Konu Başlıkları
Dillerinde bulunan tırtıklı yapı ve hijyenik tükürükleri sayesinde tüylerini temizler ve aynı zamanda tararlar. Kedi bakımı sırasında kısa tüylü kediler, uzun tüylü kedilere oranla tüylerini temizlemek için daha fazla vakit ayırmayı tercih ederler. Kedi Bakımı ile ilgili bütün bilgileri öğrenmek için okumaya devam edin…
Uzun tüylü kediler (İran Kedisi, Ankara Kedisi vs.) tüylerini temizlemekte her zaman yeterli olamayabilirler veya yuttukları tüyleri hazmedemeyip tüy yumağı sorunları yaşayabilirler. Bu sebeple düzenli olarak taranıp, fırçalanmaları, kedi bakımı eksiksiz olması gerekmektedir.
Özellikle de tüy dökme mevsimlerinde, kedi bakımı arttırılmalı, tüyleri her gün taranmaları hem sahipleri, hem kendileri için en iyisi olacaktır.
Kedi bakımında başka bir nokta ise, kedilerin gözlerinde oluşan çapaklanmaların temizlenmesidir. Gözlerde akıntı özellikle İran Kedilerinde görülür ve ciddi bir sorun haline gelebilir.
Bu nedenle kedinizin gözleri için özel orak satılan solüsyonlardan alabilir, pamuk yardımıyla gözlerini hafif bir şekilde silebilirsiniz. Kedi Bakımı solüsyonunuz yoksa, evde demlediğiniz çaya pamuğu batırıp sıkarak, hafif nemli hale gelen pamukla da kedinizin gözlerindeki çapakları temizleyebilirsiniz.
Kedilerde kulak akıntılarının ve ilerleyen dönemde kulak enfeksiyonlarının oluşmasının önüne geçebilmek için, henüz kedinizin kulak sağlığı bozulmadan, banyodan sonra veya hafta da bir kere, kulak içlerini kulak temizleme losyonunu pamuğa sürüp, hafif bastırarak temizleyebilirsiniz.
Kedilerin kendilerini temizleme dışında, tırnaklarını törpülemek için halı, koltuk vs. kullandıkları sık görülür. Doğal ortamlarında kediler sadece yürüyerek, ağaca tırmanarak bile uzayan tırnaklarını törpülerler oysa evlerimizde baktığımız dostlarımız bunu yapmak için ev eşyalarını kullanmaya mecbur kalacaklardır.
Bu istenmeyen durumun önüne geçebilmek için, onlar daha yavru iken tırmalama tahtasına yönlendilererek eğitilmelidirler.
Uzayan tırnaklarını kesme işleminde, kediler için satılan tırnak makaslarından edinilmeli ve tırnaklarını keserken pembe olan kısıma kadar olan beyaz tırnak uçları kesilmelidir. Pembe kısım kesilirse kanama başlayacak ve kanama durmazsa müdahale gerekecektir. Bu nedenle kedilerin tırnakları kesilirken çok dikkatli olunmalıdır.
Tırnak kesmeye daha yavru iken alıştırılmaları, siz onun tırnağını keserken ani bir hareket yaparak oluşabilecek yaralanmaları engeller. Özetle kedilerin her türlü bakıma daha yavruyken alıştırılmaları, hem kediniz hem de sizin için en doğru ve kolay olan yol olacaktır.
Kediler doğada dışkılarını saklamak için özel olarak özen göstermişler, dışkıları kumla kapatarak düşmanları tarafından kokularının izinin sürülmesine engel olmuşlardır.
Bu durum evlerimizde beslediğimiz kediler için de hala geçerli olmaktadır ve evdeki kedinizin tuvalet ihtiyacını giderebilmek için kum gereksinimi vardır.
Kediler için özel olarak satılan topaklanan kedi kumlarından almalı, genişçe bir kaba koymalısınız. Kediniz tuvalet ihtiyacını gideriken mahremiyet isteyecektir.
Bu nedenle yine kediler için pet marketlerde satılan kapalı kum kaplarından alabilirsiniz.
Kedilerin kumu genel olarak üç haftada bir tamamen değiştirilmeli ve kum kabı suyla iyice yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir. Fakat günlük olarak kürekle üzerindeki dışkılar alınmalıdır.
Kum kabı çok pis olursa kediniz huzursuz olacak ve belki de kendine tuvalet olarak evinizin herhangi bir köşesini seçebilecektir.
Kedilerin titiz hayvanlar olduğu unutulmamalı ve onların bir sıkıntıları olmadan sizi üzecek ve rahatsız edecek hareketlerde bulunmayacakları bilinmelidir.
Kediniz idrarını evin çeşitli yerlerine yapıyor ise kum kabı pis olabilir, kızgınlık döneminde olabilir (erkek kedilerde, dişi kedinin ilgisini çekmek için koku bırakma içgüdüsü ile çeşitli yerlere idrar püskürtme durumu oluşabilir.) veya kediniz hasta olmuş olabilir.
Sistit gibi idrar yolları enfeksiyonlarında kediniz tuvalete yetişememiş olabilir. Bu durumlarda onu suçlayıp, kızmak yerine sorunu bulup, çözme yoluna gidilmelidir.
Kediler üç ayda bir dış parazitlere karşı ensesine damlatılan pire damlası ile korunabilirler. Bu pire damlalarını veterinerinize yaptırabileğiniz gibi, kendinizde uygulayabilirsiniz. Ayrıca kedinize alacağınız kaliteli bir pire tasması özellikle de dışarı çıkan ya da bahçede beslediğiniz kedilerinizi pire, kene benzeri zararlı haşerelere karşı koruyabilir.
Fakat üç aylıktan küçük olan yavru kedilerinize tasma takmak tehlikeli olabilir bu nedenle önerilmez. Aynı zamanda üç aylıktan küçük yavru kedilerinize pire damlası da zarar vercektir.
Bu nedenle yavru kedilerinizin baştan pirelenmesine engel olmanız gerekmektedir.
Genel olarak kediler titiz canlılardır ve onlarla evlerimizde veya bahçemizde yaşamak nispeten kolay olacaktır. Bir bebek gibi onları sevecek ve koruyacaksak sahiplenmeliyiz.
Evimizde kedi besliyorsak bazı sevimli zorluklarınada hazır olmalıyız. Evinizde sizinle beraber yaşayacak olan kedinizin ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılamalısınız. Kedinizin beslenmesi , tuvalet ihtiyaçları ve bakımı gibi ihtiyaçlar sizinle beraber yaşayacak olan kedinizin temel ihtiyaçlarıdır.
Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…
Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…
Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…
Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…
Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…
Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…
Yorumları Göster
Güzel bir rehber olmuş. Scottish Fold yavrumuzun tırnaklarını kesmek istemiyoruz. Tırmalama huyu kalıcımıdır yoksa zamanla bırakır mı?
Çok faydalı oldu teşekkürler