arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Koku Alma Tat ve Dokunma Duyusu

Kedilerde Koku alma duyusu çok komplike ve kusursuz bir sistemdir. Ağız ve burun dinamik bir koku alma İkilisi oluşturur, Kedinin dilinde ve gırtlağında on milyon kadar tat alma tomurcuğu vardır.
kedilerde-koku-alma-tat-ve-dokunma
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedilerin burunlarında insanlarınkinin iki katı, kokuya duyarlı hücre veya koku reseptörü vardır. Dokunma reseptörleri daha çok pati tabanlarında ve bıyıklarda olmak üzere tüm vücuda yayılmıştır, tat alma tomurcuklan ise dili kaplar.

Kedilerde Koku duyusu

Kediler koku duyularını av veya yiyeceklerini koklamak, tehlikeyi keşfetmek, idrar ve dışkı ile bırakılan kimyasal mesajları okumak için kullanır. Koku molekülleri, nazal boşluklar içindeki kıvrık kemikleri kaplayan yapışkan zara yapışırlar. Bu arada kedilerde tat alma tomurcukları da yiyeceklerdeki kimyasalları algılar.

Damakta kedilerin vomeronazal ya da Jacobson organları vardır. Bir kedi bu organı kullandığında ağzı buruşturmayla açık kalma arası tlehmen adı verilen bir -thareketle açılır. Dilin yardımıyla Jk kokular vomeronazal organa “yalanarak” götürülür ve burundan, kokulara özel bir yolla beynin hipotalamus bölgesine gönderilir.

kedilerde koku alma

Tat Ayrımı

Kedinin dili ve gırtlağının bir kısmı doku tepecikleri ya da papilla içerir. Yetişkin bir kedinin her biri 40’tan 40.000e kadar tat alma tomurcuğunu içine alan yaklaşık 250 papillası vardır. Kediler ekşi, acı ve tuzlu tatları alabilirler, ama tatlı tatları alamazlar. Tat alma tomurcukları etteki aminoasitleri fark etmek üzere

Kedinin dilindeki her bir tat alma tomurcuğunun, yemeklerdeki kimyasalları keşfeden bir tat alma kılı vardır. Burun boşluklarının içinde koku molekülleri, kıvrımlı kemikleri kaplayan yapışkan zarlara yapışır.

Diğer kimyasal koku molekülleri damaktaki vomeronazal organ tarafından yakalanırlar. Uzmanlaşmıştır, ama bitkisel maddelerin karbonhidrat öğelerini bizim kadar iyi algılayamazlar.

kedilerde-tat-alma-duyusu

Dokunmaya duyarlı bıyıklar

Yavru kedilerin bıyıkları (vibrissae) henüz ana karnındayken büyür. Çenedeki ve üst dudaktaki vibrissaeler en uzun ve en fazla sayıda olanlarıdır. Selamlarken ileri doğru, dövüşür ya da yemek yerken arkaya doğru giderler.

Gözün üstündeki ve yanaklardaki vibrissaeler, dolaşırken, kediyi gözlerine gelebilecek tehlikelere karşı uyarırlar. Yüz vibrissaeler kedinin geçebileceği en küçük gediği belirler. Bir kısım vibrissae ise ön ayakların arka kısmından uzar.

kedilerde dokunmaya duyarlı bıyıklar

Kediler Hangi Tadı Alamaz?

Kediler doğadaki diğer canlılara göre en hassas ve kokuya duyarlı hücrelere sahip hayvanlardır. Kedilerin His duyuları patilerinde , bıyıklarında tat alma duyularıda dillerindedir.

Kedilerde Tat Alma Duyusu

Kedilerin dillerinde ve gırtlaklarının çok az bir kısmında doku tepecikleri vardır. Kedilerde bulunan doku tepeciklerine papilla adı verilmektedir. Yetişkin ve anne sütünü tam almış bir kedide yaklaşık 250 adet papilla bulunmaktadır. Papillarda 40.000 ‘ e yakın tat alma tomurcuğu ve hücresi vardır.

kedilerde tat alma duyusu

Kediler Neden Tatlı Tadını Alamaz

Kedi genlerinde ve papillalarında , tat almaya yarayan dokuların ‘tatlı‘ tadınını algılayacak kısımları bulunmamaktadır. Bu genler T1R2 ve T1R3 adı verilen proteinlerin alt katmanlarından meydana gelir.

Tatlı hissi veren gen olan T1R2 kedi ve kedigillerin tümünde eksiktir. Kedilerde T1R2 protein alt birimi bulunmadığından dolayı kedilerde tatlı yiyemez , yedikleri taktirdede tat almazlar.

kediler neden tatlı tadını almaz

Kediler Neden Koklar ?

Kediler bir cismi veya bir insanı birçok sebepten ötürü koklayabilir. Genellikle bu koklama işlemi insana olan bir yaklaşımsa, %90 tanıma ve benimseme amaçlıdır. Eve ilk defa giren bir kedi heryeri koklayabilir. Bu normaldir. Ortamı tanıması ve benimsemesi için koklaması gereklidir.

kediler neden koklar

  • cansu
    8 sene önce

    merhaba,
    scottish fold cinsi kedi sahiplendik.
    kedimiz iki gündür heryeri kokluyor, mobilyaları bile kokluyor.
    bunun sebebi nedir acaba. bilgi verebilirseniz sevinirim

    11
    yorum beğen
    • Erica
      7 sene önce

      Ortami tanimaya alismaya calisiyor olmali kuzucuk ?

      12
      yorum beğen
  • canan
    8 sene önce

    merhaba,
    dün evimize bir kedi geld, yeni sahiplendik,
    fakat bir sorun var, geldiğinden beri yemek yemediği gibi evin heryerini kokluyor
    kedinin eşyaları koklaması normalmidir, ?

    8
    yorum beğen
    • Mahir
      7 sene önce

      Normal Canan hanım tanımaya çalışıyor etrafını.

      9
      yorum beğen
  • Erica
    7 sene önce

    Kedim tuzsuz yaptigim mamayi yemiyor etli olmasina ragmen. Bi miktar tuz koyunca yemeye başladı ancak kedilerde tuz tuketiminin zararli oldugunu duydum ve endiseliyim. Kedim kavun karpuz ceviz fistik gibi pek cok gidayi da severek yiyor. Bu durum sagligini kotu etkiler mi? Sevgiler..

    11
    yorum beğen
  • Batuhan Erdi
    6 sene önce

    Kolay gelsin.Kedilerin işaret birakmak için bıraktığı o keskin
    Kokunun kimyasal adını öğrenebilirmiyim.
    Teşekkür ederim.

    10
    yorum beğen
  • Zumra
    5 sene önce

    Merhaba kedim sürekli her yeri yalıyor ve hep dolaşıyor, geceleri evi talan edip yalıyor uyumuyor, bunun nedeni nedir acaba ,çok araştırdım ama bir sonuç bulamadım, yardımcı olursanız sevinirim

    6
    yorum beğen
  • doğuş öztürk
    4 sene önce

    cansu hanım merhaba kediniz şuanda etrafı tanımaya keşfetmeye çalışıyor yaşadığı yaşayacağı alanda başka bi hayvan kokusu varmı vesayre gibi bilgi topluyor

    2
    yorum beğen