arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Ankara Kedisi Özellikleri ve Hakkında Bilinmesi Gereken 8 Önemli Bilgi

Ankara Kedisi; Dünya'da kabul görmüş bir Türk Kedisidir. Ana vatanı Anadolu'dur. Ankara Kedisi özellikleri itibariyle, uzun tüylü kedi ırkıdır ve uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilir.

18.Yüzyıl'da Avrupa'da soyluların gözdesi olan Ankara Kedisi, saraylarda yaşamıştır. Yine bu dönemde, uzun tüylü bir ırk olan İran Kedisi'nin görülmesiyle, gözden düşen Ankara Kedisi;

ankara kedisi tablo
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Amerika’ daki kedi yetiştiricilerinin, Anadolu’dan getirdikleri bir çift kediyi üretmeye başlamasıyla tekrar sevilen, popüler Kedi Cinsleri arasında yerini almıştır.

Ankara Kedisi karakteri açısından; çok zeki, enerjik ve sahibine taparcasına bağlı  bir kedi cinsidir.

Oyuncu ve sosyal kişiliğiyle, sahibinin gönlünde taht kurar ve onu her yerde takip eder. Bu kadar sevilmesi ve üretilmesinin sebebi de, bu iyi karakter özellikleridir.

ankara kedisi özellikleri ve bakımı


Ankara Kedisi Özellikleri – Vücut Yapısı

Karakteri: Enerjik , zeki ve sahibine bağlı
Tüy Yapısı : Beyaz ve uzun tüyler
Kulak Yapısı: Kulakları uzun ve geniş
Gövde: Zayıf, kıvrak ve kaslı.
Kuyruk: Uzun ve bol tüylü
Kilo: 2 – 4 KG

Çocuklarla Arası - 7/10
70%
Zeka 9/10
90%
Hareketlilik - 10/10
100%
Bakım İhtiyacı - 8/10
80%
Oyunculuk - 10/10
100%
Eğitilebilirlik - 5/10
51%

Ankara Kedisi Tarihi

Ankara kedisi hakkında yapılan araştırmaların sonuçlarına göre Avrupa’da ilk görülen uzun tüylü kedinin Ankara kedisi olduğu söylenmektedir. Tarihi oldukça uzun dönemler öncesine dayanan Ankara kedisi, 10. yy.ın başlarında Vikingler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Bu da günümüzde Ankara kedisinin “uzun tüylü kedilerin atası” unvanını almasını etkilemiştir.

Ankara Kedisi Vücut Yapısı

Ankara Kedisi vücut yapısı itibariyle uzun, atletik ve oryantal hatlara sahiptir. Uzun ve ipeksi tüyleri ince, parlak, tek tabakalıdır ve ikinci tabaka bulunmaz. Uzun tüyleri özellikle çene altında, karın bölgesinde ve kuyrukta ihtişamlı bir şekilde kendini belli eder.

Mevsimlere göre tüylerinin uzunluğu değişen Ankara Kedisinin (ilkbaharda yaza hazırlık için tüy döker ve yerine kısa tüyler çıkarır), tüylerinin en iyi olduğu dönem üçüncü yaşıdır.

Bu dönemde, boynunun altındaki tüylerin uzunluğu da göze çarpacak boyuta ulaşmıştır.

Uzun tüyleri nedeniyle çoğu zaman İran Kedisiyle karıştırılmış olan Ankara Kedisi, Amerika’da İran Kedisi olarak adlandırılmıştır. Ancak asıl olarak İran Kedisi, Ankara Kedisinin mutasyona uğratılmış bir alt türüdür.

Uzun tüylü kedilerin atası olan Ankara Kedisi, İran Kedisinin de atasıdır. Ankara Kedisi vücut şekli açısından, İran Kedisi ile oldukça farklı olsa da, ikisi de oldukça uzun tüylü kedilerdir.

angora kedisi

Ankara Kedilerinin, İran Kedilerine benzetilmesi ve İran Kedileriyle çiftleştirilmeleri, farklı renklerde  Ankara Kedilerinin üremesine neden olmuştur. Her renkte Ankara Kedisi olabileceği gibi, beyaz renkteki tüyleri ırkının saflık sembolü olarak kabul edilmiştir.

Sokakta da her renkten melezlenmiş Ankara Kedileri görmek mümkündür fakat saf rengi bembeyaz olandır. Ankara Kedisinin göz rengi yapısındaki farklılık da onu diğer kedilerden ayırır.

Her iki gözü de mavi, sarı, ela, yeşil olabildiği gibi, çift renk göz denilen; mavi-sarı, mavi-kehribar, mavi-ela tonlarında göz rengi de olabilir. Bu bağlamda Van Kedisiyle çoğu zaman karıştırılır. Daha ayrıntılı bilgi için Van Kedisi ile Ankara Kedisi Arasındaki Farklar yazımızı okuyun.

Ankara Kedisi ile Van Kedisi Arasındaki Farklar

Bugün de  Türkiye’de AOÇ ( Atatürk Orman Çiftliği) Hayvanat Bahçesinde, saf Ankara Kedilerinin üretimi ve yetiştiriciliği yapılmaya devam etmektedir.

ankara kedisi özellikleri

Ankara Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri

Aktif, iddialı ve son derece çevik yapısı ile dikkat çeken Ankara kedisi, sahibine karşı olan bağlılığı ile de bilinmektedir. Ankara kedisini diğer kedi ırklarından ayıran en temel özelliğinin de belki de sahibine karşı olan sadakati ile temsil etmek gerekir. Öyle ki Ankara kedisi, sahibine alıştığında kendisini sevdirmeyi başarabilmenin ötesinde, sahibinin bir an bile yanından ayırmak istemediği bir dostu haline gelebiliyor.

Bu yönleri ile değerlendirildiğinde Ankara kedisi kişilik ve karakter özellikleri bakımından diğer kedilerden üstün olduğunu söyleyebiliriz.

Ankara Kedisi Bakımı

Ankara kedileri hem karakter olarak baskındır hemde yapı olarak güçlüdür. Güçlü yapısı sayesinde çok fazla hastalığa yakalanmazlar. Fakat iki farklı göze sahip bu türlerde sağırlık görülebilmektedir.

Ankara kedilerinde bakım öncelikle kulaktan başlamalıdır , kulakları devamlı temiz tutmanız çok önemlidir. Kulak temizliği kulak çubuklarıyla değil , yumuşak ve nemli bez kullanılarak yapılmalıdır.

Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalı?

Ankara kedilerinin ekstra bir tüy bakımına ihtiyacı yoktur. Ankara kedilerinin tüy uzaması ancak 2 yaşlarına geldiğinde son bulur. Diş eti hastalıklarına kediler genel olarak yatkın olduğu için düzenli ağız ve diş bakımını yapmalısınız. Tırnaklara gelecek olursak iki haftada bir kesmeniz sağlıklı bir ankara kedisi için yeterli olacaktır.

Ankara Kedisi Tüy Bakımı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi uzun ve ipeksi tüylere sahip olan Ankara kedisinin özel olarak tüy bakımına ihtiyacı yoktur. Haftada 2 defa tüy bakımının yapılması yeterli olacaktır.

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ankara Kedisi Göz Bakımı

Sevimlilikleri ile çevresinin ilgisini kısa sürede üzerine çekmeyi başaran Ankara kedisi için en önemli bakım konularından biri de göz bakımıdır. Enfeksiyon kapma riskine karşı bu konuda hassas davranarak gerekli önlemleri almak ve rutin olarak veteriner hekim kontrolünden geçirmek gerekir.

Kedilerin Göz Sağlığı Nasıl Korunur?

Ankara Kedisi Kulak Bakımı

Kedilerde kulak bakımı da önemli bir ayrıntıdır. Çünkü enfeksiyonun en rahat kapıldığı bölgelerden biri de kulaklardır. Genel olarak yatkın oldukları kalıtsal bir hastalık olmasa da Ankara kedisi sahibi iseniz mutlaka kulak bakımı yaptırmanız gerekir. Veteriner hekimden destek alarak önerilerini dinlemek, işinizi daha da kolaylaştıracaktır.

Kedilerde Görülen Kulak Hastalıkları ve Çözümleri


ankara kedileri

Ankara Kedisi Beslenmesi

Ankara Kedileri , diğer kedi türleri gibi petzzshop gibi mağazalarda bulunan kurumamalar ile beslenebilir. Kurumama ile birlikte yaş mama ve ödül mamalarıda verilebilir. Kedilerde beslenme ; kedinin türü , yapısı , kilosu gibi birçok etkene göre değişiklik göstermektedir.

Doğru besin miktarını sizin belirlemeniz daha mantıklı olacaktır. Eğer karar veremiyorsanız veterinerinizden yardım alabilirsiniz.

Kedilerde Beslenme Hakkında Daha Fazla Ayrıntıyı Aşağıdaki Linklerden Bulabilirsiniz ;

Yavru Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı?
Erişkin Kedilerde Beslenme?

 

ankara kedisi ve özellikleri

Ankara Kedileri Hakkında Herşey!

1 – Haçlı seferleri sırasında avrupalı denizciler tarafından keşfedilen Ankara Kedileri; 17’nci yüzyılın sonlarına doğru Avrupa ‘ ya taşınmıştır.

Güzellikleri ve ihtişamı sadece denizcileri değil tüm avrupayı etkisi altına almıştır. Bununla yetinmeyip Fransız saraylarının da hakimi olmuştur.

Birçok sanatkarın resmettiği Ankara Kedisi zamanla ününü yitirsede , 1950’li tarihlerde; Amerika Yolculuğuna başlamıştır.

ankara kedisi tablo

2 – Ankara Kedilerinin Avrupayı fethettiğini söylemiştik; O kadar çok sevildilerki İtalya ‘ da hala aktif Ankara Kedisi Dernekleri vardır. Şuanda çalışmalarına devam eden ‘ Club Angora Turco Pietro Della Valle ‘ vakfı onların tabiri ile ‘ Angora Kedisi ‘ tüm hızıyla yaşamaya devam etmektedir.

ankara kedisi bakımı

3 – Bu kediler meraklarıyla sizi şaşırtabilirler! Haklısınız tüm kediler meraklıdır ama Ankara Kedileri bir fazlası.

Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı

4 – Karaciğer ve özellikle deri hastalıklarına fazlasıyla yatkındırlar, onlarla daha çok ilgilenmeniz ve sevgi göstermeniz elbette hastalığın olabiliritesini düşürecektir.

Kedilerde Deri ve Kürk Sorunları

ankara kedisi deri sorunları

5 – Meraklı oldukları kadar zekidirlerde , eğitimleri çok hızlı anlayabilen ankara kedileri evinizde eşyaları kullanmaya başlarsa şaşırmayın!

ankara kedisi ve bakımı

6 – Tarihte birçok ünlü Ankara Kedisine hayranlığıyla bilinmektedir. Bu tarihi kişiliklerden birkaçına örnek vermek gerekirse; Marie Antoniette , 14. Louis

ankara kedisi

7 – Ankara Kedilerinin en nefret ettiği şey diğer kediler gibi SU! Fakat tek sorun diğer kediler zamanla suya alışabilselerde Ankara Kedileri alışmamaktadırlar.

ankara kedisi

8 – Ankara Kedilerinin hemen hemen hepsi sağırdır! Sağır Ankara Kedileri en çok Türkiye de bulunmaktadır. Özellikle göz rengi mavi , beyaz sıralamasında olan Ankara Kedilerinin çoğunluğu sağırdır.

ankara kedisi sagirlik

Ankara Kedisi Çocuklarla ve Hayvanlarla İlişkisi

Ankara kedilerinin karakterleri dominant yani baskındır. Bu sebepten dolayı diğer hayvanlarla kaynaşması uzun ve zordur.

Dikkatli bir şekilde evinizde yaşayan diğer dostlarınızla tanıştırabilirsiniz fakat dikkat edilmesi gereken nokta diğer hayvanınızın ankara kedisinin üstünlüğünü kabul etmesi gereklidir. Ankara kedisi çocuklarlada iyi geçinen kedi türlerindendir.

Ankara Kedisi Karakteri
Ankara Kedisi Vücut Yapısı
Ankara Kedisi ile Van Kedisi Arasındaki Farklar

ankara kedisi özellikleri

  • Tuba
    3 sene önce

    3 ay önce kedi sahiplendim baba british longhair anne cihincihilla diye aldik ama küçükken tuylu yumak gibi bisey di 2 ay sonra baya degisti ankara kedisi olabilir dediler bunu nasil ayirt ederim bristh longhair ve ankara kedisi arasındaki farkı nasil anlarım

    0
    yorum beğen
  • Nezaket
    3 sene önce

    Ankara kedisi sahiplendik 10 Aylık küşümüz var küş üzak olmasi icin ne yapmalı ne yerler kedi

    0
    yorum beğen
  • merahat
    2 sene önce

    tuba onlarla ilgili bilgi edinip resimlerine iyice bakarsan anlarsın

    0
    yorum beğen