Kedilere Koronavirüs (Kovid-19) Bulaşır mı?

2019 yılında Çin’in Vuhan Eyaleti’nde bir ilk vakaları tespit edilen COVID-19 ateş, nefes darlığı ve öksürük gibi semptomların görüldüğü bir hastalıktır.

İlk çıktığı dönemde dünyada hızlı bir şekilde yayılan COVID-19, dünya sağlık örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. COVID-19 birçok insanın ölümüne neden olan bir rahatsızlıktır.

COVID-19’un pandemi olarak ilan edilmesi ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olması evlerinde kedi ve köpek gibi evcil hayvan besleyen kişileri de endişelendirmiştir.

COVID-19’un ilk çıkığı dönemde birçok kişi “kedilere corona bulaşır mı?, köpeklere corona bulaşır mı?” gibi sorulara yanıt aramıştır.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Hapşırır? Hapşırmanın Bilimsel Olarak Açıklaması

Kediler ve COVID-19

Covid-19’un dünyada pandemi olarak ilan edilmesinin ardından aslına bakıldığında birçok canlı üzerinde de testler yapılmaya başlandı. İnsanların yanı sıra kedi, köpek, tavşan, eşek, domuz ve büyük baş hayvanlara COVID-19 bulaşıp bulaşmadığı uzmanlar tarafından araştırıldı.

Çin’in Huazhong Tarım Üniversite’sinde görevli olan araştırmacılar tarafından yürütülen araştırmada 102 farklı kediden sürüntü ve kan örneği alındı ve incelendi. Genellikle yapılan araştırma grubunda yer alan kediler evlerde ya da barınaklarda yaşayan kedilerden oluşuyordu.

Covid-19 salgını esnasında yapılan bu araştırmada 15 tane kedide Covid-19’a karşı geliştirilen antikor tespit edildi. Araştırma grubunda yer alan 11 kedideki antikorların ise covid-19 enfeksiyonunu engelleyecek güçlükte olduğu belirlendi.

Yapılan araştırmada covid-19 testi negatif çeken birçok kedi bulunuyor olsa da uzmanlar kedilere corona bulaşır tezini doğruladı.

Çin’de yürütülen bu araştırmada kediler ve coronaya dair birçok bulgu da ortaya çıktı;

  • Kedilerin covid-19’a dair doğal bir antikor geliştirmesi
  • Kedilere covid-19 bulaşma riskinin bulunması
  • Kedilerin yeniden virüs ile enfekte olabileceği

Araştırmanın bulguları arasında yer alıyor. Bu araştırmanın yanı sıra dünya gazetelerine yansıyan birçok haber de bulunuyor. Bu haberlerin büyük bölümü ise kedi ve köpeklerin covid-19 ile enfekte olması üzerinde basına yansıdı.

Fakat hiçbir evcil hayvanın ölüm raporunda covid-19 olmadığı da herkes tarafından biliniyor.

Kediler İnsana Covid-19 Bulaştırır mı?

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü, kedilerin covid-19 taşımadığını ve bu nedenle kedilerin insana coronavirüs bulaştırma ihtimalinin olmadığını düşünüyor.

Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda covid-19 antikorlarına rastlanması birçok kişinin tedirgin olmasına neden oldu. Bildiğiniz üzere oldukça bulaşıcı bir hastalık türü olan covid-19’dan korunmak isteyen kişiler kediler insana covid-19 bulaştırır mı sorusuna yanıt aramaya başladı.

Aslına bakıldığında Hong Kong’da yapılan araştırmalarda covid-19 ile enfekte olduğu söylenen köpekler görülse de yapılan testlerin doğruluğundan şüphe eden birçok kişi var. Özellikle covid-19 bulgularına rastlanması için covid testlerinin ağız ve dil bölgesinden alınan sürüntülerle yapılması gerekiyor.

Uzmanlar coronavirüsün köpeklerin üzerinde değil içinde bulunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Belçika’da bir kedi üzerinde yapılan covid-19 testinin pozitif çıkması da ilk dönemlerde herkesi endişelendiren olaylar arasında yer alıyordu. Fakat test kedi dışkısı üzerinden yapıldı. İlgili araştırmayı yapan uzmanlar kedide covid-19’a rastlanmasını ise sahibi ya da üçüncü bir kişi ile temasa bağlıyor.

Bu nedenle kedi ve köpeklerin insanlar ile temasından kaynaklı olarak covid-19 bulgularına rastlandığı ve evcil hayvanların covid-19 bulaştırmadığı düşünülüyor.

İlginizi Çekebilir: Dişi Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası Bakımı

Kedilerin Dezenfekte Edilmesi Gerekli mi?

Covid-19’un yayılmasındaki en büyük etkenlerden birisi temastır. İnsanlar covid-19 ile farklı kişiler temas ettikleri ya da ellerini dezenfekte etmedikleri durumlarda enfekte olmaktadır. Fakat coronovirüs ile temas halinde olan kedilerin dezenfekte edilmesi oldukça yanlıştır.

Dezenfektan ilaçları kedilerin sağlığına zarar veren birçok kimyasal madde içerdiği için kedilerin dezenfekte edilmesi için dezenfektan kullanmak kedilerin tüy dökülmesi, zehirlenme, kaşıntı gibi ciddi rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalmasına neden olur.

Bunun yanı sıra dezenfektan içerisindeki kimyasallar deri üzerinden emileceği için iç organlara da hasar verebilir. Bu nedenle kedilerin dezenfekte edilmemesi gerekir.

Kediler Coronavirüs Aşısı Olur mu?

Günümüzde coronavirüs ailesinin oldukça geniş olduğu bilinir. İnsanları etkileyen covid-19 gibi, kedi ve köpekleri de etkileyen coronavirüs tipleri bulunmaktadır. Evcil hayvanlarda bulunan coranavirüslerin insana bulaşması mümkün değildir.

Covid-19’dan kedilerini korumak isteyen kişiler ise bu noktada en çok kediler covid-19 aşısı olur mu sorusuna yanıt aramaktadır. Covid-19 aşısı dünyada son bir yıldır uygulanan bir aşı olduğu için şu an hayvanlar için geliştirilmemiştir. Bu nedenle kedilerin covid-19 aşısı olması gereksizdir.

Kedilerin Öksürmesi Coronavirüs Belirtisi midir?

Covid-19’un ana belirtileri arasında ateş, öksürük ve nefes darlığı belirtileri bulunur. Bu belirtiler zaman zaman kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda da görülen semptomlardır. Kedilerin öksürmesi, ateşlenmesi ya da hırıltılı nefes alması çoğu kişiyi covid-19 gibi düşündürse de bu düşünce oldukça yanlıştır.

Kedilerde bu belirtilerin görülmesine neden olan başlıca rahatsızlıklar bulunur. Bunlar:

  • Üşütme
  • Soğuk algınlığı
  • Nezle
  • Yabancı cisimler
  • Viral enfeksiyonlar

Gibi rahatsızlıklardır. Özellikle üşütme, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar ile karşı karşıya kalan kedilerde en çok görülen belirtiler nefes darlığı, hapşırma ve ses kısılmasıdır.

Bu belirtiler ile karşı karşıya kaldığınız takdirde coronavirüsü düşünmek yerine bir veteriner hekime başvurmalı ve hastalığın ana nedenini öğrenmeye çalışmalısınız.

İlginizi Çekebilir: Sokak Kedilerini Ekonomik ve Sağlıklı Beslemek İçin En iyi 5 Yöntem

Kedilerde Coronavirüs

Coronavirüs ailesindeki Sars-Cov-2 insanları etkileyen bir koronavirüs türüyken Felineinfectiousperitonitis yani FIP kedilerde görülen bir rahatsızlıktır. Kedilerde coronavirüs dünyanın her bölgesinde görülür ve genellikle tüm yaşlardaki kedileri etkiler. Fakat yapılan araştırmalar kedilerde FIP’in daha çok 2 yaş altında görüldüğünü gösterir.

Kedilerde FIP hastalığının iki formu vardır. Bunlar ıslak form ve kuru form olarak ikiye ayrılır. Kedilerde FIP hastalığının geliştiğini gösteren belirtiler ise forma göre farklılık gösterir. Islak Form’da görülen belirtiler:

  • Vücutta sıvı birikim
  • Stres
  • Solunumda güçlük
  • Ateş
  • Gözlerde sulanma
  • Kilo kaybı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Görme yetisini kaybetme

Gibi belirtilerken kuru fipte görülen belirtiler ise sarılık, kilo kaybı, ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler görülür. Kedilerde coronavirüs teşhisinin koyulması için veteriner hekime başvurulmalı ve belirli testler yaptırılmalıdır. Testlerin ardından ise veteriner hekimin önerdiği tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde teşhis edilen FIP hastalığı tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar ile karşı karşıya kalınma ihtimali yükselecektir.

Kedilerde FIP Tedavisi

Kedilerde FIP hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat veteriner hekimler FIP teşhisi konan kedilerin yaşam kalitesini artırmak için destekleyici tedaviler uygulamaktadır. Son dönemlerde geliştirilen deneysel ilaçlar da FIP Tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar kedilerde fip tedavisi için geliştirme aşamasında olan ilaçların %80’e kadar başarı gösterdiğini ön plana çıkarmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Kediler Yumurta Yer Mi? Kedilere Nasıl Yumurta Verilmelidir?

Kedi ve köpek gibi canlıları etkileyen coronavirüs türleri bulunur. Fakat kedilerin covid-19’dan etkilendiğini gösteren herhangi bir araştırma bulunmamaktadır.

Kedilerde görülen FIP hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Şu an deney aşamasında olan ilaçlardan %80 başarı alındığı ispatlanmıştır.

admin

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

1 gün önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

2 gün önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce