Kedi Tuvaleti Nasıl Olmalıdır? | En İyi Kedi Tuvaleti Çeşitleri


Kedi Tuvaletleri

Kedi sahiplenmeden önce ilk olarak alınması gereken bir takım malzemeler ve ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler arasında en önemli olanlardan bir tanesi de kedi tuvaletleridir. İlk kez kedi sahiplenecek kişile için sıradan bir kutu gibi görünen bu kedi tuvaletleri, bazı özellikleri sayesinde oldukça kullanışlı bir üründür.

Temel olarak kedi tuvaletlerinin boyutu, şekil, derinlik olarak iyi tasarlanmalıdır. Kedilerin tuvaletlerini yaparken, rahat olmaları önemlidir. Bu yüzden sıkışık bir kedi tuvaletini kullanmak kedilerin yoracaktır. Bu yüzden kedi tuvaleti seçilirken büyüklüğü, kolay taşınabilir olması, içerisinin akmaması gereklidir.

Bu kedi kumu kaplarının pek çok farklı çeşitleri de bulunmaktadır. En çok tercih edilenler kapalı, açık veya otomatik olanlarıdır. Otomatik olan kedi tuvaletler, kendisini temizlerken çıkarttıkları ses ve yaptıkları hareketlerden dolayı kedilerde korkuya yol açabilir. Korkmuş bir kedi her zaman için kedi tuvaletinden çekinecek ve evin farklı bölümlerine tuvaletini yapmayı tercih edecektir.

İşte kedi tuvaleti seçerken dikkat etmeniz gerekenler:


Kedi Tuvaletinin Büyüklüğü

Kedi tuvaleti seçerken en çok dikkat edilmesi nokta kabın büyüklüğüdür. Sıkışık bir kum kabı kedinin stresli bir süreç geçirmesine yol açacaktır. Bu yüzden kedinizin rahatça sığacağı bir kedi tuvaleti seçmeniz gerekecektir.

Kedi tuvaletini yaparken, dışarı çıkmak zorunda kalmadan, içinde rahatça hareket edebilecek ve kolayca eşeleyeceği bir alana ihtiyacı vardır. Ayrıca kabın içerisinde birikmiş olan dışkılardan kaçabileceği bir alan olması gerekir.

Kum kabının büyüklüğü en azından kedilerin burunlarından kuyruklarına kadar kolayca sığabileceği bir kap olmalıdır. Bu yüzden tuvalet kabı seçerken bunlara dikkat edilmelidir.


Kedi Tuvaletinin Kenar Yüksekliği

Kabın büyüklüğünün yanı sıra kenarlarının yüksekliği de önemlidir. Kedinizin kişiliği ve karakterine göre kedi kaplarının yükseklikleri belirlenebilir.

  • İdeal Yükseklik: Çok fazla kum kazma özelliği olmayan kediler için 12-18 cm yükseliği olan kedi kumu kutuları yeterli olacaktır. Bu yükseklik belirlenirken kutunun büyüklüğü de göz önünde bulundurulmalıdır. Büyük kaplar için yükseklik daha kısa olabilir.
  • Eşeleyen Kediler İçin Yükseklik: Bazı kedi türleri kedi kumlarını eşelemeye meyillidir. Eğer böyle bir kediniz varsa kedi kabının kenarlarının daha yüksek olmasına özen gösterin. Bu yüksekliği belirlerken kedilerin rahat erişebilmelerini de sağlamanız gerekmektedir. Bunun için 20 – 30 cm kadar yüksekliğe sahip olan bir kap tercih edebilirsiniz. Bazı kapların üç tarafı yüksekken bir tarafı nispeten daha kısadır. Böylece kediniz kabına kolaylıkla ulaşabilecektir.
  • Yavru Kediler İçin İdeal Yükseklik: Tahmin edileceği üzere yavru köpekler için daha düşük yüksekliğe sahip olan kaplar tercih edilmelidir. Bunun için, 7 – 10 cm kadar yükseklik ideal olacaktır.

Kapalı ve Açık Kedi Tuvaletleri Arasındaki Farklar

Aslında kedi kumu kaplarını sınıflandırmak çok doğru bir seçenek değildir. Bazı kediler kapalı alanları severken, bazıları da açık tuvaletleri sevmektedir. Bunun için kedinizin hoşuna giden bir kedi tuvaleti tercih etmek gerekir.

Eğer imkanınız varsa her iki kedi kabını da deneyerek kediniz için en iyi seçeneği bulabilirsiniz. Bu süreç içerisinde kediniz hangi kabı daha çok tercih ederse onu daha çok seviyor demektir.

Eğer kedinizde astım gibi solunum yolu hastalıkları varsa açık kutuları tercih etmeniz de gerekir. Ayrıca kapalı kutuları tercih edecekseniz üst kısmının açılabilir olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Böylece kedi kumunu temizlemek daha kolay olacaktır.


Otomatik Kedi Tuvaletleri Tercih Edilebilir Mi?

Günümüzde otomatik kedi tuvaletlerinin sayısı artmaktadır. Bu kedi kaplarını temizlemeniz gerekmez. Bu konforu yaşamak için biraz daha para verilerek bu ürünler tercih edilebilir, ancak pek çok kedi ırkı otomatik kedi kutularından korkmaktadır. Bu yüzden kullanmayı tercih etmeme ihtimalleri çok yüksektir.

Bunun yanı sıra, kedilerin dışkıları pek çok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Örnek olarak; böbrek hastalığı, kabızlık, diyabet ve idrar tıkanıklığı gibi hastalıklar kedilerin idrarından ve dışkısında belli olabilmektedir. Otomatik kedi tuvaleti seçildiği taktirde bu bulgulara rastlanamaz.


Kedi Tuvaleti Ürünleri


1. Kapalı Kedi Tuvaleti

Kapalı kedi kutuları diğerlerine oranla daha güvenli olabilir. Özellikle ev içerisinde çocuk olan hanelerde tercih edilebilir. Böylece kedimiz her ne kadar kumu karıştırsa da dışarı çıkmayacaktır. Bu sayede daha sağlıklı bir yöntemdir. Aynı zamanda kokuyu hapsetme olanağı daha fazladır. Bazılarının içerisinde özel filtreler bulunur ve bu sayede kokuyu maksimum düzeyde hapseder.

Kapalı Kedi Tuvaletlerine Ulaşmak İçin Buraya Tıklayın!


2. Açık Kedi Tuvaletleri

En yaygın kullanılan kum kaplarından bir tanesidir. Uygun kenar yüksekliği sağlandığı taktirde herhangi bir sorun yaratmayacaktır. Temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekir ve temizlemesi kolaydır. Bunun yanı sıra, diğerlerine göre daha ekonomiktir. Hafif yapıları sayesinde taşıması kolaydır.

Açık Kedi Tuvaletlerine Ulaşmak İçin Buraya Tıklayın!


3. Kedi Paspasları

Kediler tuvaletini yaptıklarında kumun içerisine girerler. Doğal olarak patilerine kumlar yapışır ve bu kum tanecikleri evin her yerine taşıyabilir. Bu yüzden kedi paspasları kullanılmaktadır. Kedinin patilerine yapışan kum taneciklerini temizlemek için kullanılır. Kedinin kum kabının önüne koyulması gerekir.

Kedi Paspaslarına Ulaşmak İçin Buraya Tıklayın!


4. Kötü Koku Giderici

Kullanılan kedi kumları zaman içerisinde koku yaymaya başlar. Buna bağlı olarak kum kabının bulunduğu ortamda kötü koku oluşmaya başlar. Bu yüzden, koku giderici özel spreyler kullanılmaktadır. Bu spreyler kokusuz olduğu gibi parfümlü olanları da bulunmaktadır. Kedi kumunun içerisine bir miktar dökülür ve kötü kokuyu içerisine hapseder.

Kötü Koku Gidericilere Ulaşmak İçin Buraya Tıklayın!


5. Kedi Kumu Küreği

Kedilerin tuvaleti için en olmazsa olmazlardan bir tanesi de kum küreğidir. Kedi kumunun içesinde bulunan dışkıların temizlenmesi ve topaklaşmalardan arındırılmak için kullanılır. Bu sayede kedi kumunun hijyeni sağlanmış olur. Ayrıca sürekli olarak yapılan temizlikler kedi kumunun ömrünü uzatacaktır.

Kedi Kumu Küreklerine Ulaşmak İçin Buraya Tıklayın!


Kapalı Kedi Tuvalet Nasıl Seçilir?

Kedi tuvaletleri, ilk olarak kedinizin boyutlarına uygun olmalıdır. Ayrıca, filtreli olan kedi tuvaletlerini tercih etmek dışarıya yayılan kokuyu en aza indirecektir. Bu sayede odanın içerisinde koku sorunu oluşmayacaktır.

En önemli noktalardan bir tanesi ise pratik olmasıdır. Kedi kumunu değiştirmeniz gerektiğinde kutunun üst tarafının çıkartılabilir olması büyük önem taşımaktadır. Böylece, kolay bir şekilde içerisindeki kum temizlenebilir veya değiştirilebilir.

Eğer, kapalı kedi tuvaleti kullanılacaksa dikkat edilmesi gereken iki temel konu vardır. Birincisi, filtreli olan tuvaletlerin düzenli olarak filtresinin değiştirilmesidir. İkincisi ise astım, solunum yolu hastalığı gibi sorunları olan kediler için tercih edilmemesi gerekri.

Kedi Kumu Kokusuna Son! — En İyi 5 Kapalı Kedi Tuvaleti isimli yazımızı inceleyerek, en kullanışlı kapalı kedi tuvaletlerini inceleyebilirsiniz.


Açık Kedi Tuvaleti Özellikleri Nelerdir? 

Açık kedi tuvaletleri, kapalı olanlara göre koku bakımından daha büyük sorunlara sahiptir. Özellikle odanın içerisinde bulunan kedi tuvaletleri varsa ağır kokulara yol açabilir. Bunun için daha çok balkon gibi açık alanlarda kullanıma uygundur.

Açık kedi tuvaletlerindeki koku yayılımını engellemek için koku giderici spreyler kullanılabilir. Özel formülleri sayesinde kedi kumunda oluşan kötü kokuyu nötralize eder veya hoş kokmasını sağlar. Bunun için; Kedi Kumu Kokusunu Engellemek İçin En İyi 5 Koku Giderici Parfüm isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Açık tuvalet kullananların en çok dikkat etmesi gereken nokta ise düzenli olarak temizliğinin yapılmasıdır. Aksi halde koku yayılımı artabilir. Bunun yanı sıra kedinizde solunum yolu hastalıkları varsa açık kedi tuvaleti kullanmanız ve tozlanmayan kedi kumlarına yönelmeniz en doğru seçimdir. Kedi kumu temizliğini kolaylaştırmak isterseniz; Kedi Kumu Temizliği Nasıl Yapılmalı? En İyi 5 Temizlik Ürünü (Tavsiye) isimli yazımıza da muhakkak göz atmanızı tavsiye ederiz.


Dışarıya Taşan Kedi Kumları Nasıl Engellenir?

Kediler tuvaletlerini yaptıklarında patilerine ve tüylerine kedi kumu yapışır. Daha sonra evin içerisinde gezinirken, yapışmış olan kumlar dökülebilir. Bunun sonucunda hem kedide hem de ev halkında sağlık sorunları oluşabilir.

Bu durumu engellemek için iki yöntem vardır:

  1. İz Bırakmayan Kedi Kumu: Bu kum çeşidi diğer kumlara göre çok daha az yapışmaktadır. Bu sayede, kedinin üzerinde normalden çok daha az kum birikecektir.
  2. Kedi Tuvaleti Paspası: Genellikle mikrofiber malzemeden üretilen bu paspaslar, kedilerin patilerine yapışmış olan kum tanelerini çekme özelliğine sahiptir.

Eğer, bu sorundan muzdaripseniz; İz Bırakmayan Kedi Kumu — Evin İçerisinde Kedi Kumu Görmeye Son! isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mustafa

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

12 saat önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

2 gün önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce