Konu Başlıkları
Omurga ve periferal sinirlerle bağlantılarıyla beyin kedinizin tüm hareket, düşünce, duyu, duygu, aktivite ve bedensel işlevlerini koordine eder. Kedilerde Beyin Hastalıkları ve Hasarı davranış değişikliklerine, nöbetlere, koordinasyon bozukluklarına, felçlere ya da komaya yol açar.
Genel bir nöbet (kriz ya da çırpınma adı da verilir) istemsiz kas hareketleri eşliğinde bilinç kaybı, ayakların havayı dövmesi, titreme ve yüz seğirmesini içerir.Bir nöbet sırasında, kedi sıklıkla salya akıtır, idrar ve dışkısını kaçırır.
Gözbebekleri büyümüştür. Kısmi bir nöbette bu belirtilerin sadece bazıları görülür ve bilinç kaybı olması şart değildir. Nöbet hafif olabilir, art arda gelebilir ya da beş dakikadan uzun sürebilir.
Beyin yaralanması, beyinde yaralı doku olması, beyin tümörü, düşük kalsiyum dolaşımı, düşük şeker, hidrosefal (beyinde sıvı artışı), bağırsak kurdu larvalarının göç etmesi ya da organofosfat veya diğer zehirler nöbeti tetikleyebilir.
Kedilerde nöbetin en yaygın nedeni olan epilepsi, beyindeki ani anormal elektrik hareketi nedeniyle olur.
Kedilerde Beyin Hastalıkları Nöbet Geçirmelerine yol açabilir. Bir nöbet şoke edici derecede dramatik ya da anlık bir dikkat kaybıyla karıştırılabilecek kadar belirsiz olabilir.
Dramatik nöbetlerin üç aşaması:
Tedavisi: Fenobarbiton nöbetlerin tedavi-sinde en sık kullanılan ilaçtır. Fenobarbiton düzeyi kan örnekleriyle tespit edilir.
Kedilerde Beyin Hastalıkları komaya sebep olabilir. Koma kafa karışıklığıyla başlar, uyuşukluk haliyle ilerler ve bilinç kaybına gider. Kendinizi koruyun. Kediniz istemeksizin sizi ısırabilir.
Kedinizi koruyun ve ensesinden tutarak tehlikeden uzaklaştırın. Başının altına ve etrafına yastık gibi yumuşak şeyler yerleştirin, Kısa nöbetler için, kedinizi tatlı sözlerle ve yumuşak dokunuşlarla rahatlatın, Altı dakikadan fazla süren nöbetler için, kedinizi rahatlatın ama aynı gün veterinerinize gidin.
Bir nöbetten sonra kedinizin su içmesine izin verin. Bir nöbetten sonra kedinizi bir odaya kapatın ve özellikle de zihni karışmışsa onunla birlikte kalın. Dokunuşunuz ve tatlı sözleriniz bazı kediler için hayati önem taşır.
Kedilerde Beyin Hastalıkları sonuçlarından biride felç. Kediniz kendisini kaybederse, bunun nedeninin bir nöbet mi, kalp yetmezliği mi yoksa felç mi olduğunu anlamak zordur. Felç kedilerde pek sık görülmez.
Kalp yetmezliği genellikle dişetlerinde görünür beyazlaşmaya yol açar. Kendinden geçmesinin nedeni ne olursa olsun, kediniz en kısa zamanda bir veteriner tarafından görülmelidir.
Beyin sarsıntısı gibi fiziksel yaralanma; kalp; böbrek ya da karaciğer yetmezliği; sıcak çarpması ya da yüksek ateş; kanda yüksek ya da alçak şeker; beyne giden oksijenin yetersizliği; enfeksiyonlar; toksinler ya da diğer koşullar buna neden olabilir.
Hemen acil veteriner yardımı alın. Kedilerde Beyin Hastalıkları hasarları çoğunlukla trafik kazalarından kaynaklanan beyin sarsıntısı, kontüzyon gibi beyin hasarları, zehirler, yılan sokmalarından kaynaklanan doğal zehirler ya da insan yapımı böcek ilaçları gibi nedenle de olur.
Menenjit (beyin çevresindeki dokunun enflamasyonu) ve ensefalit (beynin kendisinin enflamasyonu) de beyin hasarına yol açar. Beyin hasarı olan kediler farklı davranıp, farklı hareket ederler. Nöbet, uyuşukluk, koma ya da felç görülebilir.
Tedavisi: Tedavi nedene bağlıdır. Kedinizin yol kazası kurbanı olmaması için yoldan uzak durmasını sağlayın. Bu mümkün değilse dışarıya çıktığı zamanları kontrol etmeyi deneyin. Karaciğer kanı iyi bir biçimde temizlemiyorsa, toksik ürünler dolaşımda kalır.
Bunlardan bazıları beyin enflamasyonu otan ensefalite neden olabilir. Primer karaciğer rahatsızlığını tedavi etmek ikincil beyin rahatsızlığını da Karaciğerin kanı temizleme işlemi, kedinin t beynini potansiyel olarak etkileyebilecek toksinlerin kan dolaşımında kalmaması bakımından hayati önem taşır.
Ensefalitin en yaygın nedeni olan kuduzdan rutin aşılamayla korunulur. Herhangi bir trafik kazasından sonra hemen veterinerinizi görün. Beyin tümörleri çok nadir bir durumdur, beyin tümörlerinin yaklaşık 20.000 kediden birinde görüldüğü rapor edilmiştir. Yine de, gerçek oran daha yüksek olabilir.
Klinik belirtileri arasında davranış ve huy değişiklikleri, nöbetler, dönüp durmak, hareket ve yürüyüşte değişiklik, farklılaşan zihinsel yetenekler ve duyular, körlük ve yüz kaslarının sinirlerinin kontrol kaybı sayılabilir.Beyin taramalarının artmasıyla birlikte tümörler daha kolay tespit edilebiliyor.
Tedavisi: Veterineriniz semptomları kontrol eder ve yaşam kalitesini yükseltir. Bu genellikle antikonvülzan ve kortikosteroidlerin kullanımını içerir. İyi bir yaşam kalitesinin süresini uzatmak için veterineriniz radyoterapi, ameliyat ya da her ikisini birden önerebilir.
Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…
Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…
Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…
Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…
Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…
Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…
Yorumları Göster
Merhaba göz enfeksiyonu olan yavru kedi buldum ilk 1 hafta göz tedavisine devam ettik çişini kuma yapıyordu, sonra nöbetler geçirmeye başladı, maalesef sinek ilacından zehirlenmiş olabilir keppra başladık nöbetler bitti, oyun oynaması yemesi herşey normale döndü fakat asla çişini kuma yapmıyor ve eşeleme güdüsünü kaybetmiş gibi, kendim kuma koyup patisiyle eşeleme yaptırıyorum fakat kaçıyor sinirleniyor, yine bulduğu yere yapıyor, farklı kum ve kapları denedim ancak henüz başarılı olamadık ne önerirsiniz? Beyin hasarı aldıysa düzelme ihtimali var mı?
İyi günler kedim koşarken dengesini kaybedip ani bir kafa çarpması yaşadı ve su an ayakta bile duramıyor vücuduna anı kriz gibi titremeler geliyor bir bilgi vericek varmı lütfen korkuyorum yardım edin
Merhaba öncelikle geçmiş olsun muhakkak bir veteriner hekim desteği almanız gerekmektedir.
Sokakta bulduğum kediye çocuklar tekme atıp, beyin kanamasına neden olmuşlar eve getirdiğinde burnu kanıyor ve idrar kaçırıyordu veteriner iğne vurdu, sıcak tutun dedi yoğunbakıma almadı yer yoktu bilincinde kapalı açılmasını bekliyoruz su içirmem gerek ne yapmalıyım kafayı yiycem
Kaza durumlarinda 153 u arayip saglik kismindan ekip isteyin alip tedavi etsinler
kedinin agzindan burnundan kan geliyor yazsn arkadssim 153 den saglik bolumunu tuslayip veterinerligi seciyorsun ekip gelip alip tedavi ediyor burdan ne yapilabilinir hayvana
Benim kedim bugün kafasını çarptı ve şuan bilinci kapalı veterinere götürdük beyin kanaması dedi sıcak tutmalıymışız ve idrarını çok yapıyor bu iyi birşeymi
Merhaba,sokak kedisi gelip evimde doğum yaptı,bir süre sonra anne kedinin yanına gittiğimde bir bebeği kesenin içinde bıraktığını onu açmadığını fark ettim hemen keseyi yırtıp nefes aldırdım ne kadar süre öyle kaldı bilmiyorum, bebek kedi şimdi 10 aylık,vücudunda kasılmalar seyirmeler kakasını kaçırmalar gibi durumları çıkmaya başladı kendini yalıyor daha sonrada ordan tüy yoluyor çok üzülüyorum,Veteriner karma aşısını yaptı calsiyum verdi.Çürük dişleri vardı 7 aylıkken onlar çekildi ama yavrum bir türlü düzelmedi şaşkınım
Acil bakarmısınız sokoktan dönerken gece 22.00 civarı evenin önünden geçerken bi kedi yatıyordu yerde sağ gözü açık ve hareket etmiyordu 4 saat geçtikten sonra sokağın ortasına atmış kendisini ama kafasını kaldıramıyordu aşağı inip biraz üstüne şu serpip bi sepetin içine koyup şu ve mama koyduk yanına sesli nefes alıyordu sağ gözü açık ti burnumdan ve ağzından kan gelmişti sabaha kadar yasayabilirmi açık veteriner yok ve sürekli tepiniyo acil cvp verirseniz sevinirim
Benim kedim gayet iyi gözüküyordu yanıma aldıgımda da gayet iyiydi ama onu uyuttum ve kalktıgında hiç hareket etmiyordu ayakta duramıyordu bunun sebebi şeker olabilir diye düşündüm bunun nedeni nedir acaba sorarsanız çok mutlu olurum gerçekten
Merhaba bugün kedim aniden denge sorunu sanırım bir nöbet geçirdi hal ve hareketleri değişti bunun yanımda dışkısını da yaptı tuhaf sesler çıkardı veteriner aldı götürdü bugün ama aniden böyle birşey yaşamasının nedeni ne olabilir ?