arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerin Ağız ve Diş Sağlığı

Diş eti hastalığı neredeyse tüm kedilerin ağız ve diş sağlığını etkiler. Kedinizin çiğnemesini sağlayarak bu sorunu önleyebilirsiniz. Böbrek yetmezliği ve bazı bağırsak hastalıkları diş eti rahatsızlığına yol açabilir ve Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
kedilerde ağız ve diş sağlığı
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kediler ağız ve dişleri sadece yemek yemek için kullanılmaz. Savunma, temizlenme, araştırma, oynama ve çok daha fazlası için kullanılır. Bu yüzden, geniş çapta potansiyel sorunlara açıktırlar.

Ağız enflamasyon ya da enfeksiyonu Viral enfeksiyonlar, dişlerin arasına ya da diş etlerine yabancı madde sıkışması, doğal gıdaların çiğnenmemesi, ağız temizliğinin yetersiz olması ve böbrek yetmezliği gibi metabolik hastalıklar ağrılı stomatit, kötü ağız kokusu ve yemede zorluğa yol açabilir.

Tedavisi: Balık kılçıkları gibi yabancı maddeler temizlenir ve diş sorunları düzeltilir. İkincil bakteriyel enfeksiyon yaygındır, bu yüzden, veterineriniz büyük olasılıkla antibiyotik verecektir. Tekrarların önlenmesi için asıl neden olan metabolik rahatsızlığın kontrol altına alınması gerekir.

kedilerde ağiz iltihapları

Kedilere Yabancı Maddelerin Zararları

Kediler iple oynamayı severler ama ip dillerine dolanabilir. İpin ucundaki iğne gibi yabancı maddeler gırtlağın sonuna ya da mideye takılabilir. Gırtlağında yabancı bir madde olan kedi öğürür, ağzına sinirle pati atar, salya akıtabilir ya da kusar.

Tedavisi: İpi görüyor ama nerede bittiğini göremiyorsanız çekmeyin. Hemen veterinerinize gidin. Deri ve kemik çiğnemek diş etlerine masaj yapar ve dişleri kazır. Bu doğal hareketler olmadığında dişlerin üzerinde taş oluşur ve ardından enfeksiyon gelir.

kedilerde ağız ve diş sağlığı

Kediler mükemmel salya akıtıcılardır. İlaç, bazı yiyecekler ya da ev temizlik ürünleri gibi kötü  tadı olan bir şey gerçek bir tükürük Niyagarası’na  neden olabilir. Hareket bulantısı da kedilerde aynı şeye neden olur.

Kedilere İlaç Nasıl Verilir?

Daha ciddisi, sinir sistemini etkileyen zehirler, ağız hastalıkları, gastrointestinal hastalıklar ve metabolik sorunlar  fazla salya akıtmaya neden olabilir. Kediniz fazla salya akıtıyor ve siz de bunun nedenini  bilmiyorsanız, hemen veterinerinizle görüşün.

Kedilerde Zehirlenme ve Belirtileri

kedilere yabancı maddelerin zararaları ağız kokusu

Kedilerde Ağız Tümörleri

Oral tümörlere yaşlı kedilerde rastlanır. Çenede, dilde ya da damakta olabilirler. Çene tümörleri, tedavi edilmeyen diş kökü enfeksiyonlarının sonucu olan çene kemiği enfeksiyonundan ayrı tutulmalıdr.

Ağızda herhangi bir şişlik ve kötü ağız kokusu varsa, hemen veterineriniz tarafından kontrol edilmelidir

kedilerde ağız tümörleri

Kedilerde Diş Eti Sağlığı

Hayatlarının bir döneminde, kedilerin çoğunda, yetersiz diş hijyeni ya da viral enfeksiyonlar nedeniyle bir diş eti hastalığı (gingivitis) gelişir.

Yaygın belirtiler kötü ağız kokusu (haliosis) ve dişlerin kenar çizgisinde kırmızılık vardır.

Erken tedavi daha ciddi periodontal hastalığı önler. Ciddi ağız ülserleri ve diş eti hastalıklarına böbrek yetmezliği de neden olur.

Yaşlı kedilerde herhangi bir diş tedavisine başlamadan böbreklerin kontrol edilmesi doğru olur.

kedilerde diş eti sağlığı

Tedavisi: Amaç ağzı ve enfeksiyonu yok etmek, diş ve diş etleri arasında sağlıklı bir bağlantı kurmak ve dişin kullanım ve işlevini uzatmaktır.

Dişler temizlenip parlatılır. “Boyun lezyonları” olan dişler insanlardaki çürük dişlerle aynıdır, çekilmeleri doğru olur. 

Kedinin diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasının en iyi yolu onların parçalama, kemirme ve çiğneme için kullanılmasıdır. Kedinize çiğnemesi için kemik verme konusunda lehte ve aleyhte olanlar vardır.

Benim deneyimlerime göre, çoğu kedi dikkatlidir ve kemikleri tamamen çiğner. Sadece kemikleri köpekler gibi hapır hupur yiyen bazı nadir kedilerde gastroentestinal sorun çıkma riski vardır.

kedilerde ağız hastalıkları

Kedilerde Damak Parçalanması

Bir kedi yüksekten düştüğünde genellikle çenesi yere çarpar. Kedi çok iyi görünebilir. Ama ağzım açıp damağına bakın. Yere vuruşun sertliği sıklıkla damağın ortasından ayrılmasına neden olur. Bu yaralanma genellikle cerrahi müdahaleye gerek duyar.

kedilerde damak parçalanması

Kedilerde Diş Kökü Apsesi

Üst pıemolarlar, apselere en eğilimli olan dişlerdir. Apse ilk olarak göz altında şişliğe neden olur. Sonunda apse derinin yüzeyine çıkar. İrin ve kan akması genellikle ağrıyı azaltır.

Tedavisi: Genellikle diş çekilir.

Kedilerde Dudak Ülseri 

Bir ya da iki dudakta birden görülebilen bir aşınma (ağrısız ülser ya da ezofilik granuloma kompleks). Çene de şişlikten etkilenebilir. Sorun kortikosteroidlerle tedavi edilir. 

  • seyda
    4 sene önce

    merhabalar, kedilerimde dişlerinde ve damaklarinda iltihaplanma ve kötü koku oluşdu veterinere götürdum antibiyotik ve sperye başladilar fakat ilaçlar bittikten sonra hiçbir şekilde iyilesme olmadi sizce ne yaomaliyiz yardımcı olursaniz sevinirim

    0
    yorum beğen