Kediler Ne Yer: Sağlıklı Kedilerin Yiyebileceği Her Şey [2020]

Evde mamanız bittiği zaman kediler ne yer diye düşünmüşsünüzdür. Kedi sahipleri için en önemli konulardan bir tanesi kedilerin beslenmesidir. Kediler doğdukları andan itibaren doğru bir şekilde beslenmelidir, aksi halde yavru, yetişkin veya yaşlılık dönemlerinde sağlık sorunları oluşabilir. Özellikle yavru kedi bakımında yavru kediler ne yer? Ne yememeli gibi konulara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bilinçsiz bir şekilde kedi besleyen kişiler tarafından kedilerin sağlığını riske atacak besinler verilebilir. Bunun sonucunda, büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla kedilerin yemesi uygun olan besinler haricinde bir beslenme uygulanmamalıdır. Bu rehberimizde kedilerin yiyebileceği/yiyemeyeceği gıdalardan ve kedilerin beslenme ihtiyaçlarından bahsedeceğiz. Detaylı bir şekilde inceleyerek kediniz için en doğru beslenme şeklini bulabilirsiniz.


Kediler Ne İle Beslenir?

Kediler etobur canlılar oldukları için kesinlikle et ürünleriyle beslenmelidir. Çünkü, kedilerin temel besin maddeleri proteindir. Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için yeteri kadar protein alması önemlidir. Ana besin maddeleri et olduktan sonra tahıl, sebze ve meyve tüketilmelidir. Bu sayede ihtiyaçları olan vitamin ve mineral değerini alabilirler.

Kedi sahipleri tarafından yapılan en büyük yanlış insanlar için hazırlanmış olan gıdaları veya ev yemeklerini vermektir. Kediniz bu yemekleri severek tüketebilir, ancak ihtiyaçları olan protein, vitamin, mineral, yağ oranlarını karşılayamazlar. Bunun yanı sıra insanların rahatlıkla tüketebildiği yemekler, kedilerin sindirim sistemi için uygun olmayabilir. Dolayısıyla kediniz sindirim sorunları oluşabilir.

Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için en iyi yöntem yüksek kaliteli kedi maması kullanmaktır. Bu kedi mamaları, kedilerin özel ihtiyaçlarına göre formüle edildikleri için, kedinizin gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için en uygun içeriğe sahiptir.

Şimdi kedilerin tüketebileceği besinleri sıralayalım.


Kedilerin Yiyebileceği 9 Et Ürünü

Kedilerin zorunlu etobur olduklarını hatırlattıktan sonra temel enerji kaynaklarının protein olduğunu ifade etmek gerekir. Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için protein çok öneli bir besin kaynağıdır. Ayrıca bu proteinlerin en azından %85 oranı hayvansal gıdalardan sağlanmalıdır.

Kedilerin güvenle tüketebileceği et ürünleri oldukça geniş bir skalaya sahiptir. Genelde kedilerin sevdiği et ürünleri şunlardır:

  1. Sığır Eti — Kedi mamaları içerisinde sık karşılaşılan et türüdür.
  2. Tavuk Eti — Protein bakımından en zengin et türlerinden bir tanesidir. Çoğu kedi ırkı tarafından sevilerek tüketilir.
  3. Hindi Eti — Kediler için en iyi et seçeneklerinden bir tanesidir. Protein bakımından zengindir.
  4. Kuzu Eti — Kedilerin en sevdiği et türlerinden bir tanesidir.
  5. Balık — Kedilerin vazgeçilmez besinlerinden bir tanesidir. Diğer et ürünlerine göre biraz daha az protein içerse de Omega-3 bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda kediler için oldukça lezzetli bir seçenektir.
  6. Domuz Eti — Kedi mamalarının içerisinde sıkça karşılaşılan bir et türüdür. Aşırı tüketiminde sindirim sorunları oluşabilir.
  7. Ördek Eti — Yine protein bakımından oldukça zengin bir et türüdür. Özellikle gıda alerjisi olan kediler için en iyi seçeneklerdendir.
  8. Geyik Eti — Özellikle gıda alerjisi olan kediler için kullanılmaktadır.
  9. Tavşan — Protein bakımından diğer mamalardan bir miktar daha geride olsa da kediler için oldukça iyi bir seçenektir. Ayrıca gıda alerjisi olan kediler için kullanılabilir.

