Kategoriler: Genel

Çocuklara Hayvan Sevgisi Aşılamak: En İyi 5 Yöntem

Genellikle çocuklarda doğuştan gelen hayvan sevgisi ve merakı yer almaktadır. Bu özelliklerini kullanarak çocuklara hayvan sevgisi aşılamak gelişimleri için önemlidir.

Çocuklara hayvan sevgisi aşılamak karakterinin gelişimini destekleyen bir davranıştır. Bu sayede dünyaya bakış açıları genişler ve saygı kavramını öğrenirler. Aslında hayvanlara karşı yapılan davranışlar ilerleyen yaşlarda arkadaşlarına ve çevresine göstereceği davranışlara benzemektedir. Bu yüzden çocuklara hayvan sevgisi aşılamak önemlidir.

Peki, çocuklara hayvan sevgisi nasıl aşılanır? Sizler için hazırladığımız bu rehberi okuyarak bu konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çocuklara Hayvan Sevgisi Aşılamanın 5 Yolu

Bu sürecin daha hızlı ilerlemesi için işinize yarayacak 5 yöntemden bahsetmek istiyoruz.

#1 Gönüllü Olmak

Çocuğunuzun kendi isteğiyle bir hayvan sahiplenmesi, herhangi bir sokak hayvanına kendi isteğiyle yemek vermesi gibi davranışlar oldukça olumludur. Bunun yanı sıra yaralanan veya yardıma ihtiyacı olan hayvanlara yardım etmek istediğinde ona destek olmak çocukların hayvan sevgisi aşılamanın en önemli adımıdır. Çocukların büyükleri taklit ettiklerini ve sizin davranışlarınızı örnek aldığını unutmayın.

#2 Konuşmak ve Davranışlar

Ebeveynlerin çocuklar için en önemli rol model olduklarını söyledik. Bu yüzden çocukların yanında hayvanları kötüleyecek şekilde konuşmak, bahçenize giren bir kediyi kovuşturmak gibi davranışlar olumsuz izlenimlere yol açar.

Bunun yanı sıra hayvan çeşitlerini ayırmak ve çocukların yanında bundan bahsetmek doğru değildir. Örneğin, kurbağa görünce kaçmak, “böcekleri hiç sevmiyorum” gibi cümleler kullanmak çocuklarda kötü izlenimler yaratabilir.

#3 Hayvan Kitapları Okumak

İçerisinde hayvan hikayeleri bulunan kitapları okumak çocuğunuzun hayvanların düşüncesini anlaması ve onları hayal etmesi için iyi bir yöntemdir. Bu kitaplar hayvanlar aleminde yaşayan hayvanların ilişkilerini anlatabileceği gibi hayvanlarla insanların dostluklarını anlatan hikayeler olabilir. Önemli olan ana karakterleri olumlu izlenimler bırakmasıdır.

#4 Tüm Hayvanları Sevmesini Sağlayın

Pek çok çocuk evin içerisinde bulunan ev hayvanlarını sever. Bu oldukça olumlu bir harekettir, ancak çocuğun bütün hayvanları sevmesini sağlamak daha önemlidir. Bunun için böcekleri, vahşi hayvanları ve diğer tüm canlıları sevmesi için onlarla tanışması gerekir. Bunun için doğa yürüyüşleri yapmak, çiftlik gezmek, ata binmek, kuşları izlemek gibi aktiviteler gerçekleştirilebilir. Bu sayede doğadaki hayvanlarla tanışarak aslında onların zararsız olduklarını ve ekosistemin bir parçası olduklarını anlayacaklardır.

#5 Hayvan Sevmek – Yardım Etmek

Çocuklar, hayvanlarla ne kadar vakit geçirirse duruma o kadar hızlı adapte olur. Bu yüzden çocuğunuzla beraber bir sokak kedisi sevmek, her gün sokaktaki kediye köpeğe beraber mama vermek, hayvan barınaklarını ziyaret etmek ve mümkünse bir evcil hayvan sahiplenmek hayvanları sevmesi için kolaylık sağlayacaktır.

Çocuklara Hayvan Sevgisi Aşılamanın Faydaları

Küçük yaşlarda hayvanlarla beraber yaşayan ve onlara karşı sevgi besleyen çocukların büyüyünce hayvan, çevre ve doğa sorunlarına karşı daha duyarlı oldukları görülüyor. Çocuklar üç yaşından itibaren hayvanların varlığını algılamaya başlıyor. En başta onları oyuncak gibi gördükleri için bu süreç içerisinde dikkat edilmelidir. Aynı zamanda dikkatli bir şekilde ebeveynler tarafından hayvanların canlı olduğu anlatılmalıdır.

Çocuklar hayvanları sevmeden önce onlardan korkabilir. Bu durum oldukça normaldir. Bu dönem çocukların hayvanları tanıdığını ifade eder. Çocuğunuzu ürkütmeden hayvanlarla anlaşmasını sağlamanız ve çocukların görebileceği bir şekilde hayvanları sevmeniz zararsız olduklarını anlamalarına yardımcı oluyor.

Pek çok Avrupa ülkesinde okul öncesinde çocuklara hayvan sevgisi aşılanmaktadır. Bu sayede bu çocukların doğaya ve çevreye saygılı oldukları görülmektedir. Ayrıca çocukların beraber yaşadıkları evcil hayvanlarını kaybetmeleri sonucunda çok üzüldükleri de görülmektedir. Çocukların ruhsal gelişimi için küçük yaştan itibaren hayvanlarla iç içe olması önemlidir.

Mustafa

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce