Kediler Neden Mırlar? Her Mırlamanın Anlamı Aynı Mı?

Anatomik yapıları bakımından oldukça esnek, güçlü ve refleksleri kuvvetli canlılar arasında yer alan kedilerin dünyadaki varlığı milyonlarca yıl öncesine dayanır. Diğer canlılar ile iletişim halinde olmayı seven kediler 100’ü aşkın ses çıkarır.

Bunların bazıları miyavlama türleri arasında yer alırken bazıları da iletişim kurmak için çıkarılan seslerdir. Kedi mırlaması da bu sesler arasında yer almaktadır.

Evlerinde evcil hayvan besleyen ya da sokakta yaşayan bir kediyi seven kişiler kedilerin motor gibi bir mırlama sesi çıkardığını elbette duymuştur. Mırlama, kedilerin en çok çıkarttığı seslerden birisidir. Bu nedenle kediler neden mırlar sorusuna da yanıt arayan birçok kişinin bulunduğu bilinir.

Kediler Neden Mırlar? Kedilerde Mırlamanın Sebepleri Nelerdir adlı bu yazımızda kedilerin en çok çıkardığı seslerden birisi olan mırlama hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

Bununla beraber kedilerde mırlamanın sebeplerinden de bahsedeceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve dostunuzun size anlatmak istediği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kedileri Sosyalleştirmek: 5 Adımda Kedinizi Sosyalleştirin

Kedilerde Mırlama

Kediler sese oldukça çok duyarlı olan canlılardır. İnsanlar 20-20.000 hertze kadar olan sesleri duyabilirken kedilerin 100-60.000 hertze kadar olan sesleri duyduğu bilinir. Yüksek sesten de rahatsız olurlar.

Kediler ses duyarlı oldukları gibi farklı sesler de çıkarabilen canlılar arasında yer almaktadır. 20-40 hertze kadar kedilerin çıkarabildiği sesler arasında mırlama sesi de bulunmaktadır.

Kedileri inceleyen araştırmacıların büyük bölümü kedilerde mırlamanın, gırtlakta oluşan titreşimden kaynaklandığı söylerken bazı araştırmacılar ise göğüs duvarında yer alan kan damarlarının titreşimi sonucu kedilerin mırlama sesi çıkardığını savunmaktadır.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar mırıldamanın yalnızca kedilerde görülmediğini de gösterir. Kedigiller arasında yer alan puma, vaşak ve çita gibi canlılarda da mırıldama sesi görülürken jaguar, kaplan, leopar ve aslan gibi kedigillerin mırıldama sesi çıkarmadığı bilinir.

Kediler Ne Zaman Mırlar?

Çoğu kişi kedilerin yalnızca mutlu olduğu anlarda mırlama sesi çıkardığını düşünür. Bunun yanı sıra bazı kişiler de kedilerin yalnızca bir şey istediklerinde mırıldadığını sanar. Kedilerde mırlamanın mutluluk ile bir ilgisi olsa da aslına bakıldığında kedilerin birçok dönemde mırladığı bilinir.

• Acılı Durumlarda (Fiziksel)
• Doğum Yaparken
• Ölürken

Kedilerde mırlama görülebilir. Kısacası kedilerde mırlama yalnızca mutluluk ile ilgili değildir. Mutluluğun yanı sıra kedilerde mırlama korku, mutsuzluk, gerginlik anlarında da görülebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Kedilerde Sık Görülen 5 Yeme Bozukluğu ve Çözümleri

Kedi Mırlamasının Farklı Nedenleri

Sevildikleri, korku duydukları ve birine güvendikleri zamanlarda mırlayan kediler farklı dönemlerde de mırıldama eğilimi içerisindedir. Kediler mırıldama sesini çoğu zaman diğer hayvanlarla da iletişim kurmak için çıkarmaktadır.

Herhangi bir bilimsel araştırmaya dayanmasa da uzman veterinerler ve zoologlar kedilerin mırıldama sesini diğer hayvanlara hayatta olduklarını göstermek için de çıkardığını düşünmektedir.

Bunun yanı sıra kediler heyecanlı olduklarında da mırıldama sesi çıkarabilmektedir.

Anne Kediler ve Yavru Kediler Arasındaki Mırlama

Kedilerin doğum anında ve doğumdan sonra da mırlama sesi çıkardığını sizler ile paylaşmıştık. Kedilerde mırlama anne ve yavru kediler arasında iletişim kurmanın en kolay yoludur.

Doğum yapan bir anne kedi, sürekli olarak mırlıyorsa sağır ve kör olan yavrularına yerini bildirmektedir. Yavru kediler ise doğumdan iki gün sonra mırlamaya başlayan canlılardır. Yavru kedilerde mırlama ise anne kediye verilen bir cevaptır. Yavru kediler çoğu zaman süt içerken mırıldamayı tercih eder ve mırıldarken göğüs yorma gibi hareketler sergiler. Kısacası anne ve yavru kediler arasında duyulan mırıldama sesi onların iletişim kurduğunu gösterir.

İlginizi çekebilir: Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Her şey

Kedilerde Mırlamanın İnsanlar İçin Faydaları

Kedilerin mırlaması kendi sağlıkları açısından da oldukça faydalıdır. Kedilerde Mırlamanın İnsanlar İçin Faydaları şunlardır:

• Kedilerin mırlaması insanlarda görülen solunum güçlüğünün azalmasına yardımcı olur.

• Kedilerde mırlama kalp krizi geçirme riskini azaltır. Yapılan araştırmalara kedi mırlamasının %40 oranında kalp krizi riskini azalttığını göstermektedir.

• Kedilerde mırlama kemik sağlığını korumak için de en oldukça faydalıdır. Kedilerin mırıldarken çıkardığı 20 – 50 ve 100 – 200 hertz aralığındaki sesler insan kemik sağlığını korur.

• Kedi mırlaması kan basıncını düşürür.

• Kedilerde mırlama insan mutluluğu için de oldukça önemlidir. Çünkü mırıltı sesi beyinde oksijen ve glikoz tüketimini artırır ve bu da serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu nedenle kedi mırlamasına şahit olan kişiler daha mutlu bir yaşam sürdürür.

• Kedilerin mırlaması insanların kendilerini daha sakin hissetmelerini sağlar ve stresi azaltır.

• Mırıldama sesi insanlara anne karnında duyduğu sesleri hatırlatmaktadır. Bu da bireylerin kendini güvende hissetmesini sağlar.

• İnsan vücudunda görülen enfeksiyonlar ve yaralar için de kedi mırlaması ilaç gibidir. Mırıldayan bir kedi ile daha fazla zaman geçiren kişilerin enfeksiyonlarda görülen şişkinlik riski azalmaktadır.

• Mırıldama insanlara terapi duygusu yaşatmaktadır. Bu da sinirlerin yatışmasında faydalıdır.

Kedilerde mırıldamanın insan sağlığı açısından en önemli faydaları bunlardır. Sizler de bir evcil hayvan sahiplenerek onlarla zaman geçirebilir ve böylece hem bir hayvanın sağlığını hem de kendi sağlığınızı koruyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedileri Sevmenin İnsanlara ve Kedilere Faydaları Nelerdir?

Kediler Okşandığında Neden Mırlar?

Genellikle kedilerin okşanınca ve sevilince mırlama sesi çıkardığı herkes tarafından bilinir. Kedilerde sevilince ortaya çıkan mırlama sesinin anlamı oldukça geniştir. Mırlama sesi kedilerin sizler ile bağ kurduğunu ifade eder ve memnun kaldıklarını gösterir.

Kediler okşandığında sevgiyi hissettikleri ve bu sevgiden memnun kaldıkları için de içgüdüsel olarak mırlama sesi çıkarır. Kediler sevilme esnasında sizlere hem mırıldarken hem de sırt üstü uzanıp karnını gösteriyorsa size tam olarak güvendiğini işaret etmeye çalışır ve sevilmeyi beklediğini anlatır.

Kediler Neden Mırlamaz?

Kediler mırlama eğilimi olan canlılar arasında yer alsa da her kedinin mırlamadığı herkes tarafından bilinmektedir. Genellikle sevilirken mırlamayan bir kedi ile karşılaşıldığında çoğu kişi kedinin depresyonda ve mutsuz olduğunu düşünmektedir. Fakat bu oldukça yanlış olan bir düşüncedir. Çünkü kedilerde mırlamanın depresyon ile bir ilgisi yoktur.

Bazı kediler karakterleri bakımından çok fazla mırıldar fakat aynı evde kendinden daha baskın bir karakterde kedi ile yaşıyorsa diğerine göre daha az mırlama eğilimi gösterir.

Kedilerin Sizi Sevdiğini Nasıl Anlarsınız?

Kedilerde mırlama sesi sizi sevdiğini gösteren en büyük işaretlerden birisi olsa da aslına bakıldığında kedilerin sizi sevdiğini gösteren birçok farklı davranış da bulunur.

• Kedilerin size karnını göstermesi ve sevilmeyi beklemesi

• Dışarıda bulduğu ya da avladığı bir şeyi size getirmesi

• Sizinle zaman geçirmesi ve sürekli yanınızda olması

• Kendini temizlemesi

• Düzenli aralıklar ile gözlerini kıpması ve kısması

• Burnunu sürtmesi

• Acıtmayacak derecede ısırması

Kedilerde mırlama gibi sevgiyi gösteren davranışlardır. Bu davranışlar ile karşı karşıya kaldığınızda sizler de kedinizin sizi sevdiğini ve size güvendiğini düşünebilirsiniz.

Kedim Neden Mırlıyor?

Kedilerde Mırlama İnsanlar İçin Önemli Midir?

Kedilerde mırlama sesi insan sağlığı için faydalı olmak ile beraber kedilerin insanlar ile iletişim kurmak istediğini de gösterir.

Kedim Neden Mırlamıyor?

Kediler mırıldayan canlılardır fakat ortamda kendilerinden daha baskın bir karakterde kedi ile yaşadıkları takdirde mırıldama eğilimi göstermemektedir.

İlginizi Çekebilir

Dişi Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası Bakımı

Kedilerde Tüy Dökülmesini Önlemenin Bilimsel Yöntemleri

Kediler Neden Hapşırır? Hapşırmanın Bilimsel Olarak Açıklaması

Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?

Kedilere Koronavirüs (Kovid-19) Bulaşır mı?

admin

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce