Kedilerde Gıda Alerjisine Yol Açan 6 Tehlikeli Gıda Maddesi

Kedinizin gün içerisinde bir kaç kere şiddetli bir şekilde hapşırıyor mu? Yoksa, sürekli kaşınıyor ve patileriyle kendisini kaşıyor mu? Eğer bunlarla karşı karşıya kalmışsanız muhtemelen kediniz gıda alerjisi yaşıyordur.

Kedilerin tıpkı insanlar gibi pek çok şeye karşı alerjisi olabilir. Polen, küf gibi çevresel faktörlerin yanı sıra en çok karşılaşılan durum gıdalardan kaynaklı olan alerjilerdir. Kedi alerjilerinin %15’i yiyeceklerden kaynaklanır. Bunun yanında mevsimsel durumlar ve çevresel faktörler alerjiye yol açabilir. İşin kötü yanı ise kedinizi veterinere götürdüğünüz zaman net bir şekilde alerjen maddenin teşhis edilmesi mümkün değildir. Bunun için uzun bir süre tedavi edilmesi ve gözlem altında olması gerekir.

Bir kedi sahibi olarak kedinizin alerjen maddesini bulmanız ve bu sorunu en kısa sürede çözmeniz gerekir. Gıdalardan kaynaklı olarak ortaya çıkan alerjiler hakkında detaylı bilgiyi yazımızdan alabilirsiniz.

Kedi Alerjisi Belirtileri

Kedilerde alerji görüldüğünde bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri veteriner hekiminiz ile görüşmeniz tedavi sürecini hızlandıracaktır. Muhtemelen veterineriniz muhtemel alerji maddelerini tahmin edecek ve buna bağlı olarak mama değişimi, çevresel faktörlerin engellenmesi gibi çözümler sunacaktır. Aynı zamanda beslenmesinde bazı maddeleri eleyerek alerjen madde tespit edilmeye çalışılır.

Kedilerde en sık karşılaşılan belirtiler ise şunlardır:

  • Hapşırma, öksürme veya hırıltı
  • Kendini tırmalama
  • Göz ve burun akıntısı
  • Kulak akıntısı
  • Kusma
  • İshal
  • İltihaplı bir boğazın neden olduğu horlama
  • Şişmiş patiler
  • Donuk, mat ve güçsüz tüy yapısı

Kedilerde Gıda Alerjisine Yol Açan 6 Gıda Maddesi

Kediler ihtiyaçları olan besinleri gıda alerjisinden dolayı alamayabilir. Gıda alerjisine yol açan besin maddeleri genellikle balık, sığır eti ve süt ürünleridir. Bununla beraber tahıl ve sebze kaynaklı gıda alerjisi de yaşanabilir. Tabii ki bu saydıklarımız kesinlikle alerjendir diyemeyiz. Yani, kedinizin alerjisi farklı bir besin maddesinden de kaynaklanıyor olabilir.

#1 Mısır Ürünleri

Bazı kedi mamalarının içerisinde dolgu maddesi olarak mısır unu kullanılabilir. Her ne kadar mısır unu kediler için sakıncalı olmasa da bazı kedilerin mısır ununa karşı alerjisi olabilir. Genellikle kaşıntı, tüy dökülmesi ve deri sorunlarına yol açmaktadır.

#2 Süt Ürünleri

Kediler için laktoz sakıncalı bir gıdadır. Süt ve süt ürünlerinde bu madde çok fazla olduğu için kedilerin sindiriminde sorunlara yol açar. Genellikle kusma ve ishal görülür. Bu konu hakkında bilgi almak için Sağlıklı Kediler Ne Yer: Kedilerin Yiyebileceği Her Şey [2020] isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

#3 Et Yan Ürünleri

Genelde ucuz kedi mamaları içerisinde dolgu maddesi olarak kullanılan bu ürünler, hayvanların kullanılmayan organlarını, dokularını ve yağları içerebilir. Bu yüzden kedilerin alışkın olmadığı proteinleri içerir ve sindirim sistemlerine zarar verebilir.

#4 Koruyucu Maddeler

Kedi maması seçerken kesinlikle doğal ürünlerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Mamaların içerisinde BHA ve BHT gibi gıda koruyucu maddelerin yer alması kedinizde gıda alerjisine yol açabilir.

#5 Yapay Boya 

Bazı kedi maması üreticileri, mamaların daha güzel görünmesi için ürünlerin içerisine yapay boyalar ekleyebilir. Kedilerde alerjik reaksiyonlara yol açan en büyük etken maddelerinden bir tanesi yapay boyalardır.

#6 Deniz Ürünleri

Kediler için balık bazlı mamalar oldukça besleyici ve lezzetli bir seçenektir, ancak gıda alerjisi yaşayan pek çok kedi için etken madde deniz ürünleridir. Bu yüzden emin olmadan balıklı mama tercih edilmemelidir.

Gıda Alerjisi Yaşayan Kediler İçin En İyi 5 Mama

Kedilerde gıda alerjisinin büyük bir problem olduğundan bahsettik. Kedinizin gıda alerjisini engellemek için tavsiye ettiğimiz mamaları kullanarak bu soruna çözüm bulabilirsiniz.

#1 N&D Balkabaklı Geyik Etli ve Elmalı Yetişkin Kedi Maması

N&D kedi maması piyasada bulunan en iyi mama markalarından bir tanesi olduğu için listenin en başında yer verdik. Fiyatları diğer mamalara oranla bir miktar fazla olabilir, ancak kalitesine oranla en iyi mamalardan bir tanesidir. İçeriğinin doğal ürünlerden sağlanmasından dolayı gıda alerjisi yaşayan kediler için tercih edilebilir. Aynı zamanda sindirimi kolay bir mamadır, içerisinde tahıl bulunmaz ve oldukça sağlıklıdır.

Mamanın içeriğinde; ham protein %42.00; ham yağ %20.00; ham lif %1.80; nem %8.00; ham kül %8.70 oranında yer almaktadır. En yüksek protein değerine sahip olan mama aynı zamanda geyik etinden üretilmiş. Bu sayede gıda alerjisi yaşayan kediler için muhakkak denenmesi gereken bir mamadır.

N&D Kedi Maması Satın AL

#2 Profine Düşük Tahıllı İndoor Kuzu Etli Yetişkin Kedi Maması 

Profine tarafından üretilmiş olan bu kedi maması kuzu etinden elde edilmiştir. Yüksek besin değerleri içerdiği için listemizin ikinci sırasında yer almayı başarıyor. Kuzu etine karşı alerjisi olmayan kediler için tercih edilebilir, ancak içerisinde mısır bulunduğu için bazı kediler için alerjen olabilir.

Mamanın içeriğinde; ham protein% 34.0, yağ içeriği% 13.0, ham elyaf% 3.0, nem% 10, ham kül% 7.0 oranında yer almaktadır. Bunun yanında kedinizin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılayan zengin bir içeriğe sahiptir. Bu mamanın bir diğer özelliği ise zayıflaması gereken kediler için kullanılabilir olmasıdır.

Profine Kedi Maması Satın AL

#3 Pro Plan Sterilised Hindili Kedi Maması

Ülkemizde en çok tercih edilen mama markaları arasında yer alan Pro Plan tarafından üretilmiş olan bu mama kısırlaştırılmış kedi mamasıdır. Kısırlaştırılmış kedilerin özel beslenme diyetlerine ihtiyaçları olduğu için bu mamalar tercih edilmelidir. Bununla beraber kedinizin gıda alerjisi varsa bu süreç sizin için büyük bir sorun yaratabilir. Bu yüzden hindi içerikli olan bu kedi mamasının tercih edebilirsiniz.

Mamanın içeriğinde; ham protein% 37.80, yağ içeriği% 9.50, ham selüloz % 6.50, nem% 9, ham kül% 9.50 oranında yer almaktadır. yüksek protein, vitamin ve mineral içerikli olan bu kedi maması kediniz için tam ve dengeli bir beslenme sağlayacaktır.

Pro Plan Kedi Maması Satın AL

#4 Hills İdeal Balance Tahılsız Tavuklu Yaşlı Kedi Maması

Hills markası en iyi mama üreticileri arasında yer almaktadır. Yaşlı kediler için özel üretilmiş olan bu kedi maması kedilerin en sevdiği, yüksek proteinli ve genellikle alerjen olmayan tavuktan üretilmiştir. Kediler için en uygun beslenme şekillerinden bir tanesi tavuklu gıdalardır. Bu yüzden yaşlı kediniz için yüksek kaliteli olan bu mamayı tercih edebilirsiniz.

Mamanın içeriğinde; ham protein% 6.70, yağ içeriği% 15.60, ham lif % 2.70, ham kül% 5 oranında yer almaktadır. Yaşlı kediniz için oldukça sağlıklı bir mama olmasıyla beraber tahıl içermeyen yapıya sahiptir. Dolayısıyla tavuğa alerjisi olmayan kediler için tercih edilebilecek en iyi mamalar arasında yer almaktadır.

Hills Kedi Maması Satın AL

#5 LaVital Sensitive Ördekli Yetişkin Kedi Maması

LaVital tarafından hassas kedilere özel olarak üretilmiş olan bu kedi maması kolay sindirilebilir bir yapıya sahiptir. Eğer sindirim sorunu yaşayan kediniz varsa bu mama en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Bununla beraber vücut ve kemik gelişimi için etkilidir. Ayrıca içerisinde koruyucu madde bulunmamaktadır.

Mamanın içeriğinde; protein %33 yağ %13 lif %2,3 kül %6,7 oranında yer almaktadır. Kediler için tam ve dengeli beslenme sunan bu kedi maması ördekli yapısı sayesinde gıda alerjisi olan kediler için kurtarıcı çözümler arasında yer alacaktır.

LaVital Kedi Maması Satın AL

Mustafa

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce