Habeş Kedisi (Abyssinian) Özellikleri ve Bakımı

Habeş kedisi, tarihsel olarak insanlık tarihine belirli bir noktada yetişecek kadar eski dönemlere dayanmaktadır. İlk olarak kökeninin Asya olduğu düşünülse de, aslında günümüzde Etiyopya olarak bilinen bölgede Habeş kedisinin yaşadığı düşünülmektedir.

Hatta Antik Mısır devlerinde Firavun 2. Ramses, Habeş Kralından bu kediyi Mısır’a göndermesi için ricada bulunmuştur. Somali Kedisinin de atası olarak bilinen Habeş Kedisinin araştırmaya değer özellikleri ve tarihi vardır.

Habeş kedisinin kendi tarihinde ise dönüm noktası 1871 yılına denk gelmesidir. Çünkü zamanın Kristal Sarayında, Zula isimli bir Habeş kedisi sergilenmiştir. Bu sürenin hemen sonrasında ise bilimsel çalışmalar başlatılmıştır.

1927 yılında Fransa’ya getirilen Habeş kedisi, bu süreden sonra önce Avrupa, sonra da dünya geneline yayılarak cinsini sürdürmektedir.


Habeş Kedisi (Abyssinian)  Özellikleri – Vücut Yapısı

Kökeni: Mısır
Karakteri: Avcı,  Zeki, Enerik
Tüy Rengi: Koyu Kahverengi , Kahverengi
Gövde: Zayıf
Kürk Yapısı : İnce ve Sığ
Kuyruk: Uzun ve İnce

Çocuklarla Arası - 9/10
90%
Zeka 10/10
100%
Hareketlilik - 7/10
70%
Bakım İhtiyacı - 2/10
20%
Oyunculuk - 8/10
80%
Eğitilebilirlik - 7/10
70%

Habeş Kedisi Karakteri ve Özellikleri

Kedi çeşitleri arasında, en aktif hayata sahip olan türün başında Habeş Kedisi gelmektedir. Daha yükseğe tırmanma ve zıplama özellikleri sayesinde, aslında doğal ortamda harika bir avcı özelliğine sahiptir.

Karakteri yüksekte olmaya bağlı olan Habeş kedileri, bu yüzden evin yüksek noktalarına tırmanmak için her yolu denemektedir.

Son derece zeki ve algılayıcı bir kedi türü olan Habeş kedileri, aslında kolaylıkla evcilleştirilebilir. Duruşu ve asaletiyle dünyanın en karizmatik kedi türlerinden bir tanesidir. Hiç uyumak istemeyen enerjik yapısıyla birlikte, oyun canavarı bir özelliği olan Habeş kedisi;

Aynı zamanda kendinin sürekli olarak sevilmesini istemez. İhtiyacı olduğunda, sahibinin yanına gelecek ve o samimi yapısıyla kendisini zaten sevdirecektir.

Habeş Kedisi Bakımı

Habeş kedisi bakımı, birçok farklı kedi türüne göre daha kolay ve eğlencelidir. Tüyleri çok kısa olduğu için dökülmez ve bu yüzden haftada sadece bir defa taranması yeterli olacaktır. Tüylerin dökülmeye başladığı zamanlarda, Habeş kedilerine banyo yaptırmak en doğru çözüm olacaktır.

Zeki kedi türü olduğu için, Habeş kedileri sürekli olarak oyun oynamak isterler. Bu yüzden oyuncaklarının sürekli olarak temiz ve bakımlı olmasına dikkat etmek gerekir. Habeş kedilerinin göze hitabeti çok kuvvetlidir. Dişlerinin her zaman fırçalanması ve tırnaklarının en az 2 haftada bir kesilmesi gerekir.

Habeş kedilerinin etkileyici bakışlarının sönmemesi için, göz kenarlarındaki çapakların da en fazla haftada bir kez olacak şekilde silinmesi gerekir. Gözlerdeki çapakların silinmesiyle birlikte, aslında gözlerde oluşabilecek enfeksiyonun dağılması da önlenmiş olacaktır.

Kulakların nemli bir pamukla, üç- dört günde bir silinmesi gerekir. Mikropları kırıcı özelliği yüksek derecede başarılı olan elma sirkesi, ılık bir suya eklenerek pamuk ıslatılabilir. Tabi ki bakım önerileri sadece bununla sınırlı değildir.

Tuvalet konusunda hassas olan Habeş kedileri, kirli tuvaletlerde ihtiyaçlarını gidermezler. Evin başka yerlerinde kedi dışkısı görmek istemeyen kişilerin de, sürekli olarak tuvalet kabını temiz tutmaları gerekmektedir. Bunun dışında, Habeş kedileri hakkında bilgi sahibi olan veterinerlere belirli periyotlarla götürülmeli ve aşıları gerektiği dozda yaptırılmalıdır.

Habeş Kedisi Vücut Yapısı

Habeş kedisinin vücut yapısı incelenecek olursa, boyunun ortalama bir kedi ölçülerine sahip olduğu görülecektir. Kıvrak yapısı, vücudunun kaslı bir görüntü yakalamasını da sağlamaktadır. Kuyruğu çok uzun olan Habeş kedisi, aynı zamanda dar ve üçgen yapıda bir kafaya sahiptir.

Derisi, insanların ona dokunduğunda ipek hissine kapılmasına olanak sağlar. Habeş kedilerinin 6. Haftaya kadar hiçbir şekilde tüy renkleri belli olmaz. Habeş kedilerinin bilinen renkleri arasında; kırmızımtırak, açık kahverengi, karaca, kırmızı, gümüş ve mavi gibi çok geniş bir çeşitlilik bulunmaktadır.

Aynı zamanda boyunlarının alt kısımları, vücutlarının karın bölgesi ve bacakların karna bakan kısımlarında, vücuda göre daha açık bir renk bulunmaktadır. Habeş kedisinin kilosu 4 ile 7 kilogram arasında değişiklik göstermektedir.

Habeş Kedisi Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi

Habeş kedisi, özellikle çocuklarla çok iyi bir iletişim içerisindedir. Genel olarak yakın ve güzel ilişkiler kurabilen Habeş kedisi, çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği türlerden bir tanesidir.

Diğer evcil hayvanlarla da çok sıkı bir uyum halinde yaşayabilen Habeş kedisi, sürekli olarak öğrenmeye açık bir yapıdadır. Hamster ve papağanlarla çok iyi bir şekilde anlaşan Habeş kedisi, barışçıl köpeklerle de rahatlıkla aynı ortamda bulunabilir.

admin

Yorumları Göster

  • habeş kedisi araştırıyordum buradaka bilgiler çok işime yaradı,teşekkürler.

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce