arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Beyin Hastalıkları ve Felç

Kedilerde beyin hastalıkları ciddiye alınması gerekilen ve hassaslık gerektiren bir konudur. Kedilerde Beyin Hastalıkları ve Nöbetler hafiften ciddiye değişiklik gösterir.Bir nöbet kalp rahatsızlığıyla karıştırabilir, Beyin taramaları beklenmedik beyin tümörlerini ortaya çıkarabilir.
kedilerde beyin hastalıkları ve tedavisi
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Omurga ve periferal sinirlerle bağlantılarıyla beyin kedinizin tüm hareket, düşünce, duyu, duygu, aktivite ve bedensel işlevlerini koordine eder. Kedilerde Beyin Hastalıkları ve Hasarı davranış değişikliklerine, nöbetlere, koordinasyon bozukluklarına, felçlere ya da komaya yol açar.

kedilerde beyin hastalıkları ve tedavisi

Kedilerde Nöbet ve Krizler Nasıl Anlaşılır

Genel bir nöbet (kriz ya da çırpınma adı da verilir) istemsiz kas hareketleri eşliğinde bilinç kaybı, ayakların havayı dövmesi, titreme ve yüz seğirmesini içerir.Bir nöbet sırasında, kedi sıklıkla salya akıtır, idrar ve dışkısını kaçırır.

Gözbebekleri büyümüştür. Kısmi bir nöbette bu belirtilerin sadece bazıları görülür ve bilinç kaybı olması şart değildir. Nöbet hafif olabilir, art arda gelebilir ya da beş dakikadan uzun sürebilir.

Beyin yaralanması, beyinde yaralı doku olması, beyin tümörü, düşük kalsiyum dolaşımı, düşük şeker, hidrosefal (beyinde sıvı artışı), bağırsak kurdu larvalarının göç etmesi ya da organofosfat veya diğer zehirler nöbeti tetikleyebilir.

Kedilerde nöbetin en yaygın nedeni olan epilepsi, beyindeki ani anormal elektrik hareketi nedeniyle olur.

kedilerde beyin hastalıkları

Kedilerde Nöbet Çeşitleri

Kedilerde Beyin Hastalıkları Nöbet Geçirmelerine yol açabilir. Bir nöbet şoke edici derecede dramatik ya da anlık bir dikkat kaybıyla karıştırılabilecek kadar belirsiz olabilir.
Dramatik nöbetlerin üç aşaması:

  • Davranış değişiklikleri: Bunlar arasında huzursuzluk, endişe ve saklanma vardır.
  • Nöbet: Bu aşamada kendini kaybetme ve bilinç kaybı, ritmik kasılmaların izlediği vücut sertleşmesi ya da tüm bacakların havayı dövmesi, idrar ve dışkı kaçırmayla salya akıtma görülür.
  • Bilincin geri dönmesi: Bu sırada bile kedi sersemlemiş, şaşkın vc geçici olarak ayakta duramaz durumdadır.

Tedavisi: Fenobarbiton nöbetlerin tedavi-sinde en sık kullanılan ilaçtır. Fenobarbiton düzeyi kan örnekleriyle tespit edilir.

kedilerde beyin hastalıkları ve felç

Kedilerde Koma

Kedilerde Beyin Hastalıkları komaya sebep olabilir. Koma kafa karışıklığıyla başlar, uyuşukluk haliyle ilerler ve bilinç kaybına gider. Kendinizi koruyun. Kediniz istemeksizin sizi ısırabilir.

Kedinizi koruyun ve ensesinden tutarak tehlikeden uzaklaştırın. Başının altına ve etrafına yastık gibi yumuşak şeyler yerleştirin, Kısa nöbetler için, kedinizi tatlı sözlerle ve yumuşak dokunuşlarla rahatlatın, Altı dakikadan fazla süren nöbetler için, kedinizi rahatlatın ama aynı gün veterinerinize gidin.

Bir nöbetten sonra kedinizin su içmesine izin verin. Bir nöbetten sonra kedinizi bir odaya kapatın ve özellikle de zihni karışmışsa onunla birlikte kalın. Dokunuşunuz ve tatlı sözleriniz bazı kediler için hayati önem taşır.

kedilerde nöbet

Kedilerde Felç

Kedilerde Beyin Hastalıkları sonuçlarından biride felç. Kediniz kendisini kaybederse, bunun nedeninin bir nöbet mi, kalp yetmezliği mi yoksa felç mi olduğunu anlamak zordur. Felç kedilerde pek sık görülmez.

Kalp yetmezliği genellikle dişetlerinde görünür beyazlaşmaya yol açar. Kendinden geçmesinin nedeni ne olursa olsun, kediniz en kısa zamanda bir veteriner tarafından görülmelidir.

Beyin sarsıntısı gibi fiziksel yaralanma; kalp; böbrek ya da karaciğer yetmezliği; sıcak çarpması ya da yüksek ateş; kanda yüksek ya da alçak şeker; beyne giden oksijenin yetersizliği; enfeksiyonlar; toksinler ya da diğer koşullar buna neden olabilir.

Hemen acil veteriner yardımı alın. Kedilerde Beyin Hastalıkları hasarları çoğunlukla trafik kazalarından kaynaklanan beyin sarsıntısı, kontüzyon gibi beyin hasarları, zehirler, yılan sokmalarından kaynaklanan doğal zehirler ya da insan yapımı böcek ilaçları gibi nedenle de olur.

kedilerde felç

Kedilerde Menenjit

Menenjit (beyin çevresindeki dokunun enflamasyonu) ve ensefalit (beynin kendisinin enflamasyonu) de beyin hasarına yol açar. Beyin hasarı olan kediler farklı davranıp, farklı hareket ederler. Nöbet, uyuşukluk, koma ya da felç görülebilir.

Tedavisi: Tedavi nedene bağlıdır. Kedinizin yol kazası kurbanı olmaması için yoldan uzak durmasını sağlayın. Bu mümkün değilse dışarıya çıktığı zamanları kontrol etmeyi deneyin.  Karaciğer kanı iyi bir biçimde temizlemiyorsa,  toksik ürünler dolaşımda kalır.

Bunlardan bazıları beyin enflamasyonu otan ensefalite neden olabilir. Primer karaciğer rahatsızlığını  tedavi etmek ikincil beyin rahatsızlığını da  Karaciğerin kanı temizleme işlemi, kedinin t beynini potansiyel olarak etkileyebilecek toksinlerin kan dolaşımında kalmaması bakımından hayati önem taşır.

kedilerde menenjit

Kedilerde Beyin Tümörü

Ensefalitin en yaygın nedeni olan kuduzdan rutin aşılamayla korunulur. Herhangi bir trafik kazasından sonra hemen veterinerinizi görün. Beyin tümörleri çok nadir bir durumdur, beyin tümörlerinin yaklaşık 20.000 kediden birinde görüldüğü rapor edilmiştir. Yine de, gerçek oran daha yüksek olabilir.

Klinik belirtileri arasında davranış ve huy değişiklikleri, nöbetler, dönüp durmak, hareket ve yürüyüşte değişiklik, farklılaşan zihinsel yetenekler ve duyular, körlük ve yüz kaslarının sinirlerinin kontrol kaybı sayılabilir.Beyin taramalarının artmasıyla birlikte tümörler daha kolay tespit edilebiliyor.

Tedavisi: Veterineriniz semptomları kontrol eder ve yaşam kalitesini yükseltir. Bu genellikle antikonvülzan ve kortikosteroidlerin kullanımını içerir. İyi bir yaşam kalitesinin süresini uzatmak için veterineriniz radyoterapi, ameliyat ya da her ikisini birden önerebilir.

  • Özlem
    6 sene önce

    Merhaba bugün kedim aniden denge sorunu sanırım bir nöbet geçirdi hal ve hareketleri değişti bunun yanımda dışkısını da yaptı tuhaf sesler çıkardı veteriner aldı götürdü bugün ama aniden böyle birşey yaşamasının nedeni ne olabilir ?

    19
    yorum beğen
  • Emin Yiğit
    5 sene önce

    Benim kedim gayet iyi gözüküyordu yanıma aldıgımda da gayet iyiydi ama onu uyuttum ve kalktıgında hiç hareket etmiyordu ayakta duramıyordu bunun sebebi şeker olabilir diye düşündüm bunun nedeni nedir acaba sorarsanız çok mutlu olurum gerçekten

    16
    yorum beğen
  • Acill
    4 sene önce

    Acil bakarmısınız sokoktan dönerken gece 22.00 civarı evenin önünden geçerken bi kedi yatıyordu yerde sağ gözü açık ve hareket etmiyordu 4 saat geçtikten sonra sokağın ortasına atmış kendisini ama kafasını kaldıramıyordu aşağı inip biraz üstüne şu serpip bi sepetin içine koyup şu ve mama koyduk yanına sesli nefes alıyordu sağ gözü açık ti burnumdan ve ağzından kan gelmişti sabaha kadar yasayabilirmi açık veteriner yok ve sürekli tepiniyo acil cvp verirseniz sevinirim

    0
    yorum beğen
  • Türkhan
    4 sene önce

    Merhaba,sokak kedisi gelip evimde doğum yaptı,bir süre sonra anne kedinin yanına gittiğimde bir bebeği kesenin içinde bıraktığını onu açmadığını fark ettim hemen keseyi yırtıp nefes aldırdım ne kadar süre öyle kaldı bilmiyorum, bebek kedi şimdi 10 aylık,vücudunda kasılmalar seyirmeler kakasını kaçırmalar gibi durumları çıkmaya başladı kendini yalıyor daha sonrada ordan tüy yoluyor çok üzülüyorum,Veteriner karma aşısını yaptı calsiyum verdi.Çürük dişleri vardı 7 aylıkken onlar çekildi ama yavrum bir türlü düzelmedi şaşkınım

    0
    yorum beğen
  • Mehmet
    4 sene önce

    Benim kedim bugün kafasını çarptı ve şuan bilinci kapalı veterinere götürdük beyin kanaması dedi sıcak tutmalıymışız ve idrarını çok yapıyor bu iyi birşeymi

    3
    yorum beğen
  • Merve
    3 sene önce

    kedinin agzindan burnundan kan geliyor yazsn arkadssim 153 den saglik bolumunu tuslayip veterinerligi seciyorsun ekip gelip alip tedavi ediyor burdan ne yapilabilinir hayvana

    0
    yorum beğen
  • Merve
    3 sene önce

    Kaza durumlarinda 153 u arayip saglik kismindan ekip isteyin alip tedavi etsinler

    0
    yorum beğen
  • Ruken
    3 sene önce

    Sokakta bulduğum kediye çocuklar tekme atıp, beyin kanamasına neden olmuşlar eve getirdiğinde burnu kanıyor ve idrar kaçırıyordu veteriner iğne vurdu, sıcak tutun dedi yoğunbakıma almadı yer yoktu bilincinde kapalı açılmasını bekliyoruz su içirmem gerek ne yapmalıyım kafayı yiycem

    0
    yorum beğen
  • Atakan terzi
    3 sene önce

    İyi günler kedim koşarken dengesini kaybedip ani bir kafa çarpması yaşadı ve su an ayakta bile duramıyor vücuduna anı kriz gibi titremeler geliyor bir bilgi vericek varmı lütfen korkuyorum yardım edin

    1
    yorum beğen
    • Doğuş Öztürk
      3 sene önce

      Merhaba öncelikle geçmiş olsun muhakkak bir veteriner hekim desteği almanız gerekmektedir.

      0
      yorum beğen