Kedi Eğitiminde Clicker’ın Önemi: Clicker İle 5 Adımda Kedi Eğitimi

Clicker pek çok evcil hayvan sahibi tarafından bilinen bir eğitim ürünüdür. Her ne kadar daha çok köpekler için tercih edilen bir ürün olsa da aslında kedi eğitimleri içinde kullanılabilir. Kedi clikckerları, kedilerin kolay öğrenmesi için ve alışkanlık kazanması için uygulanan özel bir sestir. Temel olarak kedi bu sesi duyduğu zaman harekete geçer ve öğretilen davranışı sergilemeye başlar.

Bu yazımızın içerisinde kedi clickerının nasıl kullanılması ve nasıl seçilmesi gerektiği hakkında bilgi vereceğiz. Merak ettiğiniz tüm konular için aşağıdaki başlıklarımızı okuyabilirsiniz.


Kedi Clickerı Nedir?

Clicker, temel olarak her hayvan için aynı kullanıma sahiptir. Buradaki önemli nokta clikckerın benzersiz bir ses çıkartmasıdır. Bu ses daha önce kedi tarafından duyulmamış bir ses olmalıdır. Çünkü, kediye öğretilecek olan davranışlar bu sesle özdeşleştirilecektir. Bu sayede kedi her clicker sesi duyduğunda öğretilen davranışı yerine getirecektir.

Kediler bir davranış öğretmek için tek başına clicker kullanmak yeterli değildir. En önemli ihtiyaçlardan bir tanesi ödül maması olacaktır. Kedinin sergilediği her olumlu davranış için kedinizi ödüllendirmeniz gerekmektedir. Bununla beraber sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın.


Kedi Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedi eğitimi vermek için her zaman clicker şart olmayabilir, ancak kedinin pozitif bir şekilde eğitilmesi için clicker sesini duyması süreci hızlandıracak ve kedinizi mutlu edecek bir yoldur.

Aslında kedilere pek çok farklı numara öğretilebilir. Genellikle köpeklerin gerçekleştirebileceği her davranışı kedilerde başarabilir, ancak biraz daha sabır ve çaba gerektirebilir. Temel olarak yapmanız gerekenler kabaca; kediye hareketi öğretmeyi çalışmak, olumlu gelişim gösterdiğinde ödül maması vermek ve clicker kullanmaktır.

Kedilere Kolaylıkla Öğretebileceğiniz 5 Eğitim Komutu isimli yazımızdaki eğitimleri incelemenizi ve uygulamanızı şiddetle tavsiye ederim.


Kedilere Clicker Eğitimi Vermek İçin 5 Adım

Kedilere clicker eğitimi vermek, düşündüğünüzden çok daha zor olabilir. Dolayısıyla, bu eğitim aşamasını kolaylaştırmak için sizlere bir takım tavsiyelerde bulunacağız. Bu sayede kediniz, clicker ile olumlu bir bağ kuracaktır.


#1 Kedinizi Clickerla Tanıştırın

İlk yapmanız gereken kedinizle clicker arasında sevimli bir şeylerin olması gerekir. Bunun için clickerı tanıtırken kedinizin hoşuna gidecek herhangi bir şey vermeniz gerekir. En iyi seçeneklerden bir tanesi ödül maması olmakla beraber, en sevdiği yaş kedi mamasını veya en sevdiği oyuncağı verebilirsiniz.

Aslına yapmanız gereken şey çok basit. Elinizde bulunan clickerın düğmesine basın ve kediniz sesi duyduktan hemen sonra ödülünü verin. Bu uygulamayı ilk hafta birkaç kere uygulayın. İlerleyen zamanlarda kediniz clicker sesini duyduğunda ödül maması için can atacağından emin olabilirsiniz.


#2 Nesne Takip Etmeyi Öğretin

En ideal Clicker uygulamalarından bir tanesi de kedilere nesne takip etmeyi öğretmektir. Bunun için elinize bir eşit çubuk alın ve burnuna yakın bir yerde tutun. Eğer kediniz koklamaya başladıysa hemen clickera tıklayın ve ödüllendirin.

Böylece kediniz çubuğa dokunduğunda ödüllendirileceğini bildiği için çubuğu takip edecektir. Eğitim süresince çubuğun uzaklığını arttırmayı ve kediniz takip etmesi gerektiğini unutmayın. Kısa süre içerisinde clicker sesini duyduğunda yanınıza gelen bir kediniz olacağından emin olabilirsiniz.


#3 Oturmayı Öğretin

Daha çok köpek eğitimlerinde görülen bu davranış, doğru bir şekilde uygulandığında kedilerde de kullanılabilir. Bunun için, clicker kullanmak en iyi seçeneklerden bir tanesidir.

Eğer kediniz nesne takip etmeyi öğrendiyse, takip ettiğini herhangi bir nesneleri kafasının üstüne tutun ve yavaşça aşağı doğru götürün. Bu sayede, kediniz ister istemez oturur pozisyona geçecektir. Tam oturacağı zaman clickera basın ve ödül maması verin. İlerleyen zamanlarda elinizde herhangi bir nesne olmadan sadece elinizle işaret ederek oturmasını sağlayın. Eğitimin en sonunda sadece clicker sesini duymasıyla beraber oturması gerektiğini düşünecektir.


#4 Kendi Etrafında Dönmesini Sağlayın

En zor eğitimlerden bir tanesi olmasıyla beraber, sabırlı davranış sergileme sonucunda başarılması mümkün olan bir eğitimdir. Bunun için ilk olarak elinize bir nesne alın ve kedinizin bu nesneyi elinizden almasını sağlayın. Her başarılı adımdan sonra ödül maması verin.

Bu aşamadan sonra kediniz elinizin hareketlerini öğrenmiş olacaktır. Elinizi takip ederek çevresinde daire çizmesine yardımcı olun. Her kendi ekseni etrafında döndükten sonra clickera basın ve ödül mamasını verin.


#5 Farklı Eğitimler Deneyin

Kediniz artık clickerın olumlu bir şey olduğunu biliyor. Bunun için bundan sonra uygulayacağınız eğitimler diğerlerine oranla çok daha kolay olacaktır. Eğer kedinize öğretmek istediğiniz bir davranış varsa, ilk olarak kedinize gösterin ve her başarılı olduğunda clickera basın ve ödül maması verin. İlerleyen aşamalarda kedinizin bu davranışları kolaylıkla gerçekleştirebileceğini göreceksiniz.


Kedi Clickerı Nereden Alınır?

Clicker her evcil hayvan mağazasında bulunmayabilir. Bunun için internet alışverişine yönelmek çok daha kolay olacaktır. Yaptığım araştırmalar sonucunda bulduğum, kalitesine göre oldukça ekonomik olan clicker çeşitlerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki bağlantı linkini kullanarak çok sayıda clicker modelini inceleyebilir ve uygun olan modeli satın alabilirsiniz.

Clicker Satın AL

Mustafa

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce