arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kediler Sizi Seviyor Mu ?

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kediler Sizi Seviyor mu ?
Kediler kendi bildiklerini okurlar. İnsanlar kediler için iyidir. Kediler insanlar için iyidir. Biz dahil diğer türler gibi, kedi de içgüdüsel olarak yaşamda kalmak ve soyunu sürdürmek ister. Yine de, insanların tersine, kedi bunu çok farklı ve bağımsız bir yöntemle yapar. Seçici üretimle ve erken çağda eğitimle onun bağımsız doğasına karşı çıksak da, kedi oldukça bağımsız kalır, kendi kendisine mükemmelen bakma yeteneğine sahiptir. Kedi sanki hep bir numaraymış gibi davranır, kendine kalırsa da öyledir zaten. 1990’ların başlarında, Avustralya, Monash Üniversitesinde yapılan bir araştırma, kedi sahiplerinin kalp hastalıkları konusunda evcil hayvanı olmayanlara göre daha az risk taşıdıklarını ortaya koymuştur. Bir kediyle birlikte yaşamanın sağlık ödülleri apaçık ortada görülüyor ama bu ilişki daha yakından incelendiğinde göründüğünden daha karmaşıktır. Kediler bize “bakar” biz kediler için iyiyiz İnsanların kediler için iyi olduğu fiziksel olarak açıktır. Onlara güvenli ve emin bir alan sağlar ve sürekli lezzetli yiyecekler sunarız. Hem koruyucu önlemler ve parazit kontrolüyle, hem dc olağanüstü özenli tedaviler uygulayarak sağlıklarının iyi olmasına dikkat ederiz. Ayrıca duygusal destek de sağlarız; sürtünecek bir bacak, sokulacak bir kişi ve gıdısını okşayacak bir el. Ama kediler bizim için iyi midir? Ve bizi seviyorlar mı?  Kediler bizim için iyidir. 1970’lerin başlarında kedi sahiplerinin kedilerini okşadığında kan basınçlarının düştüğü gözlemlenmiştir. 1980’lerin başlarından itibaren, NewYork, Brooklyn Colllege’den Dr. Erika Frıedmann, kedi sahiplerinin önemli bir kalp krizinden sonra yaşama şanslarının ev hayvanı olmayanlara göre çok daha fazla olduğunu bildirmiştir. Biz insanlar kedilere bakıyor görünürüz. Onları besler ve erken çağda sosyalleşme yavru kedileri insanların kendi ailesi olduğuna inandırır ve bazen de bizi anne yerine koyar.

Kediler tek bir biçimde düşünür                                                                                                                                     Başka bir hayvan gibi düşünmek, özellikle de o hayvan duygusal olarak bizden farklıysa zordur. Sosyal olarak gergin olan köpekleri anlamak daha kolaydır. Biz çok kolay köpeğin yerine düşünebiliriz, çünkü fiziksel temas ya da sosyal hiyerarşi gibi benzer gereksinimlere sahibiz. Kediler farklı düşünür. Yine de bir kedi yaşamının erken dönemlerinde insanlara ailesinin bir parçası olarak bakarsa, insanların sadece tehdit unsuru olmadıklarını düşünmekle kalmaz, aynı zamanda potansiyel anne olarak da görür. Bu tanıdığım çoğu kedi sahibinin görüşü. Kedilerin onları ailelerinin bir parçası olmasını, onlara sarılmayı ve onlarla oynamayı isterler.
Kediler bizi seviyor mu ?
Bir kedinin başını sahibinin bacaklarına sürtmesi gerçekten bir sevgi göstergesi midir? Yoksa sadece insanını istediği bir şeyi yapmaya ikna etmeye mi çalışıyor? Annelik ederiz ama belirsiz bir biçimde, kediler de bize bakıyor, beklenmedik fiziksel ve duygusal ödüller veriyorlar. Amerikan kültürü antropologu Constance Perin, neden kedilerimizi okşadığımızdan kan basıncımızın düştüğüne dair varsayım üreten ilk kişidir. Perin fiziksel ödüllerin nedeninin kediyi okşamanın, çocukken annemizle fiziksel temasımızın rahatlatıcı etkisinden geliştiğini söylüyor. Bir ev hayvanını okşamak çocukken annelerimizle fiziksel temas halindeyken uyarılan aynı kimyasal yolların uyarılmasına neden oluyor. Psikolojik anlamda, belki de derinlerde gizli bir psikolojik yolla, kedilerimiz bize ebeveynlik ediyor onlar da bize bakıyor.
Kedi sevgisi
Ev kedileri bağımsız görünebilirler ama daha yakından incelendiklerin de davranışlarında belli belirsiz bir üstünlük görülür. Tanıdığım çoğu kedi sahibi çok duyarlı insanlardır ama kedilerinin kaprislerinin kölesidirler. İnsanlar kedilerinin yemek ya da oyun vakitlerine teslim olurlar, onların taleplerini yerine getirmeye isteklidirler. Her duruma uyabilen kedi bize rahatça ulaşır; yaşam biçimini biraz değiştirerek zengin ve rahat bir yaşama kavuşmuştur. Bu çok başarılı bir yaşam tarzıdır ve bu anlamda, kediler bizi sevmekle kalmaz hayrandırlar da.

  • Burcak
    6 sene önce

    Çok bozuk Türkçe ile yazılmış bir makale. Acaba yabancı dilde bir makleyi, online çeviriciler kullanarak Türkçe’ye çevirmiş ve gözden geçirmeden yayınlamış olabilir misiniz?

    19
    yorum beğen
  • Kediler Neden Tüy Döker Çözümleri Nelerdir ? – Kedi
    5 sene önce

    […] Ayrıca Bakabilirsiniz : Kediler Sizi Seviyor mu? […]

    13
    yorum beğen
  • Milly
    4 sene önce

    Kedi blogu severiyim😻 ayni zamanda kedilere bayiliyorum😽 1 aylik kedim var ve sorum olacakdı..Kedim sürekli miyavliyor ve kaçiyor neden acaba???

    4
    yorum beğen
  • Münevver
    1 sene önce

    Kedim 11 haftalık çok fazla mama yiyor 1-2 saat vermeyince miyavlıyor istiyor ne koyarsam hepsini bitiyor nasıl çözebilirim 4-5 öğün olarak vermeye çalışıyorum 5 saatte yemesi gerekeni hemen bitiriyor geri açıkiyor herhalde canı sıkıldıkça mama yiyor anlamadım çok oyun oynuyor açıkiyor olabilir mi

    0
    yorum beğen