Kategoriler: Kedi Sağlığı

Erkek Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Castration)

Kızgınlık dönemine kadar kum kabı dışında hiçbir yere idrarırını yapmamış olan bir erkek kedi bile, evin veya bulunduğu ortamın çeşitli yerlerine düzenli olarak idrar püskürtme yoluyla koku bırakma eğilimindedir. Bu davranışın sebebi, doğada dişi kediye kendini tanıtma ve çiftleşme arzusunu bildirme içgüdüsüdür.

Bu içgüdüye, evlerde beslenen erkek kediler de kayıtsız kalamayacak ve belirli aralıklarla idrar püskürteceklerdir. Odalarda gezinip yüksek sesle miyavlayacak, cam, balkon benzeri yerlerden atlayıp kaçmaya çalışacaktır. Dişi kediye ulaşmak ve çiftleşme güdüsünü tatmin edebilmek amacıyla kediler evlerini veya bulundukları (bahçe vs). mekanları kısa süreli olarak terkedebilirler. 

Erkek Kedi Kısırlaştırılma Öncesi

Erkek kedilerde hormon düzeylerinden dolayı, kızgınlık dönemlerinde saldırgan davranışlar gelişebilir ve bu nedenle evden kaçan erkek kediler, sokakta birçok kavgaya karışabilir ve yaralanabilir. Bu açıdan erkek kedilerin kısırlaştırılması, onları tehlikelerden, testis kanserine ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmaktan koruyacaktır.

Erkek kediler kızgınlık dönemlerine girmelerinden itibaren, kısırlaştırılabilirler. Fakat böbrek hastalıklarına yakalanma risklerinin azaltılması açısından tercihen 15-18 aylık olana kadar kısırlaştırılmamalıdırlar. Erkek Kedilerde Kısırlaştırma işlemi, erkek kedinin yumurtalıkların kesilerek alınması ve kordonların bağlanması şeklinde gerçekleşir.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı

Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu, dişi kedilerden çok daha kolay ve tehlikesizdir. Basit ve kısa süren bir operasyonla, erkek kedilerin kısırlaştırılması gerçekleşir. Ameliyat sonrasında dikişe bile gerek kalmaz  ve erkek kedi kısa sürede normal hayatına geri döner.

Dişi kedilerde dikiş açılması, iltihap oluşması gibi yaşanan komplikasyonlar, erkek kedilerin kısırlaştırılmasında görülmez.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Zararları

Çok erken kısırlaştırmak, erkek kediler için sağlık açısından zararlı olabilir. Böbrek hastalıkları, idrarda kristalleşme gibi hastalıklar; erkek kediler için kısırlaştırmadan kaynaklı sağlık problemleridir.

Bu sağlık problemlerinin engellenmesi için, kısırlaştırılmış kediler için özel yapılan, sterilize mamalar kullanılmalı, kedinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Özellikle evde, onu yakından gözlemleme imkanı olan sahiplerine bu konuda çok iş düşer.

Çünkü böbreklerde bir problem oluşursa, bunu erken teşhis etmek hayat kurtarıcı olacaktır. Kedinin ne sıklıkla tuvalete gittiği kontrol edilmeli ve idrarın kesik kesik  gelip gelmediğine bakılmalıdır. Bazen  de kedi, kumuna gidip kazar fakat idrarını yapamadan çıkar. Bu durumlar oluşursa derhal veteriner hekime başvurulmalı ve acil müdahale edilmelidir.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Sonrası

Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası oluşan böbrek hastalıklarını önlemede kullanılan mamanın, kısırlaştırılmış kediler için üretilmiş bir mama olmasının öneminin yanında, yeteri kadar su tüketimi de vardır.

Yeterli miktarda ve taze su tüketen kedilerde, bu rahatsızlığın görülme oranı düşecektir. İdrarda kristalleşme olmasını engelleyecek en önemli etken, günlük olarak yeteri kadar su tüketilmesidir. Kedilerin rahatlıkla ulaşabilecekleri yerlerde  taze su bulundurmak (sabah ve akşam su değiştirimelidir), onları su içmeye teşvik edecektir.

admin

Yorumları Göster

  • Nasıl bir insansınız ya hayvanların organlarını kendi hayvan besleme egonuzu tatmin etmek için söktürüyorsunuz.Ne hakkınız var?Allah hesabını soracaktır bekleyin görün...

  • Tam bir vahşet. Öyle bir emir verilseydi şayet Allah katından elbetteki uyulurdu ama nedir bu ya hayvanın organlarını sökmek. Türkiyede her kesin evinden bir günde 20 kediyi doyuracak yemek artığı ve ekmek çöpe atılıyor. Sözde kendini akıllı ve modern gören kara cahil kadınlar kağıt çöpünü tuvalet çöpünü yemek ve ekmek fazlasını tek bir torbada birleştirip çöpe atıyor. Hayvana yemek verip sevabını almak varken canını söküp ölümüne bile sebep olmak tercihiyse kişinin. Yarın Hakkın divanına varınca süleyman dan hakkını alır karınca.

  • Merhaba benim dün 10 aylık erkek kedim kısırlaştırıldı. Çok agresifleşti ve bizim ev bahçeli dışarı gezdirme ipi ile bağlasan bile kaçmaya ya da diğer kedilerle kavga etmeye çalışıyordu. Veteriner bize 8-10 aylık arası kızgınlık döneminin geldiğini artık kısırlaştırabileceğimizi söyledi. İşte kısırlaştı ama yemek yese su içse bile kusuyor. Bide bizim veteriner ne boyunluk taktı ne de sargılı falan sardı. Başka sitelerde boyunluk takmalı yoksa yalarsa dikişini açabileceği yazıyordu. Bildiğim kadarıyla erkekkedilerde dikiş atılmıyor. Yani ameliyatlı yerini yalasa sorun olur mu? Bu arada benim kedi 10 aylık bir erkekti ve ameliyata girmeden önce 5 kiloydu. Kaç günde toparlar kendi oğlum?

  • Bizimki de aynı anlatıldığı şekilde kapıları duvarlara idrar püskürterek tüm evi kokutmuştu, hatta bir keresinde camdan aşağı atlamıştı. Kısırlaştırıldıktan sonra 1-2 hafta evin içinde sakin sakin gezdi, 1-2 haftanın sonunda aynı hareketlerine devam etti, biraz agresifleşti ama etrafa kokusunu bırakmayı kesti.

  • merhaba erkek kedi kısırlaştıran yerler hakkında bilgisi olan varmı acaba?
    bide birşey sormak istiyorum kedi kısırlaştıktan sonra uyku sorunu olur mu? bikaç arkadaşımın söylediğine göre kedi kısırlaştırma sonrası uyku problemi ve mama yemesinde birtakım sorunlar oluyormuş
    bilgi verirseniz sevinirim

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce