Yeni Kedi Sahiplenme Rehberi – İlk Defa Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler

İster yeni bir kedi almayı düşünüyor olun ister daha yeni bir kedi edindiyseniz, bu eğitim kedinizle ilişkinizi kalıcı hale getirmek için hazırlanmıştır. Yeni kedinizi eve adapte etmekten tutunda ne zaman veterinere götürüleceği, ilk günlerin nasıl geçiriliceğine kadar detaylı bilgileri aşağıdaki maddelerde sıraladık.

Yeni Kediniz için Alışveriş Listesi Oluşturun

Eve yeni bir kedi getirmek, tıpkı bir bebek evlat edinmek gibidir. Ancak bu sefer biberon veya bebek bezi almak yerine, kedi kumu, kedi maması ve dostunuzun ihtiyacı olan araç gereçleri alacaksınız.

Kedinizi veya yavru kedinizi eve getirmeden önce almanız gereken birçok eşya bulunmaktadır. Bu eşyaları dostunuz gelmeden önce almanız kedinizi bir ziyaretçi yerine aile üyesi gibi hissetmesini sağlayacaktır.

Eğer bir kedi almayı kararlaştırdıysanız ve geleceği gün belliyse mutlaka dostunuz gelmeden 1 veya 2 gün önce alışverişinizi yapın. Kediniz eve geldiğinde, evde kedi maması olmadığını farketmek istemezsiniz.

Yeni Kedi için Örnek Alışveriş Listesi

  • Kedi Maması
  • Kedi Kumu
  • Kedi Tuvaleti
  • Mama ve Su Kabı
  • Oyuncak
Yeni Kediler için Alışveriş Listesi – Kedi Sahiplenme Rehberi

Kediniz için Güvenli Bir Alan Hazırlayın

Güvenilir bir alandan kasıtımız belki boş bir dolap, yatak odanızın rahat bir köşesi veya nadiren kullanılabilen bir banyo olabilir. Burada önemli olan yeni kedinizin kendini rahat hissedebildiği, gün içerisinde dinlenebileceği bir bölgeye sahip olmasıdır.

Bazı durumlarda kediler gönüllü olarak sosyalleşmeyi tercih edebilir, ancak şimdilik sosyalleşmesine veya gizlenmesine izin verelim.

Kedilerin sizlere yanaşması uzun sürebilir bu konuda sabırlı olmamız ilerleyen günlerde kedinizle daha iyi ve mutlu ilişkiler kurmanızı sağlayacaktır.

Evinizde Güvenli Alan Hazırlayın

Evi Kontrol Edin

Kedini artık buldun ve sadece eve getirmek kaldı, muhtemelen alışveriş listeni hazırladın ve ürünleri satın aldın, sevimli dostumuzun Güvenli Alanıda hazır.

Eve geliş gününe yalnızca bir adım kaldı! Dostunuz eve gelmeden önce muhtemel çıkış noktalarını ve kırık veya onarılması gereken noktaları yaptırmalısınız.

Biraz zaman alacak olsa da, evinizi kedilerin yaşamına uygun olarak hazırlamalısınız. Bizden size tüyo; biraz kedi gibi düşünerek evinizi gezerseniz eksik noktaları göreceksiniz:)

Evinizi Kontrol Edin – Kedi Rehberi

Yeni Kedinizle Tanışma Günü

Mutlu gün! Tüm hazırlıkları tamamladın ve kedinin eve geldiği ilk güne hazırsın. Nihayet pisi pisi yeni evine kavuşacak.

Kedinizin ilk gününde ona aşırı sevgi veya heyecanlanacağı tavırlar göstermemeye dikkat etmelisiniz. Dostunuz için ilk gün ne kadar doğal bir ortam ve rahat davranış sergilerseniz o kadar stressiz bir başlangıç oluşacaktır.

İlk Veteriner Ziyareti

Yeni kedinizi veterinere götürmek çok önemlidir. Sağlığından emin olmak ve aşılarını yaptırmak için veterinerinizden bazı testler istemelisinz bunlar; FIV, FELV (Eğer evlat edinilen kişi veya kurum tarafından yapılmadıysa.).

-> Veteriner Seçimi Nasıl Olmalı?

Kontrollerin ardından kedi aşı takvimi ‘nde yer alan aşıları veterinizden talep etmelisiniz. Bu aşıları detaylı bir şekilde görmek için aşağıdaki postumuza gözatabilirsiniz;

İç ve Dış Parazit Aşısı (2 Ayda 1 Tekrarlanır)
Genel Tarama + Karma Aşısı
Genel Tarama + Lösemi Aşısı (Lösemi Testi)
Genel Tarama + Karma Aşısı (Tekrarı)
Genel Tarama + Lösemi Aşısı (Tekrarı)
Genel Tarama + Kuduz Aşısı (3 Aydan Küçük Kedilere Uygulanmaz)

Ayrıca veterinerinizden kısırlaştırma operasyonu içinde bilgi veya randevu alabilirsiniz. Dilerseniz kedilerde kısırlaştırma operasyonu ile ilgili yazımıza gözatabilirsiniz. (Bknz: Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu, Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu )

Veteriner Seçimi – Kedi Sahiplenme Rehberi

Mama ve Su: Temel İhtiyaçlar

Bir kedinin yaşamında erken yaşta aldığı doğru beslenme eğitimi ve diyet; sağlıklı bir yaşam sürmesi için gerekli olan en önemli gereksinimdir. Doğru kedi maması seçimi yalnızca kedinizin ömrünü uzatmakla kalmayacak, ayrıca yeni aile üyenizin yaşam kalitesininde artmasını sağlayacaktır.

Ayırca en iyi kedi maması ve markaları ‘nı sıraladığımız paylaşımımızı da inceleyebilir en iyi kedi mamaları arasından yeni kedinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Her ne kadar kediler çöl doğasından geliyor olsada, özellikle kuru gıdalar yiyorlarsa tatlı su kullanımı mutlaka gereklidir. Bu sebepten dolayı mutlaka dostunuzun su kabının dolu olmasına özen göstermelisiniz.

Kedilerde Beslenme ve Temel İhtiyaçlar

Kedi Kumu ve Uyku Düzeni

Kedinizin rahatı için mutlaka ona tuvaletini rahatlıkla yapabileceği, konforlu bir ortam hazırlamalısınız. Öncelikle kullandığınız kedi kumu ‘na çok dikkat etmelisiniz. (Bknz: Kedi Kumu Seçimi) Doğru kedi kumunu seçtikten sonra kedinizi kuma ve kumun bulunduğu bölgeye alıştırmalısınız. Bu aşamada kısa süreli Kedi Tuvalet Eğitimi uygulamanızda fayda var.

Kedinizle ilgili bir diğer önemli husus dostumuz “Nerede Uyuyacak?“. Kendi yatağınızı onunla paylaşabilirsiniz veya ona rahatça devamlı uyuyabileceği bir alan hazırlayabilirsiniz.

Tırmalama İhtiyacı

Kedi tırmalama; kediler için yemek hatta nefes alma ihtiyacı kadar önemli bir ihtiyaçtır. Kedi tırmalama aldığınızda kedilerin tırmalama ihtiyaçlarını halı ve mobilyalarınızda değilde kedi tırmalama’ sında gidermesini sağlayacaksınız.

admin

Yorumları Göster

  • Kedi sahiplenmek için arayıştaydım evcililan ile karşılaştım güvenli bir şekilde sahiplendim minnoşumu.

  • 1 buçuk aylık kedi sahiplendim.eğitimi falan ,oyun oynamasi hepsi yerinde..bi kardeşi daha var..onuda akşam sıkıntı olurmu bnm için ..

  • Muhteşem. Senelerdir istiyorum ama daha yeni kendimi hazır hissetmeye başladım. O kdr çok soru var ki kafamda. Birçok kisi ile konuştum, yardımcı oldular ama sizin videonuz, tarzındaki netlik de ektra iyi geldi. Teşekkürler. 🙏

  • Kedim daha bugun geldi 2 yasinda ve bir veteriner kedisiydi herseyi tam. Bir anda bize alıştı herşeyine ama gece olunca bağırmaya başladı ve fazlasıyla sonra gaz çıkmaları meydana geldi ve bagirsaklarindan ses geliyor midesi bozulmuş olabilir ama bunu duzeltmek onun stresini ve bağırmasını nasıl engelleyebilirim ?

  • Merhaba yeni sahiplendiğimiz minik oğlumuz sürekli kaçıp koltuk altına saklanıyor bu durumda nasıl davranmalıyız.

  • 4 gün önce sokaktan bir kedi sahiplendim ilk aşısını (iç dış parazit) yaptırdım. Eve geldiğimizde çok korkuyordu ve kendini sakladı o gece balkondan hiç içeri gelmedi ertesi gün içeri geldi. 3 gündürde sürekli uyuyor oyun oynatmaya çalışıyoruz ama oynamıyor sevdiğimiz zaman partilerini açıp kapatıyor sürekli uyumasından hastalandığını düşünüyorum ilk veterinere getirdiğimde birşeyi yok demişlerdi

    • Merhaba kedilerin adaptasyon süreci köpeklere göre biraz daha uzun bir süreç ve kedilerin büyük çoğunluğu çok oyun oynamaktansa uyumayı tercih eden canlılar veteriner kontrolünde olumsuz bir şey söylenmediyse korkulacak bir şey yok oyuncak çeşitliliğini arttırmayı deneyin mesela sizinle vakit geçirebileceği kedi oltası veya interaktif oyuncaklara yönelmenizi tavsiye ederiz

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

2 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

2 sene önce