Kediler Çiğ Et Yiyebilir Mi?

Eğer kedilerinize doğrudan et verecekseniz kesinlikle pişmiş et vermelisiniz. Kediler çiğ et yiyebilir, ancak bununla beraber iç parazit hastalığının ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Dolayısıyla herhangi bir et verirken kesinlikle pişmiş et vermelisiniz.

Kedi mamalarının içerisinde yukarıda sıraladığımız et çeşitleri bulunabilir. Bir mamanın içerisinde sadece bir adet et ürünü bulunması gerekmez. Örneğin, içerisinde 7 farklı et ürünü bulunan kedi mamaları bulunabilir. Bu mamalar karma içeriğe sahip olduğu için kedilerin genel sağlığı için iyi bir seçenektir.


Kedilerin Yiyebileceği 10 Meyve ve Sebze

Kedilerin temel ihtiyaçlarının protein alması gerektiğinde kararlaştığımıza göre artık meyve ve sebzelerin önemine geçebiliriz. Kedilerin temel beslenmelerinde meyve ve sebzelere ihtiyaç yoktur, ancak meyve ve sebzeler vitamin, mineral, antioksidan bakımından zengin olduklarından dolayı kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Ayrıca sadece et ile beslenen kediler aşırı kalori, protein ve yağ alacağı için obezite görülebilir. Kedimin Kilosu Normal Mi? İdeal Kedi Kilosu isimli yazımızı okuyarak kediler için obezitenin ne kadar ciddi bir hastalık olduğunu anlayabilirsiniz.

Bu kadar bilgi verdikten sonra, kedilerin yiyebileceği meyve ve sebzeleri sizler için sıraladık:

  1. Muz — Potasyum, vitaminler ve bakır bakımından zengin muzlar son derece tatlıdır. Her ne kadar sağlıklı bir besin olsa da içerisindeki yüksek şekerden dolayı aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
  2. Yaban Mersini — Yaban mersini, evcil hayvanınızı kanserden korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar ve lifle doludur.
  3. Havuç — Havuç vitamin ve lif bakımından zengindir. Kedilerin göz ve diş sağlığı için oldukça etkilidir. Kedilere havuç verirken fırınlanmış veya haşlanmış olması gerektiğini belirtmek isteriz.
  4. Yeşil Fasulye — Taze yeşil fasulye demir ve vitaminlerle doludur. Yavru kedilerin gelişimi için faydalıdır. Yeşil fasulye sadece haşlanarak verilmelidir.
  5. Kavun — Kavun, kediler tarafından sevilerek tüketilen bir besindir. Şekerli olduğu için aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
  6. Ispanak — Ispanak vitamin ve mineral bakımından zengindir. Aşırı tüketim sonucunda böbrek hastalıkları görülebilir.
  7. Bezelye — Bezelye, enerji seviyelerini artırabilecek ve evcil hayvanlarda kemik sağlığını iyileştirebilecek B vitamini, tiamin ve potasyum barındırır.
  8. Kabak — Kabak lif, vitamin ve mineral bakımından zengin bir sebzedir. Özellikle kabız veya ishal olan kedileri için kullanılabilir.
  9. Kuşkonmaz — Kuşkonmaz lif bakımından zengindir, birçok vitamin içerir ve mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Kedilere kuşkonmaz verirken muhakkak haşlanmalıdır.
  10. Karnabahar — Pişmiş veya çiğ, karnabahar kediniz için oldukça sağlıklı bir sebzedir. Özellikle vitaminler ve antioksidanlar bakımından zengin olan karnabahar iltihabı azaltmaya yarar ve yaşlı kedilerde görülen eklem ağrılarına yardımcı olur.

Kedilerin Yiyebileceği Tahıllar

Kediler her ne kadar etobur canlılar olsalar da zamanla evrimleşmeleriyle beraber tahıl tüketebilir hale gelmişlerdir. Kedilerin yüksek oranda karbonhidrata ihtiyacı olmasa da diyetlerinin bir bölümünde yer almalıdır. Tahıllar karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için oldukça iyi bir içeriğe sahiptir.

  • Mısır — Kedilerin en sevdiği tahıllar arasında yer almaktadır.
  • Yulaf — Kediler için kolay sindirilebilir bir besindir. Protein bakımından zengindir.
  • Tatlı Patates — Tatlı patatesler kediler tarafından oldukça sevilir. Aynı zamanda pek çok kedi mamasının içerisinde bulunmaktadır.

Kedilerin Yiyebileceği Hayvansal Gıdalar

Kediler et, meyve ve sebze gibi besinler tüketmesinin yanı sıra süt, süt ürünleri, yumurta gibi besinler de tüketebilir. Genel olarak kediler süt ürünlerinden oluşan gıdaları severek tüketseler de tamamen sağlıklı olduğunu söylemek doğru değildir.

  1. Süt — Kediler süt içmeyi severler, ancak aşırı süt tüketimi ishale yol açabilir. Dolayısıyla, kedinizin sindirim sistemini test etmek için, az miktarlarda süt vererek gözlemleyebilirsiniz. Bununla beraber sütün içerisine su karıştırmayı düşünebilirsiniz.
  2. Yumurta — Kedilerin en sevdiği besinlerden bir tanesidir. Aynı zamanda oldukça besleyicidir ve protein bakımından zengindir. Pek çok kedi mamasının içerisinde yer almaktadır. Kedilere sadece haşlanmış yumurta verilmelidir.
  3. Peynir — Kediler laktoza duyarlı oldukları için tıpkı süt gibi aşırı peynir tüketimi de sindirim sorunları doğurabilir.
  4. Yoğurt — Diğer süt ürünlerinde olduğu gibi, aşırı tüketiminde ishal sorunu ortaya çıkabilir.

Eğer kedinize süt ürünleri verecekseniz kesinlikle laktozsuz veya düşük laktozlu ürünler tercih edin. Aynı zamanda az miktarda tükettiğinden emin olun.

Kediler süt ürünlerini severek tükettikleri için, kedinize ilaç vermeniz gerektiği zaman bu yöntemi kullanabilirsiniz. Eğer, kediniz doğrudan ilacını içmiyorsa bir parça yoğurdun içine ilacını rendeleyebilirsiniz veya sütün içerisine karıştırabilirsiniz.


Kediler İçin Zararlı 10 Gıda

Bilinçsiz bir şekilde kedilere verilen besinler doğrudan kedinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Her ne kadar belirtilerini hemen göstermeseler de ilerleyen zamanlarda sağlık sorunlarının oluşması beklendik bir durumdur.

  1. Çikolata — Çikolata köpekler için ölümcül olmakla beraber, kediler için zehirlidir. Çikolata tüketimi sonucunda kusma, ishal, yüksek ateş, kas titremeleri, kalp ritm düzensizliği, mide ağrısı, susuzluk gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  2. Kafein — Tıpkı çikolata gibi kafein de kediler için zehirlidir. Tıpkı çikolata tüketimi sonucunda görülen semptomlarla karşılaşılır.
  3. Alkol — Alkol, kediler için zararlıdır. Alkol tüketimi sonucunda kusma, ishal, titreme, yönelim bozuklukları, nefes darlığı, koma ve hatta ölüme neden olabilir
  4. Çiğ Hamur — Kedilerin çiğ hamur tüketmesi midesinin genişlemesine yol açar ve midede alkol oluşturur.
  5. Üzüm — Kedinize çok az miktarda üzüm vermek bile tehlikeli olabilir. Kediler üzüm tükettikten 12 – 24 saat sonra kusma, ishal, uyuşukluk, iştahsızlık, mide ağrısı gibi durumlar görülebilir. Aynı zamanda böbrek yetmezliğine yol açabilir.
  6. Soğan – Sarımsak — Soğan ve sarımsak tüketilmesi kandaki kırmızı kan hücrelerinin tahrip olmasına yol açar. Özellikle içerisinde soğan bulunan yemekler kedilere verilmemelidir.
  7. Pişmiş Ton Balığı — Ton balığı kediler için yararlı bir besindir, ancak insanlar için üretilmiş olan konserve ton balıkları civa zehirlenmesine yol açabilir.
  8. Kemik — Küçük, kırılgan kemikler parçalanabilir ve bunun sonucunda ağızda veya sindirim sisteminde ciddi sorunlara yol açabilir.
  9. Köpek Maması — Kedilerin az miktarda köpek maması tüketmesi sorun yaratmaz, ancak kedinizin olması gerekenden fazla miktarda köpek maması yemesi taurin ihtiyacını karşılayamamasına yol açar. Kediler için taurin kalbin, gözlerin ve diğer organların sağlığını destekleyen bir çeşit amino asittir.
  10. Karaciğer — Az miktarda karaciğer tüketimi sorun yaratmayacaktır. Karaciğer A vitamini bakımından zengin olduğu için A vitamini dengesizliğine yol açabilir.

Kediler Ev Yemeği Yiyebilir Mi?

Bu soruya tek bir cevap verebilecek olsaydık “hayır” demeyi seçerdim, aslında kediler ev yemekleriyle beslenebilir, ancak bunu gerçekleştirmek son derece uzmanlık gerektiren ve zor bir seçenektir.

Yukarıda belirttiğimiz gıdaları kediler tüketebilir, ancak bunların dengesini ayarlamak kolay sayılmayacaktır. Burada “kediler etobur canlılar, o zaman her gün haşlanmış tavuk versem olur.” gibi bir düşünce doğabilir. Kedilerin beslenmesi için haşlanmış tavuk iyi bir seçenektir, ancak bununla beraber kedinin alması gereken vitamin, mineral, karbonhidratlar bulunmaktadır. Bunun için diyetinin tamamını herhangi bir et türüyle karşılamak doğru değildir. 

Özellikle günlük olarak yemek yapılan evlerde, aynı yemekten kediye vermek sakıncalıdır. Bu durum kedinin gelişimini yavaşlatacağı gibi sağlık sorunları da doğurabilir. Özellikle yukarıda yer alan kedilerin tüketmemesi gereken besinleri tüketmesi sonucunda geri dönülemez sağlık sorunları oluşabilir. Eğer illa ki kedinize ev yemeği yedirmek istiyorsanız haşlanmış et ürünleri verebilirsiniz. Ancak, bu oran tüm beslenmesinin en fazla %15’ini karşılamalıdır. Yani geri kalan %85’i kedi mamasından elde edilmelidir.

Unutmayın ki, kediler için en sağlıklı beslenme şekli yüksek kaliteli bir kedi maması tercih etmektir.

Kedilere Ev Yemeği Vermek isimli yazımızı okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


Yüksek Kaliteli Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Mama satın alırken, pek çok farklı terimle karşılaşırız. Bu yüzden doğru bir karar vermek zorlaşır. Eğer sizde kaliteli ve kedinizin ihtiyaçlarını karşılayan bir mama seçmek istiyorsanız aşağıdaki unsurlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

  1. Protein — Yazımızın başından bu yana proteinin öneminden bahsettik. Kaliteli bir kedi mamasının protein bakımından zengin olması gerekmektedir. Mamanın içeriğinde en az %30 oranında hayvansal gıdalardan elde edilmiş protein yer almalıdır.
  2. Vitamin ve Mineraller — Kediler için gerekli olan vitaminler beslenme dengesini sağlamak için önelidir. Tam ve dengeli bir beslenme için vitamin ve mineraller büyük önem taşımaktadır. Kedilerin Sağlıklı Yaşaması İçin Gerekli Olan Vitamin Çeşitleri isimli yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
  3. Yağ Asitleri — Kediler için en önemli besinler arasında Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri bulunmaktadır. Özellikle kedilerin cilt, tüy ve kalp sağlığı için önemlidir. Daha çok balıklarda bulunur.
  4. Karbonhidratlar — İnsanların aksine kedilerin karbonhidrata çok fazla ihtiyacı yoktur. Bu yüzden mamalarındaki karbonhidrat oranı sınırlı olmalıdır. Aynı zamanda bu karbonhidratların sindirilmesi kolay olmalıdır.
  5. Nem Oranı — Kedilerin tüm hayatı boyunca sıvı tüketimi önemlidir. İdeal bir mamanın en az %7 oranında nem içermesi gerekir. Eğer kediniz çok fazla su tüketmiyorsa yaş kedi maması kullanmayı düşünebilirsiniz.

Mama Seçerken Bilmeniz Gereken Diğer Unsurlar

Mamaların içeriklerinden bahsettikten sonra mama seçerken bileşenler içerisinde yer alan bazı terimler kafanızı karıştırabilir.

  • Lif: Lif, her kedi mamasının içerisinde bulunmakla beraber mamanın sindirilebilirliğini etkilemektedir.
  • Kül: Kül, mamanın içeriğindeki mineral oranını ifade etmektedir.
  • Yağ: Mamanın yağ oranını ifade eder. Kediler yağlı mamayı sevseler de aşırı kilo alımına yol açabilir.
  • Magnezyum: Kediler için gereklidir, ancak az oranda yer almalıdır. Özellikle kısırlaştırılmış kediler için mama seçerken, magnezyum oranının mümkün olduğunca az bulunmasına önem gösterilmelidir.
  • Taurin: Her kedi mamasının içerisinde yer almalıdır. Kedilerin genel sağlığıyla beraber kalp ve göz sağlığı için oldukça önemlidir.

Yüksek Kaliteli 5 Kedi Maması

Sizler için seçmiş olduğumuz yüksek kaliteli kedi mamalarını incelemenizi ve denemenizi tavsiye ediyoruz. Bu mamalar kedilerin genel sağlığını korumak için özel formüle edilmiştir.


#1 Orijen Tundra Tahılsız Yetişkin Kedi Maması

En iyi kedi maması markası dediğimizde ilk akıllara gelen markalardan bir tanesi olan Orijen tarafından hazırlanmış bu kedi maması yetişkin kediler için oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. %85 et, %15 sebze-meyve oranına sahip olan bu kedi maması içerisinde pek çok hayvan eti barındırmaktadır. Bu yüzden hem protein bakımından zengin, hem de kedilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir mamadır.

İçerisinde; %40 protein, %20 yağ, %1 Omega-3 ve %2.4 Omega-6 içermektedir. Protein bakımından piyasada bulunan en zengin mama olmasıyla beraber içerisinde doğal ürünler kullanılmaktadır. Aynı zamanda, katkı maddesi içermez.

Orijen Kedi Maması Satın AL


#2 N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması

En iyi mama markalarından bir tanesi olan bu N&D tarafından hazırlanmış olan bu kedi kısırlaştırılmış kediler için özel üretilmiştir. Kedilerin kısırlaştırma operasyonundan sonra beslenme dengesi değiştiği için tercih edebileceğiniz en iyi mamalar arasında yer almaktadır. Somonlu ve düşük tahıllı olan bu kedi maması aynı zamanda oldukça lezzetlidir.

Mamanın içeriğinde; %38 protein, %10 yağ, %0.40 Omega-3, %1.80 Omega-6 ve %8 oranında nem içermektedir. Bunun yanı sıra düşük magnezyum içeriği sayesinde kısırlaştırılmış kedilerin böbrek sağlığını korur.

N&D Kedi Maması Satın AL


#3 Brit Care Crazy Kitten Tavuklu Yavru Kedi Maması

Bilindiği üzere en çok proteine ihtiyaç duyan kediler yavru, hamile ve emziren kedilerdir. Brit Care tarafından hazırlanmış olan bu kedi maması yüksek protein oranıyla kedilerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Yüksek et oranı sayesinde 1 yaşına kadar kedilerin beslenmesinde en iyi seçenekler arasında yer almaktadır.

Mamanın içeriğinde; Protein% 38, yağ% 20, nem% 10 oranında yer almaktadır. Bu kedi mamasının bir diğer özelliği ise hipoalerjenik olmasıdır. Bu yüzden gıda alerjisi yaşayan yavru kediler için tercih edilebilir.

Brit Care Kedi Maması Satın AL


#4 Hills Adult Kuzu Etli Yetişkin Kedi Maması

Hills markası tarafından hazırlanmış olan bu kedi maması doğal gıdalar içermektedir. Dengeli mineral düzeyleri sayesinde kedilerin sağlıklı beslenmesine yardımcı olur. Kuzu etinden hazırlanmış olan bu kedi maması özellikle kediler için oldukça lezzetli bir seçenektir. Bunun yanı sıra içeriğinde kedilerin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olacak vitaminler içermektedir.

Mamanın içeriğinde; %32 protein, %20.80 yağ ve %4.70 kül yer almaktadır. Kedilerin günlük enerji ihtiyaçlarını karşılaması için yüksek kaliteli bir mama arıyorsanız Hills tarafından üretilmiş olan bu kedi mamasını muhakkak incelemenizi tavsiye ederim.

Hills Kedi Maması Satın AL


#5 Royal Canin İndoor 7+ Yaşlı Kedi Maması

Yaşlı kedilerin beslenme biçimlerinde değişiklik yapılması gerekir. Bunun için, ülkemizde en çok tercih edilen mama markalarından bir tanesi olan Royal Canin tarafından özel formüle edilmiş bu mamayı denemenizi tavsiye ederim. Yaşlı kedilerin sindirim sorunları, eklem ağrıları, böbrek sağlığı ve üriner sistemin korunması için özel üretilmiş bir kedi mamasıdır.

Mamanın içeriğinde; Protein %27, yağ %13 oranında yer almaktadır. Yaşlı kedilerin ihtiyacı olan protein değerinin normale oranla çok daha az olması gerektiğini göz önünde bulunduracak olursak oldukça sağlıklı bir içeriğe sahip olan bir kedi mamasıdır. Ayrıca yüksek sindirilebilirliğe sahiptir.

Royal Canin Kedi Maması Satın AL


Sık Sorulan Sorular

Kedim Kuru Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Bazı kedi sahipleri tarafından kedilerin mama yemediğini duyulabiliyor. Bunun pek çok farklı sebebi olabilir. Eğer kedinin herhangi bir sağlık sorunu yoksa muhtemelen gıda alerjisi vardır. Bununla beraber mamanın tadını beğenmiyor olabilir. En sık karşılaşılan durumun bu ikisi olduğunu düşünürsek, yapmanız gereken mamasını değiştirmek olacaktır. Mama değişimi yapmadan önce veterinerinize başvurarak kedinizin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını araştırmanız gerektiğini unutmayın.

Özellikle mama yemeyen kediler için mama değişimi yapmadan önce aşağıdaki yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.


Kedim Çok Şişman, Ne Yapmalıyım?

Neredeyse büyün kedi ırkları obeziteye yatkındır. Bu yüzden yavruluk dönemlerinden bu yana kesinlikle dikkatli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri gerekir. Eğer kediniz olması gerekenden daha fazla bir kiloya sahipse kedinize egzersiz yaptırmanız ve uygun bir kedi maması seçmeniz gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.


Kedime Yaş Kedi Maması Verebilir Miyim?

Kediler için en uygun beslenme şekillerinden bir tanesi yaş kedi maması kullanmaktır. Yaş kedi mamaları özellikle mama yemeyen ve az sıvı tüketen kediler için oldukça idealdir. Çünkü, bu mamalar en az %75 oranında nem içerir ve kediler için oldukça lezzetlidir. Yaş kedi mamalarının içerisinde bulunan özel soslar ve et parçalarına hiçbir kedi hayır diyemeyecektir.


Kedim İçin Evde Mama Hazırlayabilir Miyim?

İnternet’te pek çok kedi maması tarifi görebilirsiniz. Bu tarifleri kediniz severek tüketse bile ihtiyacı olan tüm protein, vitamin ve mineralleri alması pek mümkün değildir. Kedilerin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için özel formüle edilmiş ve uzman kişiler tarafından hazırlanmış kedi mamaları kullanmanız gerekir. Eğer bu konu hakkında bilginiz yoksa kedinizin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamanız pek mümkün gibi görünmüyor. Bu yüzden kediler için üretilmiş mamaları tercih etmelisiniz.

Eğer tüm bunlara rağmen, kendiniz kedi maması hazırlayarak kedinize vermeyi düşünüyorsanız yetişkinlik döneminde hazırladığınız mamayı verdikten sonra kedinizi düzenli bir şekilde incelemeniz ve herhangi bir sorun yaşandığında veterinere gitmeniz gerekir. Son olarak yavru kediler için evde hazırlamış olduğunuz mamaları kullanmamanız gerekir.


Sonuç

Bu yazımızda kediler için beslenmenin nasıl olması gerektiğinden bahsettik. Temel olarak kedinizin et kaynaklı proteinler tüketmesi gerektiğini artık biliyorsunuz. Bunun yanı sıra kedilerin tüketebileceği meyve, sebze, tahıl ve hayvansal gıdaları da yukarıda bulabilirsiniz. Kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için yüksek kaliteli bir mama kullanmayı unutmayın. Başka bir yazıda görüşmek üzere…

Mustafa

Yorumları Göster

  • çok anlaşılır bir şekilde yazılmış 1 yaşında kedi sahiplendim ve ne yapacağımı bilmiyorum çok yararlı bilgiler edindim teşekkürler..

  • Kedilerin süt peynir yumurta yiyebildiğini biliyordum meğer yiğebildikleri ne kadar çok şey varmış. Kedilerin neler yiyemeyeceğine de dikkat etmek gerekiyor teşekkürler.

  • ben kedi maması olarak genellikle royal canin mamalarını tercih ediyorum. royal canin kedi maması konusunda gerçekten çok iyi. kedim hiçbir marka mamayı yemezken royal canin mamalarına büyük ilgiyle yaklaşıyor

  • Kedilerin yiyebileceği ve yiyemeyeceği besinler hakkında fikrim yoktu. Çok güzel olmuş. Ama her şeyden önce kedi maması diyorum.

  • Kedime kamaşmak konusunda bazen gecike biliyorum bu nedenle alternatif olarak neler verebilirim diye araştırıyordun gerçekten çok aydınlatıcı ve çözüm odaklı bir bileği olmuş teşekkürler

  • Çok faydalı bilgiler ediniyorum kedim için en güzel bilgilerle dolu teşekkür ederim emeği geçen herkese

    • Biz teşekkür ederiz kedilerin yiyebileceği besinleri bilmek öneli 🐈

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce