok hayvanı avlarlar. Genellikle, geyik, timsah, kaplumbağa gibi hayvanları avlayan Jaguar, fare, kedi, köpek, kuş, balık gibi küçük hayvanları da avlayabilir. Çok güçlü bir çenesi olan Jaguar, 300 kiloluk bir hayvanı bile rahatça avlayıp, dişleriyle çekerek, ağaca bile çıkarabilir. Diğer Vahşi Kedi türleri gibi, keskin dişleri ile avını boynundan ısırarak öldürür. Diğer kedilerden farklı olarak, çok güçlü diş ve çene yapısı sayesinde, avının kafatasında derin bir delik açıp, beynine ulaşarak etkisiz hale getirebilir. Bu öldürme tekniğiyle diğer Vahşi Kedi türlerinden ayrılır. Bu özelliği kazanmasının sebebi, sık avladığı kaplumbağaların zırhlı kabuklarını delmenin zor olmasıdır. Zamanla bu yönde evrimleşen Jaguar, dişleri ile rahatlıkla avlarının kafatasını delebilir.
Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…
Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…
Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…
Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…
Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…
Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…