Kategoriler: Soru ve Cevap

Kediler Kaç Yıl Yaşar? – Kedilerin Ömrü Ne Kadardır?

Kediler Kaç Yıl Yaşar? Yazımıza öncelikle Creme Puff isimli kediyle başlamak istiyoruz. Neden bu kediyle başladığımızı merak ediyorsanız; en uzun yaşamış kedi Creme Puff ‘dur. 1967 yılında Texas eyaletinde doğan küçük puff dile kolay 38 YIL yaşamıştır.

Guiness rekorlar kitabında yıllardır “en uzun yaşayan kedi” olarak kalmayı başarmıştır. Ortalama yaşam süresini aşıp yeni bir rekora imza atmak isteyen bir diğer kedi de Tiffany 2 isimli 27 yıl yaşamayı başaran sevimli Bombay Kedisidir.

Yukarıda örneklerini verdiğimiz uzun süre yaşamayı başarmış kedilerle yazımıza başlayarak birazda olsun size moral vermeye çalıştık. Çünkü kedilerin ortalama yaşam süresi; kediler kaç yıl yaşar? sorusunun cevabı: kediler 2 – 16 yıl yaşar.

Ancak kedinizin daha sağlıklı ve uzun yaşaması sahibinin bakımına ve ilgisine bağlıdır. Eğer sizde kedinize yeteri kadar özen gösterirseniz kedinizin yaşam süresinin de o kadar arttığını göreceksiniz.

Kediler Kaç Yıl Yaşar?

Kedi Türleri Kaç Yıl Yaşar?

Sevimli dostunuzun kaç yıl yaşadığını tür olarak merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız tabloyu inceleyebilirsiniz. Kedi türleri ve yaşam süreleri ;

=> Kedilerin ilk 2 yılı, 25 insan yılına eşittir.

=> Yetişkinlikten sonra her yıl 4 insan yılına eşittir.

Kedi TürüKaç Sene Yaşar?
Scottish Fold12 – 17 Yıl
British Shorthair12 – 14 Yıl
Chinchilla Kedisi14 – 16 Yıl
Van Kedisi12 – 17 Yıl
Maine Coon12 – 17 yıl
Ankara Kedisi12– 18 Yıl
American Bobtail14 - 16 Yıl
Exotic Shorthair8 – 15 Yıl
Sfenks Kedisi12 – 17 Yıl
Kedi Türleri Kaç Yıl Yaşar?

Kedilerin Yaşam Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Sevimli dostunuz evde yaşasa da dışarı çıksa da yaşamını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Aşağıdaki sıraladığımız kedi yaşam süresi ‘ni etkileyen faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

  1. Hastalıklar: Kediniz kalıtsal bir hastalığa veya sonradan oluşan sağlık sorunlarına sahip olabilir. Kedilerinizi düzenli olarak veterinere götürmeniz hastalıklara erken teşhis koymakla beraber kedilerin ortalama yaşam süresinide uzatmaktadır.
  2. Kazalar: Kediler doğası ve özellikleri gereği sürekli hareketli ve yerinde durmayan canlılardır. Bu durum onların başına kaza gelme olasılığınıda oldukça arttırmaktadır. Kedinizin tehlikeli ve başına birşey gelebileceğini düşündüğünüz ortamlardan uzak tutmanız kedinizin ömrünü arttıran etkenler arasında yer almaktadır.
  3. Şişmanlık – Obezite: kedilerin yaşam süresini azaltan bir diğer faktör ise yanlış beslenmeden kaynaklanan obezite ve şişmanlıktır. Kedinizin ne yediğini ve ne kadar yediğini dikkatli takip edip ona göre beslerseniz bu sorunun önüne kolaylıkla geçebilirsiniz. Aşağıdaki linkleri kullanarak kedilerin beslenmesi hakkında net bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı? , Yavru Kedilerin Beslenmesi , Tavsiye Edilen Kedi Maması Markaları , Kedi Konservesi Ne Sıklıkla Kullanılmalı?

Kedilerin Yaşam Süresini Etkileyen Faktörler

Kedilerin Daha Uzun Yaşaması için Yapılması Gerekenler

Sizlerin en çok merak ettiği kısıma gelmiş olabiliriz. Evet, biliyoruz sevimli dostunuzun çok uzun süre yaşamasını, yanınızda olmasını çok istiyorsunuz. Dostunuzu kaybedip üzüntüye kapılmamak için neler yapmanız gerektiğini hemen aşağıda maddeler halinde derledik. Kediler kaç yıl yaşar? konumuzu okmuya devam edin.

  • İlk olarak kedinizin beslenmesini haftalık programlara bölmelisiniz. Dostunuzun düzenli ve sağlıklı beslenmesi (Vitamin ve Besin değerleri yüksek mama seçimi, kedilerin türüne göre üretilmiş ve onların besin ihtiyaçlarına yönelik besinlerin tercihi) onların sağlığını ve yaşam sürelerini arttıran en önemli faktörler arasında yer almaktadır.
  • Düzenli olarak su kabını doldurmalısınız. Su insanlarda olduğu gibi kedilerde de vücudunu temizlemeye yarayan en değerli sıvı kaynaktır.
  • İç ve dış parazit temizliğini kesinlikle aksatmamalısınız. Tüm aşılarının yapıldığını ve düzenli yapılması gereken aşılarının tarihini takip etmelisiniz.
  • Kedinizin vücudunu devamlı gözlemleyin, eğer pireyle karşılaşırsanız hiç vakit kaybetmeden pireyi ortadan kaldırın.(bknz: Kedi Piresi Temizliği)
  • Kedinizi kısırlaştırın, kedinizi kısırlaştırmanız onları cinsel hastalıkların bulaştırılmasından, rahim tümörlerinden ve kedilerde kızgınlık dönemi problemlerinden uzaklaştırmaktadır.(bknz: Dişi Kedi Kısırlaştırma , Erkek Kedi Kısırlaştırma)

admin

Yorumları Göster

  • Bugün 6 yaşındaki oğlum paşayı kaybettim.Henüz birkaç günlükken tarlanın ortasında bulmuş, enjektörle besleyerek büyütmüştüm.Kısırlaştırdıktan sonra kilo almıştı, ben de hareketleri filan iyi diye çok önemsememiştim fakat onu öldüren bu oldu.şu an o kadar çok içim yanıyor ki, çok alışmıştım ona ve benim hatalarım yüzünden erken öldü, çok zor bunu kabullenmek.

  • Çok teşekkür ediyorum hem benim hemde instagramdaki sayfama yararlı oldu☺️

  • Selam sorum var,kedimiz sürekli kaşınıyor.banyo yapıyor.ama yine kaşınıyor.
    Ne yapa bilirim kaşınmaması için???

  • Merhabalar sana çoookkkkk teşekkür ederim...Bana daha çok bilgi vermekle kalmayıp nasıl daha uzun süre yaşatabileceğimi öğrettin. Benim kedimin cinsi tekir adı Ponçik cinsiyeti erkek 3-4 yaşında. Onun cinsi hakkında da bilgiler verebilir misin acaba????

Paylaş
Yayınlayan by
admin

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce