Kategoriler: Genel

Kedilerde Tüy Dökülmesini Önlemenin Bilimsel Yöntemleri

Kediler, yavrulukların ilk aylarından itibaren düzenli olarak tüy dökmeye başlarlar. Kedilerde tüy dökülmesinin miktarı beslenmeye, sıcaklığa, mevsim geçişlerine ve sağlık koşullarına göre farklılık gösterir.

Sıcak havalarda kalın kürklere sahip kediler bulundukları ortama uyum sağlamak için fazla tüylerinden kurtulmayı amaçlar. Kediniz bir İran kedisi ise hem kendisinin hem de sizin rahatsız olmamanız için yaza ve ilk bahara girişlerde bir pet kuaföre gidilip traş ettirebilirsiniz.

Hiçbir hava koşulu değişmemişken kedinizin tüylerinde dökülme çoğalıyorsa ve bunun önüne geçemiyorsanız, kedinizin yediği mamayla ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda veterinerinize başvurarak kediniz için en doğru ve sağlıklı kedi mamasını seçmenizde fayda olacaktır.

Kedinizde yukarıda belirtilen hava ve beslenme koşullarına bağlı olmadığını düşündüğünüz aşırı tüy dökümü mevcut ise herhangi bir sağlık problemine karşı veterinerinize en kısa sürede başvurmalısınız.

Kedinizin hayatında hiç değişim ve olumsuzluk yokken tüy dökülmesinden rahatsız oluyorsanız, kedi tüyüne alerjiniz varsa yada evde küçük bir çocuğunuz var ve ona tüylerin zarar verme ihtimali varsa, aşağıda bahsedeceğimiz adımları takip etmeniz sizin, kedinizin ve ailenizin huzurlu olmasında önemli rol oynayacaktır.

Kedilerde Tüy Dökülmesine Neden Olan Hastalıklar

Kedilerin tüy değişim dönemlerinde anormal bir şekilde tüy döktüğü görülüyorsa bunun nedeni kedilerde görülebilecek belirli hastalıklar olabilir.

  • Parazit,
  • Stres,
  • Beslenme Düzeni,
  • Enfeksiyon,
  • Aşırı Yıkama ve Yanlış Şampuan Kullanımı,
  • Sinirsel Durumlar,
  • Vitamin Eksiklikleri.

Kedilerde tüy dökülmesine neden olabilecek rahatsızlıklar olarak bilinir. Bu noktada kedi tüy dökülmesinin rahatsızlıklardan kaynaklı olduğu düşünüldüğü takdirde kişilerin veterinerlerine başvurması ve kedilerini tedavi ettirmesi gerekmektedir.

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenebilir?

Kedilerde tüy dökülmesini önlemek için evcil hayvan sahiplerinin belirli şeylere dikkat etmesi gerekir.

• Kedinin taranma sıklığı

• Kullanılan mama

• Sağlık kontrolleri

• İçilen su miktarı

• Vitamin takviyeleri

Kedilerde tüy dökülmesini engelleyen evcil hayvan sahiplerinin önem vermesi gereken şeylerdir.

İlginizi Çekebilir: Sokak Kedilerini Ekonomik ve Sağlıklı Beslemek İçin En iyi 5 Yöntem

1) Kedinizi Sık Sık Taramaya Özen Gösterin

Kediler, yapıları gereği taranmayı oldukça seven hayvanlardır. Kedilerin taranması dolaşım sistemini uyarmanın yanı sıra, kaslarını iyileştirir ve saç topu yutmasını en aza indirir. Bunların yanı sıra kedilerin düzenli olarak taranması kürklerinin su geçirmez hale gelmesinde etkin rol oynar ve yalıtım özelliklerini de iyileştirir.

Kedilerde tüy dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalan kişilere genellikle uzmanların önerisi kedilerin taranma sürecini sıklaştırmaktadır. Çünkü kediler düzenli aralıklar ile sık sık tarandığında kedi tarağı kedinizin dökeceği tüyleri toplayacaktır. Bu da aslına bakıldığında kedinizin tüy dökme problemini azaltacaktır. Bu nedenle sizler de kedinizin çok tük dökmesinden rahatsızsanız düzenli aralıklar ile evcil hayvanınızı taramaya özen gösterebilirsiniz. Böylece hem onun sağlığı açısından faydalı bir faaliyet gerçekleştirebilir hem de tüy dökme probleminin önüne geçebilirsiniz.

2) Kullanılan Mamaya Önem Verin

Kedilerinizin kullandığı mamalar da tüy dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle evcil hayvan sahiplerinin kedi maması seçerken aşırı fazla protein içeren mamalara yönelmemesi gerekir. Bu noktada yapılması gereken en önemli şey kedinizin beslenme dengesini sağlayacak protein, yağ ve karbonhidrat bakımından günlük alması gereken miktarı karşılayacak mamaları kullanmak olmalıdır.

Bunun yanı sıra kedi bakımı yaparken seçeceğiniz mamaların B vitamini bakımından zengin olmasını da önemsemeniz gerekir.

3) Sağlık Kontrollerini Aksatmayın

Kedilerde tüy dökülmesi çoğu zaman mevsimsel ya da kullanılan mamadan kaynaklı olsa da aslına bakıldığında birçok sağlık problemi kedilerde tüy dökülmesinin görülmesine neden olmaktadır.

Bu nedenle kedinizin günlük rutin bakımları ile beraber aylık ya da haftalık sağlık kontrollerini de yaptırmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Böylece kedinizde tüy dökümüne neden olan bir rahatsızlığın olup olmadığını görebilir ve böylece veteriner hekim gözetiminde tedavi uygulayabilirsiniz.

4) Kedinizin İçtiği Su Miktarını Artırın

Kediler yeterli miktarda su içmedikleri dönemlerde tüy dökebilmektedir. Hatta içilmesi gereken su miktarına uyulmadığı dönemlerde dökülen tüy miktarı da artış göstermektedir. Kedilerde tüy dökülmesini engellemek isteyen evcil hayvan sahiplerinin su tüketim miktarını arıtmaya çalışması gerekir.

Genellikle bu noktada kedinizin sürekli taze su içebileceği su pınarlarını kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kedinizin maması ve suyunu farklı yerlere koyabilir ve böylece kedinizin daha fazla su içmesini sağlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kedilerde Mama Değişimi: Kedi Maması Nasıl Değiştirilir?

5) Vitamin Takviyelerinden Yararlanın

Her canlı da olduğu gibi kedilerde de vitamin kullanımı oldukça önemlidir. Çünkü vitamin ve mineraller kedilerin sindirim ve dolaşım sisteminin normal bir şekilde çalışmasını sağlarken aslına bakıldığında derisinin yumuşaklığını artırır ve tüy kalitesinin artmasına yardımcı olur.

Bu noktada kedi bakan kişilerin veteriner kontrolleri esnasında evcil hayvanlarının vitaminlerine de bakması gerektirmektedir. Böylece vitamin eksikliklerini tespit edebilmeniz mümkün olacaktır. Özellikle kedinizde B vitamini eksikliği bulunuyorsa takviye gıda ve vitaminler ile bu dengeyi sağlamaya çalışabilir ve kedilerde tüy dökülmesine en çok neden olan B vitamini eksikliğini gidererek kedi tüyü dökülmesini engelleyebilir ya da azaltabilirsiniz.

6) Kedinizin Şampuanını Değiştirin

Kediler suyu sevmeyen hayvanlardan birisi olsa da aslına bakıldığında bazı dönemlerde yıkanmaları gerekmektedir. Bu noktada evcil hayvanınızı yıkarken kullanacağınız şampuanı iyi bir şekilde seçmeniz gerekir. Çünkü bazı şampuanlar kedilerde alerjenik durumlar görülmesine neden olurken bazı şampuanlar da kedi tüyü dökülmesini engellemede sizlere yardımcı olacaktır.

Bu nedenle evcil hayvanınızı yıkarken kullanacağınız şampuanların içeriğine dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde kullandığınız şampuanın alerjenik bir durum geliştirdiğini gördüğünüz ve kedi tüyü dökülmesine neden olduğunu anladığınız takdirde bir veteriner hekime başvurmalı ve kedinizin tedavisini yaptırmalısınız.

7) Haşlanmış Yumurta Yedirmeye Özen Gösterin

Kedilerde B vitamini eksikliğinin kedi tüyü dökülmesine neden olduğunu sizlerle daha önce paylaşmıştık. Bu noktada B vitamini bakımından zengin mamalara yönelmeniz gerektiğini de dile getirmiştik. Mama içeriği bakımından kedinizde alerjenik bir durum oluşturacak bir mamayı kullanarak b vitamini eksikliğini gidermek yerine sizler de kedinizin beslenmesine haşlanmış yumurtaları dahil edebilirsiniz.

Haşlanmış yumurta B vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Kedinizin B vitamini eksikliğini giderek ve kedi tüyü dökülmesini engelleyecek haşlanmış yumurtaları kedinize 10 günde bir yetirebilirsiniz. Böylece tüy dökülmesini engelleyebilir ya da azaltabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kediler Yumurta Yer Mi? Kedilere Nasıl Yumurta Verilmelidir?

8) Evinizi Düzenli Aralıklar ile Temizleyin

Kedisinin tüy dökmesinden şikayetçi olan kişiler genellikle evlerinde gördükleri kedi tüylerinden kaynaklı olarak bu durumdan şikayetçi olmaktadır. Bu noktada evcil hayvan sahiplerinin evlerini düzenli olarak temizlemeye özen göstermesi gerekir. Çünkü düzenli yapılan bir temizlik kedi tüyü görmenizi engelleyecektir. Bu da kedi tüyü dökülmesinden kaynaklı şikayetlerinizin azalmasını sağlayacaktır.

Kedilerde aşırı tüy dökülmesi stres, mevsimsel geçişler, beslenme alışkanlıkları, su tüketimi, b vitamini eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanır. Bunun yanı sıra kedilerde tüy dökülmesine uyuz, enfeksiyon vb. hastalıklar da neden olur.

Kedilerde tüy dökülmesi mevsim geçişlerinde karşı karşıya kalabileceğiniz bir durumdur. Genellikle mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi 15-20 gün sürmektedir.

admin

Yorumları Göster

  • merhaba,
    Kedim için pire ense damlası almak istiyorum hangi markayı önerirsiniz.
    rica etsem bu konuda yardımcı olabilir misiniz lütfen. tşk.

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

1 gün önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

2 gün önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce