Kedi Nanesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Kedi nanesi, adından da anlaşılacağı üzere nane familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki, kediler tarafından çok sevilmektedir. Kedi nanesinin İngilizcesi ise catnip olarak geçmektedir.

Kedi nanesi, nepetalakton içeren bir maddeye sahiptir. Bu madde kediler tarafından çok sevilir ve oldukça çekici olarak gelmektedir. Nepetalakton maddesi kediler için uyarıcı özelliğe sahiptir. Ancak bu madde bir uyuşturucu değildir. Sadece kedilerin mutlu olmasını sağlayan ve hafifleten bir kokudur.

Şimdi sizlerle kedi nanesi hakkında konuşalım:

Kedi Nanesi Etkileri Nelerdir?

Kedi nanesi 6 aylıktan daha küçük kedilerde pek bir etki göstermemektedir. 6 aydan büyük kediler ise kedi otunu koklar, dişler veya yalar. Bunun sonucunda oldukça neşeli bir tavır alacaktır.

Kedi nanesi etkisinde olan bir kedi sağa sola koşabilir, değişik hareketler sergileyebilir veya tam aksine sakin davranabilir. Ancak bilinen tek şey kedinizin oldukça mutlu olmasıdır. Bu özelliği sayesinde ödül olarak da verilebilir.

Kedi Nanesi Nasıl Kullanılır?

Kedi nanesi saksıda yetiştirilebildiği gibi kuru ot olarak da temin edilebilmektedir. Kedi Nanesi kedinizin sevdiği oyuncaklarının içerisine serpiştirilebilir. Aynı zamanda sprey ve toz halinde satılan kedi otu da bulunmaktadır. Bunları kullanırken kedinizin yatağına veya oyuncuklarına doğru sıkabilirsiniz. Tüm bunlarla beraber kediler kedi otunu yemeyi de tercih edebilir.

Kedi Nanesi Zararlı Mıdır?

Kedi nanesinin bilinen bir zararı yoktur. Yani kediler için herhangi bir soruna yol açmamaktadır. Fazla tüketim sonucunda sindirim sorunları görülebilir ancak bu geçici bir durumdur. Aynı zamanda yapılan gözlemler sonucunda kedilerin kedi otunu fazla tüketmedikleri görülmüştür.

Aşırı tüketim sonucunda kusma görülmesi de normaldir.Bu durum olağandır ancak bu aşamadan sonra gün içerisinde daha fazla kedi nanesi verilmemelidir. Kedilerde kusma hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi nanesi bazı kedilerin agresifleşmesine de yol açabilir. Agresifleşen kediler için kedi nanesi kullanılmaması tavsiye edilir.

Kedi Nanesi Bağımlılık Yapar Mı?

Kedilere sürekli olarak kedi nanesi vermek, etkisini azaltmasına yol açabilir. Bazı kişiler, bu etkinin azalmaması için 2 haftada bir kedi nanesi vermeyi tercih etmektedir. Ancak Dr. Ruth MacPete’nin makalesine göre kedi nanesinin bağımlılık yapıcı bir özelliği bulunmamaktadır.

Kedi Nanesi Bütün Kedilerde Aynı Etkiyi Mi Gösterir?

Kedi nanesi, her kedide aynı etkiyi göstermeyebilir. Ancak kedilerin %30’luk kısmının kedi nanesine karşı gözle görülür etki gösterdiği saptanmıştır. Bu durum kedilerde kalıtsaldır. Yani bazı kedilerde kedi nanesinden etkilenmesini sağlayan reseptörler bulunmamaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere yavru kedilerde kedi nanesi etkisini gösteremez. Yaş ilerledikçe kedilerde görülen tepkiler daha nettir. Ancak kediler yaşlandıkça kedi nanesine olan ilgisi azalmaktadır.

Kedi Nanesi Nasıl Temin Edilir?

Yazımızda belirttiğimiz üzere kedi nanesinin birbirinden farklı formları bulunmaktadır. Her ne kadar canlı kedi nanesi kullanılabilse de günümüzde spreyler daha çok tercih edilmektedir. Hem kullanımı kolay olduğu için hem de kolaylıkla ulaşılabilir olduğu için spreyler tercih sebebi olmuştur.

Kedi nanesi spreylerini kedinizin ilgilenmesini istediğiniz oyuncakların üzerine sıkarak kullanabilirsiniz. Eğer kediniz kedi nanesine karşı hassas bir kediyse muhtemelen uzun bir süre bu oyuncak ile vakit geçirecektir.

Kedi Nanesi İle Oyuncak Yapmak

Kedi nanesi hakkında genel bilgi sahibi olduktan sonra oyuncak tavsiyesinde bulunacağız. Bilindiği gibi kediler iple oynamayı çok sevmektedir. Bu özelliklerini göz önünde bulundurarak onlara kedi nanesi içeren bir oyuncak yapacağız.

  • İlk olarak renkli bir çorabın içerisine bir miktar elyaf veya pamuk doldurun.
  • Ardından içerisine bir tutam kedi nanesi yerleştirin.
  • Daha sonra çoraba dilediğiniz şekli vererek uçlarını bağlayın. Bu örneğimizde bir kuş hayal ediyoruz. Bunun için çorabın iki ucunu kuş figürüne benzeterek bağlıyoruz.
  • Bağlarken mümkün olduğunca sıkı davranıyoruz ki çorap açılmasın ve içerisindeki kedi naneleri dökülmesin.
  • Daha sonra kuşun gözleri için iki adet düğme dikiyoruz. İsterseniz göz figürü kullanarak silikonla veya zararsız bir yapıştırıcı ile sabitleyebilirsiniz.
  • Yaptığımız oyuncağa bir ip bağlayarak ipin diğer çubuğa bağlıyoruz.
  • İşte oyuncağımız hazır.

Bu oyuncakla kedinizi oynatarak onunla keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Hem oyun oynadığı için hem de kedi otu bulunduğu için kediniz çok mutlu olacaktır.

Kedi Nanesine Benzeyen Başka Bitkiler Var Mı?

Kedi nanesinin yanı sıra her ne kadar aynı etkiyi gösteremese de sakinleştirici olarak tercih edilen bitkiler bulunmaktadır. Dilerseniz biraz da onlardan bahsedelim:

  • Kedi Otu Kökü: Kedi otu kökü çok eski zamanlardan bu yana insanların kullandığı bitkisel bir ilaçtır. Bu ot insanlarda kaygı, uykusuzluk ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara karşı oldukça etkilidir. Kedilerde oyun oynama isteğini arttırmaktadır. Kedi otu kullanmış bir kedi etrafta gezmekten ve oyun oynamaktan büyük keyif alacaktır. Kedi nanesinden etkilenmeyen bazı kediler kedi otuna karşı etki göstermektedir.
  • Gümüş Asma: Bu bitki Çin ve Japonya dağlarında yetişen bir tırmanma bitkisidir. Gümüş asma da tıpkı kedi nanesi gibi yüksek oranda nepetalakton maddesini içermektedir. Dolayısıyla kedilerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Gümüş asma uzun çubuk formunda olan bir bitkidir.
  • Tatar Hanımeli: Bu bitki de diğerleri gibi kedilerin ilgisini çekmeyi başaran bir bitkidir. Kedilerin mutlu davranması için kullanılmaktadır. Ayrıca çok güzel bir görüntüye sahiptir.

Söylenenlere göre bu dört bitkiden bir tanesi muhakkak bir kediyi etkilemektedir. Yani kedi nanesinden etkilenmeyen bir kedi bu bitkilerin bir tanesinden etkilenebilir.

Ayrıca kedi nanesi içerikli kedi otu spreylerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Mustafa

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce