Yavru Kedileri Sosyalleştirmek: 5 Adımda Kedinizi Sosyalleştirin

Birçok kedinin utangaç olduğu, misafir geldiğinde yatağın altına saklanmaya çalıştığı veya veteriner kliniğindeki taşıyıcılarından çıkmayı reddettiği bilinir. İyi haber şu ki, bazı erken sosyalleşme eğitimleriyle bu soruna çözüm bulunabilir.

Köpeğiniz hiçbir zaman bir Golden retriever kadar sıcak kanlı ve insan canlısı olmayabilir, ancak erken yaşlardan itibaren sosyalleşme eğitimi alırsa insanlarla tanışmayı ve dokunulmayı öğrenebilirler. Bu yazımızın içerisinde kedinizi sosyalleştirmek için bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.


Sosyalleşme Nedir?

Sosyalleşme, bir yavru kediyi yeni deneyimlere, manzaralara, seslere ve insanlara maruz bırakma sürecidir. Bu şekilde, yetişkinliğe doğru büyüdükçe daha dışa dönük olacaktır. Yeni insanlara, evcil hayvanlara ve durumlara daha kolay ve güvenle adapte olacaktır.

Dört ve 14 haftalıkken, bir yavru kedinin beyni en büyük öğrenme ve hafıza kapasitesine sahiptir. Bir yavru kedinin bu süre zarfında öğrendiği şeyler, hayat boyunca onlarla yapışacaktır, bu yüzden onların sosyal ve kendinden emin olmalarına yardımcı olmak için birçok iyi deneyime sahip olmaları önemlidir.


Yavru Kediler Nasıl Sosyalleşir?

Yavru kediniz en az on iki haftalık olana kadar annesi ve kardeşleriyle beraber kalması idealdir. Bu yaşta onlarla birlikte olmak, kedi olma ve diğer kedilerle geçinme konusunda önemli dersler öğrenmelerini sağlar ve yine de sizinle kolayca bağ kurarlar.

Bununla beraber, kedinizle insanlar arasında bir bağ kurmanız gerekir. Bunun için de evinize gelen akrabalarınız, sevdikleriniz ve arkadaşlarınız ile kedinizin iyi geçinmesini ve onların dost olduğunu anlamasını sağlayın. Eğer kediniz birkaç kere aynı kişiyi görürse ve onunla aynı ortamda bulunursa muhakkak ona karşı ısınacaktır.

Bununla beraber kedinizle beraber camdan dışarı bakarak insanları ve çevresindeki hayvanları tanımasını sağlayabilirsiniz. Böylece kediniz tüm bunların olağan ve gerekli olduğu fikrini algılayacaktır.

Kedinizin sosyalleşmesi gereken bir konu da diğer hayvanlardır. Bunun için evinize en azından bir süreliğine kedilerle iyi anlaşan bir köpek cinsi getirebilirsiniz. Eğer bir arkadaşınızın böyle bir köpeği varsa kedinizle buluşmalarını sağlayabilirsiniz. Tüm bunlarla beraber eve ikinci bir kedi getirmek de sosyalleşmesine yardımcı olacaktır. Her ne kadar ilk alışma dönemleri zorlayıcı ve stresli geçse de daha sonradan birbirleri ile oldukça iyi anlaşacaklarına emin olabilirsiniz. Bunun için Kediler Nasıl Tanıştırılır? Kedileri Biribirlerine Alıştırmak isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Kedileri sosyalleştirmek için aşağıdaki tavsiyelerimizi göz önünde bulundurabilirsiniz.


#1 Oyun Oynamak

Kedilerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklemek için beraber oyun oynamak önemlidir. Bu sayede kediler insanların zararsız olduklarını anlayacaklardır. Özellikle yeni bir kedi sahiplendiyseniz ilk haftalar kediniz size karşı mesafeli olabilir, ancak beraber vakit geçirdikçe bu sorun ortadan kalkacaktır.

İlk olarak kedinize birkaç tane oyuncak alarak başlayabilirsiniz. Bunların arasında muhakkak favori bir oyuncağı olacaktır. Beraber geçirdiğiniz oyun zamanlarında bu oyuncakla oynamasını sağlamanız oldukça önemlidir. Kedinizin sosyalleşmesi için beraber oyun oynamaya özen gösterin.

Ayrıca, kedi oyuncakları modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


#2 Beslenme

Kedinizin beslenmesine önem vermek oldukça önemlidir. Eğer kediniz sizin ona yemek verdiğini algılarsa aranızdaki bağ kuvvetlenecektir. Bunun için sevdiği mamaları elinizle verebilirsiniz. Özellikle ödül maması gibi kedilerin çok sevdiği mamaları kullanmanız oldukça önemlidir. Kedilerin ödül mamaları karşılığında neredeyse yapmayacakları şey yok…

Zamanla bu duruma alışan kediniz başkalarının elinden de mama yiyecektir. Böylece insanların zararsız olduğunu anlayacaktır.

Ödül Maması Satın AL 


#3 Yaşam Alanı

Kedilerin yaşadıkları alan içerisinde özgür ve rahat olmaları gerekir. Bununla beraber evin içerisinde kendilerine ait bir yerin olması psikolojik durumları için önemlidir. Bu yüzden sessiz bir odanın içerisine kedi yatağı koyarak sakince dinlenmesine izin vermeniz gerekir.

Bu alan içerisinde kedinizi strese sokacak herhangi bir unsur bulunmamalıdır. Bunun için sessiz, kısmen karanlık ve rahatsız edilmeyeceği alana sahip olması önemlidir.


#4 İnsanlarla Tanışmasını Sağlayın

Genellikle yavru kedi sahipleri, kedilerini korumak için başka insanların onlara dokunmasını istemez, ancak bu durum kedinin içine kapanık olmasına yol açar. Dolayısıyla evinize gelen insanların kedinizle vakit geçirmesine ve sevmelerine izin vermelisiniz. Unutmayın ki kediler sevgi görmeyi çok sever, insanlardan sevgi gördüğü için onlara karşı her zaman sıcak kanlı olacaktır.


#5 İlk 14 Haftaya Özen Gösterin

Kediniz büyüdüğünde sosyalleştirmek çok daha zor olacaktır. Bunun için kedinizi bu dönem içerisinde sosyalleştirmeniz en doğru karar olacaktır. Ayrıca, kedinin ilk aylarını annesi ve kardeşleriyle beraber geçirmesi gerektiğini de unutmayın. Bu dönem içerisinde kediler içgüdüsel olarak gelişir ve etrafını tanımaya başlar. Böylece sosyalleşmenin temeli bu dönem içerisinde atılmaktadır.

Bu rehberimizden bu kadar, eğer sizinde kedinizi sosyalleştirmek için kullandığınız yöntemler varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.


Kedileri Sosyalleştirmek Neden Önemlidir?

Bazı kediler, insanlardan ve hayvanlardan uzak büyümektedir. Dolayısıyla çevresine uyum sağlayamadığı ve diğer canlılarla tanışmadığı için korku, heyecanlanma, dışarıya karşı soyutlanma gibi davranışlar görülebilir.

Aslında ideal olan, kedilerin diğer canlılar ile beraber büyümesi ve insanlarla vakit geçirmesidir. Genellikle ev kedilerinin dışarıyla bir bağlantısı olmadığı için bu durum mümkün olmayabilir. Dolayısıyla kedileri sosyalleştirmek için çaba gösterilmelidir.

Kedilerin sosyalleşmesi ile çevresi doğru orantılı olarak düşünülebilir. Örneğin, sokak kedilerinin bazıları insanlara kendini sevdirirken, bazıları insanlardan kaçmaktadır. Bunun en büyük sebebi çevredeki insanların yavruluk döneminden bu yana kedileri sevmesidir. Bu sayede kediler, insanların zararsız olduğunu anlayabilir, ancak bazı kişiler ise kedileri kovaladığı için çevredeki kediler insanlardan kaçacaktır.


Büyük Kediler Sosyalleştirilebilir Mi?

En sık sorulan sorulardan bir tanesi ise büyük kedilerin sosyalleşmeye yatkın olup olmamasıdır. Bu durum kedinin ırkı ve çevresi ile alakalı bir durumdur. Eğer uygun şartlar sağlanırsa ve davranışsal olarak sakin bir kedi ırkıyla beraber yaşıyorsanız, kediniz yetişkin olsa da sosyalleştirebilirsiniz.

Tabiki bu süreç yavru kedileri sosyalleştirmeye göre çok daha zor ve sabır gerektirmektedir. Örneğin, yetişkin bir kedi sahiplendiyseniz ilk olarak yapmanız gereken ona uygun bir alan oluşturmak ve güvende olduğunu hissettirmektedir. Daha sonra beraber vakit geçirerek dost olduğunuzu anlatmalısınız. Bunun için kedinize mama vermek, sevgi göstermek en iyi yöntemdir. Kediniz yeni yaşamına alıştıktan sonra ödül mamaları vermek aranızdaki buzları eritecektir.

Yetişkin kediniz size alıştıktan sonra, arkadaşlarınız ve sosyal çevreniz ile tanışabilir. Bunun için yukarıdaki maddeleri deneyebilirsiniz.

Mustafa

Yorumları Göster

  • Kedimiz adı Sütlaç erkek kedi adını listeye ekleyebilir misiniz?

    İpek_Sütlaç

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce