Kediler Neden Hapşırır? Hapşırmanın Bilimsel Olarak Açıklaması

Kedilerde “hapşırmak” ya da bir diğer adıyla “aksırmak” atmosferde yer alan yabancı cisimlerin burun mukozasını tahriş etmesi nedeniyle oluşan bir durumdur. Hapşırma sürecinde canlı varlıklar burun ya da ağız ile akciğerlere dolan havayı dışarı atar. Her canlı da olduğu gibi kedilerde hapşırma görülebilir.

Kedilerde görülen hapşırmanın bir asıl nedeni yukarıda bahsettiğimiz atmosferde yer alan yabancı parçacıklar olsa da aslına bakıldığında kedi yanında parfüm sıkmak, sigara içmek vb. etkenler de kedilerde hapşırmaya neden olur. Bunların yanı sıra kedilerde görülen viral hastalıkların bazıları da hapşırmanın nedenleri arasında yer alır.

Kediler Neden Hapşırır adlı bu yazımızda kedilerinde hapşırma ile karşı karşıya kalan evcil hayvan sahipleri için kedilerde hapşırmanın nedenleri, hapşırmaya neden olan viral enfeksiyonlar ve kedilerde hapşırma tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve kedilerde hapşırma konusu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Tüy Dökülmesini Önlemenin Bilimsel Yöntemleri

Kedilerde Hapşırma Nedenleri

Kediler, burunları oldukça hassas olan hayvanlardır. Bu yüzden rahatsız edici bir koku ile karşı karşıya kaldıklarında hapşırma eğilimi gösterirler.

Kedilerde hapşırmanın genel nedenleri;

  • Polen Alerjisi
  • Kedi Kumu Tozları
  • Parfüm
  • Sigara Dumanı
  •  Toz
  • Böcek Spreyi
  • Küf
  • Viral Enfeksiyon

Bu tür durumlar ile karşı karşıya kalan evcil hayvan sahipleri kedilerde hapşırmanın nedenini tespit etmek için veteriner hekimle görüşmelidir.

1) Polen Alerjisi

Bahar aylarında atmosferde daha yaygın bir biçimde bulunan polenler, kedilerin burnuna girer ve gözlerine yapışır. Burun akıntısı ve burunda kaşınma gibi etkileri bulunan polenler kedilerde bahar alerjisine neden olur.

Bu da kedilerde hapşırmanın görülmesini etkiler. Bunların yanı sıra polen alerjisi evcil hayvanınızın uyku düzenini de kötü etkiler.

2) Kedi Kumu Tozları

Kediler neden hapşırır sorusuna yanıt arayan evcil hayvan sahiplerinin kedilerde hapşırmaya neden olan kedi kumu tozlarına karşı dikkatli olması gerekir. Kedi kumları yapıları gereği farklı kategorilere ayrılır. Bunlar;

  • Bentonit Kedi Kumları.
  • Kristal Kedi Kumları.

Kristal kedi kumları yapıları gereği kullanım esnasında toz kaldırmayan bir kedi kumu türüdür. Fakat bentonit kedi kumları, kediniz tuvaletini kapatırken toz çıkmasına neden olmaktadır.

Kediler tuvaletlerini kapattıkları anda bu toza maruz kalır ve küçük partiküller kedilerin burunlarına girer. Bu da aslına bakıldığında hapşırmanın nedenleri arasında olan küçük partiküllerin kediniz ile temas etmesine neden olur.

Kullanılan kedi kumuna göre kedilerde hapşırma meydana gelebilir.

Kedi kumlarında tozun etkisinin yanı sıra kedi kumu içerisinde yer alan esans da kedilerde hapşırmaya neden olabilir. Bu nedenle kedilerde hapşırma şikâyeti olan kişilerin veteriner hekimlerin önerdiği kristal kedi kumlarını kullanması gerekir.

Böylece kedinizin partiküller ve alerjenik his uyandıracak esansalar ile temasını engelleyebilir ve hapşırmanın önüne geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedi Konservesi Ne Sıklıkla Kullanılmalı?

3) Parfüm

Kediler yapıları gereği kokulara hassas olan canlılardır. Parfüm, deodorant, sprey gibi ürünler kedilerde alerji oluşmasına neden olabilir. Bu durumda da kedilerde hapşırma görülür.

Bu yüzden kedilerde hapşırma şikâyeti olan kişilerin kedilerinin yanında parfüm ve deodorant gibi ürünleri kullanmaması gerekir.

Bununla beraber kedilerin parfüm veya deodorant sıkılan bir odaya girmesi de engellenmelidir. Çünkü oda içerisinde kalan küçük partiküller kedinizin mukozasına girebilir ve bu da hapşırmaya neden olabilir.

4) Sigara Dumanı

Her canlı gibi kediler de sigara ve sigara dumanından olumsuz etkilenen canlılardır. Sigara içilen bir ortamda bulunan kedi ve köpekler de pasif içici olarak adlandırılır.

Bir kedinin yanında sigara içmek akciğer hastalıkları arasında yer alan bronşit ve astım gibi rahatsızlıklara neden olmakla beraber kedilerde burun akıntısı ve hapşırmanın görülmesini de etkileyebilir.

5) Toz

Kediler burunları hassas olan canlılardandır. Toz vb. şeyler kedi burnuna zarar vermekte ve hapşırmaya neden olmaktadır. Çok tozlu alanlarda yaşayan kedilerin burun mukozasına toz yapışır ve bu da kedilerde hapşırmaya ve hapşırma sıklığının artmasına neden olur.

Bu nedenle kedi beslenen evlerde düzenli olarak temizlik yapılması ve toz alınması gerekir.

6) Böcek İlaçları

Yaz aylarında sivri sinekleri evden uzaklaştırmak için kullanılan böcek ilaçları da kedilerin sağlığını olumsuz etkileyen ürünler arasında bulunmaktadır. Böcek ilaçları kedilerin zehirlenmesine neden olabilecek ürünlerden biridir.

Genellikle böcek ilaçlarından zehirlenen kediler belirli semptomlar gösterir. Öksürme, nefes darlığı ve hapşırma gibi belirtiler böcek ilaçlarından kaynaklanan zehirlenmenin ana belirtileri arasında yer alır.

Bu noktada böcek ilacı sıktıktan sonra kedinizde bu belirtileri görüyorsanız en yakın veteriner hekime başvurmaya özen göstermelisiniz.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’da Kedinizi Traş Ettirebileceğiniz Pet Kuaförler

Kedilerde Hapşırmaya Neden Olan Viral Enfeksiyonlar

Kedilerde solunum yollarını olumsuz etkileyen ve hapşırmaya neden olan belirli viral enfeksiyonlar vardır.

• FIP
• FELV
• FIV
• Bordetella
• Klamidya

Enfeksiyonlarının belirtileri arasında kedilerde hapşırma da bulunur. Kedilerde hapşırmanın bir viral enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek için evcil hayvan sahiplerinin veteriner hekime başvurması ve kontrollerini yaptırması gerekir.

Kedilerde Hapşırma Nasıl Tedavi Edilir?

Kediler neden hapşırır sorusuna yanıt arayan kişilerin hapşırmanın kaynağına inebilmek ve asıl problemi çözerek kedilerde hapşırmayı engellemek için hızlı bir şekilde evcil hayvanlarını tedavi ettirmeleri gerekir.

Kedilerde hapşırma toz, sigara dumanı, parfüm gibi dış faktörlerden kaynaklanıyorsa evcil hayvan sahipleri daha dikkatli davranarak bu problemi kendileri çözebilir. Burna giren yabancı bir nesneden kaynaklı kedi hapşırmasında ise veteriner hekimlerden yardım alınmalıdır.

Kedinizin hapşırma süresi uzadığı dönemlerde ise ilk düşünülmesi gereken şey viral enfeksiyonlar olmalıdır. Bu noktada başvuracağınız veteriner hekim kedinizden kan alacak ve belirli testler yapacaktır.

Testlerin ardından hapşırmanın ise viral enfeksiyon kaynaklı olup olmadığına karar verilecek ve viral enfeksiyonlardan kaynaklı hapşırmalar için ilaç reçete edilecektir.

Kedilerde hapşırma tedavisinin yapılabilmesi için reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Kedilerde Hapşırma ve Göz Yaşarması

Kedilerde hapşırma ile göz yaşarması da görülebilmektedir. Bu belirtiler kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu ya da kedi nezlesi olduğunu gösterir. Bu durumlarda ilaç tedavisi yapılması gerekir ve bununla beraber kedilerde görülen burun akıntısı ve göz yaşarmasının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Kedilerde hapşırma ve ses kısıklığı üşütme kaynaklı olan bir belirtidir. Bu nedenle ilaç tedavisi ile kedinin eski sağlığına kavuşturulması gerekir. Aksi takdirde kedi gribi ya da kedi nezlesi kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Hapşıran kedilerin bol bol su içmesi gerekir. Üşütme, grip ve nezle kaynaklı hapşırmalarda ise kedilerin burunlarından ve gözlerinden akan akıntıların tuzlu su yardımı ile temizlenmesi gerekir. Hapşıran kedilerin tedavisi esnasında veterinerler tarafından verilen ilaçların da düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir

Yeni Kedi Sahiplenme Rehberi – İlk Defa Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler

Kedinize Uygun En Güzel Dişi ve Erkek Kedi İsimleri 200 Öneri

Kedileri Sevmenin İnsanlara ve Kedilere Faydaları Nelerdir?

Kedilerde Güven Problemi: Çevresinden Korkan Kedilerde Görülen 6 Davranış

Sokak Kedilerini Ekonomik ve Sağlıklı Beslemek İçin En iyi 5 Yöntem

admin

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

1 gün önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

2 gün önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce