arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı?

Kediler doğal ortamlarında, avladıkları hayvanlar ve haşerelerle beslenirler. Evcilleşen kediler şehirlerde de yaşamaya başlamışlardır. Sokakta ki çöpleri , insanların verdiği mamaları, kuş , fare gibi küçük  hayvanları ve solucan, böcek, sinek türü haşereleri yerler.

kedilerde beslenme
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Dere, yağmur suyu gibi küçük su birikintilerinden su içerler. Böylece kedilerde beslenme ihtiyaçlarını karşılayıp, hayatta kalmaya çalışırlar. Kedilerin fare ve haşere avcısı olmaları, insanların kedi bakmaya başlamalarının ana nedeni olmuştur. Bu sayede günümüzde kediler artık evcildir.

Kedilerin Temizlenmesi ve Bakımı Nasıl Yapılır?

kedilerde beslenme nasıl olmalı

Evlerimizde, bahçemizde ve sokaklarımızda bizlerle birlikte yaşamlarını sürdürürler. Evlerimizde beslediğimiz kediler, ev hayatına alışmış olduklarından dışarıda yaşamakta, avlanmakta ve kendilerini korumakta güçlük çekebilirler.

Bu nedenle de evde yaşamaya alışkın olan kedilerin, dışarıya bırakılması doğru bir davranış şekli değildir. En kötü ihtimalle başka kedi sever ailelere verilmelidirler.

Böylece sokak hayatına alışkın olmayan kediler, sokakta ki başka hayvan saldırıları, araba çarpmaları ve kuru mamaya alışmış olduklarından çöpten beslenmede zorluk çekerek, aç kalmak gibi tehlikelerden korunmuş olurlar.

kedilerde beslenme

Kediler Ne Yer? Beslenme Nasıl Olmalı?

Kediler, evcilleşerek çok sevimli birer ev hayvanına dönüşmüşlerdir. Fakat doğaları gereği avcıdırlar ve her ne kadar onlara verilen özel mamalarla beslenseler de evde hayali avlarını kovalamaktan vazgeçmezler.

Beslendikleri evde veya bahçede fare veya haşereleri tok olsalar bile avcı içgüdüleriyle yakalarlar. Çünkü kediler yemek için değil, avcı özelliklerinin verdiği içgüdüyle öldürürler.

Evinde veya bahçesinde kedi besleyen kedi severler, çoğu zaman öldürülmüş bir kuş yada sineği kendi önlerine getiren kedilerine şaşırarak bakarlar.

Ayrıca Bakabilirsiniz = ►Kedi Konservesi Ne Sıklıkla Kullanılmalı?

kediler ne yer beslenme nasıl olmalı

Oysa kedilerin yapmak istediği şey size hediye vermek ve gözünüze girmektir. Çoğu zaman avladıkları bu hayvanları yemezler, sadece oynarlar. Kediler evcilleştirilmeleriyle birlikte artık ev yemeklerine veya onlar için özel üretilen kuru mama ve yaş mama seçeneklerine alışmışlardır.

Hatta kuru mamaya alışmış birçok ev kedisi başka bir yemeği yemeyi reddecektir. Onlar için alınan bu özel mamalarda, vücutlarının ihtiyacı olan tüm besinler karıştırılmış olarak bulunmaktadır ve onların damak tadı düşünülerek hazırlanmıştır.

Buna rağmen bazı kediler çok seçici davranır ve her mamayı beğenmez. Bu sebeple kedinizin seveceği mamayı bulana dek, mamaları küçük paketler halinde almanız doğru olacaktır.

kedilerde beslenme nasıl olmalı

Kedilere Yemek Nasıl Verilmeli?

Kedilere verilen su veya mamalar çelik, porselen veya cam kaselerde verilmelidir. Kediler için özel olarak üretilen, evcil hayvan dükkanlarında veya veterinerlerde bulunan su ve mama kaplarından da alabilirsiniz.

Özellikle çelik olan kaplar, kedinizin devirip kıramayacağı malzemeden üretilmiş olması sebebiyle, olası kazalara karşı da kedinizi koruması açısından en doğru seçimdir. Kedilere plastik kaplarda yemek ve su verilmemelidir.

kedilere yemek nasıl verilmelidir

Sıcak yemeklerde ve uzun süre bekleyen sularda, plastiğin kanserojen madde üretmesi, insan sağlığına olduğu gibi hayvan sağlığına da zararlıdır.

Ayrıca çoğu kedi plastik kaplarda beklemiş mama ve suyu, oluşan kötü koku sebebiyle tüketmek istemez.

kedilere yemek nasıl verilmelidir

Kediler kokulara karşı çok duyarlı canlılardır. Genel olarak az su tüketen canlılar olan kediler, beklemiş ve kokulu bir suyu içmek istemeyeceklerdir. Çoğu kedi taze su içmek ister. Bu sebeple su kabından içmeyip, musluktan akan suyu içmeyi tercih eden kedi sayısı oldukça fazladır.

Kedileri su içmeye özendirmek için, küçük bir şelaleyi andıran özel su kapları üretilmiştir. Özellikle akan su içmekten hoşlanan kediler için, suyu devir daim yaparak, her zaman taze tutan bu su kapları da tercih edilebilir.

kediler nasıl yemek yedilirilir

Kedilere Hangi Ev Yemekleri Verilir – Ev Yemeklerinin Zararları?

Kedinize ev yemeklerinden vermek istiyorsanız, daha küçükken alıştırmanız en doğrusudur. Vereceğiniz yemekler et, (tavuk, balık ve kırmızı et) haşlanmış yumurta, gibi protein ağırlıklı olmalıdır. Çünkü kediler doğaları gereği proteinle beslenmelidirler.

Ancak kedilere çiğ et vermek iç parazit oluşumuna neden olduğu için yanlıştır ve hem kedi hem de besleyen sahipleri için ciddi sağlık sıkıntılarına yol açabilir. Aynı nedenle sosis,salam gibi etleri iyi pişirerek vermek gereklidir.

kedilere ev yemeği yedilirmi

Haşlanmış sebze (patates,kabak havuç vb.) ve et kombinasyonu kediniz için sağlıklı bir mama olmaya iyi bir adaydır. Fakat kalsiyum için az miktarda yoğurt da menüye eklenmelidir.

Kediler sanılanın aksine inek sütü hazmedemezler ve içinde ki laktoz onların midelerine hiç iyi gelmez Bu nedenle kedilere süt yerine kaymaksız yoğurt, tuzsuz peynir vermek daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Kedilerde Mide Hastalıkları ve Tedavisi

kedilere-ev-yemegi-verilirmi

Kedilere Ödül Maması – Kedilerde Beslenme

Ödül maması olarak özel olarak satılan mamalardan alarak kedimizi eğitmek daha kolay bir hal alabilir. Ya da çok sevdiği bir yemeği doğru bir hareketinin ardından vermek o hareketi tekrar yapması için kedinizi motive edecektir.

Kedilere Alerji Yapan Besinler

Kedilerde alerji yapan yiyecekler bulunmaktadır. Bu nedenle verilecek besinlere dikkat edilmeli ve kedinin reaksiyonları takip edilmelidir.

Örneğin; tavuk kediler için iyi bir besin kaynağı olmasına rağmen bazı kedilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

kedilere-alerji-yapan-besinler

Kaşınma ve tüy dökülmesi şeklinde veya kızarıklar şeklinde kendini gösterebilen bu tür alerjiler, kediye tavuk vermemek gerektiği gösterir.

Bazı yiyecekler kediye tümüyle yasaktır. Bu yiyeceklerin başında tuzlu, yağda kızartılmış yiyecekler, çikolata, dondurma gibi şekerli yiyecekler, sucuk, pastırma benzeri tuzlu ve baharatlı etler, inek sütü gibi laktoz içeren veya asit içeren içecekler kediler için çok zararlıdır ve asla verilmemelidir.

kedilere hangi besinler alerji yapar

Kedilere Süt Verilmeli mi ? Nasıl Verilir?

Kedinize süt vermek istiyorsanız, evcil hayvan dükkanlarında satılan kedi sütü tozlarını alıp, suyla karıştırarak verebilirsiniz. Ya da inek sütü vereceksiniz, laktozsuz satılan özel sütlerden almalı veya inek sütünü yarı yarıya suyla karıştırarak vermelisiniz.

Kedinize vermemeniz gereken diğer bir besin grubu ise ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerdir. Bu yiyecekler kedinize besin değeri açısından hiçbir şey katmazken, sağlığını bozabilir.

kedilere süt verilmelimi

Kedilerde Kurumama Kullanımı ve Kurumama Seçimi

Kediler için kuru mama seçiminde birçok kedi maması markası olsa da, sanılanın aksine hepsi kedilere iyi gelmez.

Bu nedenle kaliteli ve protein açısından zengin, karbonhidratı az veya hiç olmayan mamalar seçilmelidir. Aksi takdirde kediniz için hiçbir besin değeri olmayan ve hatta onun sağlığını bozacak, kalitesiz yemler ona yarar değil zarar getirecektir.

Ayrıca Bakabilirsiniz – Yavru Kedilere Ne Zaman Kurumama Verilir?

kedilere kurumama verilir mi

Böbrek hastalıkları kediler için çok tehlikelidir. Özellikle de kuru mama ile beslenen erkek kedilerde rastlanır.

Erkek kediler bu açıdan böbrek ve bağırsak hastalıklarına daha yatkın olsalar da, dişi kedilere de dikkat etmek gereklidir.

Kedilerde Bağırsak Hastalıkları ve Tedavisi

Kısırlaştırılan Kedilerde Beslenme – Kurumama Kullanımı

Kısırlaştırılan kedilerin beslenmesi; idrar yollarında kuru mamaya bağlı olarak kristalleşme ve tıkanma meydana gelebilir ve bu nedenle idrarını yapamayan kediniz, erken fark edemezseniz hayatını dahi kaybedebilir.

Bu durumda mutlaka veteriner tarafından sondaj yaptırılmalı ve kedinin maması veteriner tarafından da önerilen steril bir mama ile değiştirilmelidir.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırılma

kısırlaştırılmış kedilere kurumama

Bu tarz sağlık problemleri ile karşılaşmamak için özellikle kısırlaştıran kedilere, kısırlaştırılmış kediler için satılan sterilize edilmiş, kaliteli mamalardan alınmalı ve kuru mamanın yanında mutlaka taze su bulundurarak kedi su tüketmeye teşvik edilmelidir.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırılma 

kedilerin beslenmesi

Çok az su içen kedinize şırınga ile ağzına su vererek takviye de yapabilirsiniz. Ama buna ihtiyaç kalmaması için, sabah ve akşam olmak üzere su kabındaki su tazelenmeli, ve evin çeşitli yerlerine su kabı koyularak suya erişim kolay hale getirilmelidir.

Kediler doğru beslenme ile sağlıklı ve daha mutlu olacaklardır. Size mama öncesi veya sonrasında teşekkür etmek için sürtünmeleri ise sizi mutlu edecektir.

kedilerde doğru beslenme

Kedi Beslenme Programı Tablosu

Dışarıya çok çıkmayan bir ev kediniz var ise birlikte her dakika oyunda oynamıyorsanız , muhtemelen çok az enerji harcıyordur. Kilolu olmayan 3 , 4 kiloluk bir kedinin besin ihtiyacı günlük 350kcal/100 gramdır.

Düzenli olarak dışarı çıkarılan ve birlikte çok vakit geçirilen bir kedinin daha çok enerji harcadığı için daha fazla besine ihtiyacı vardır. Bu gereksinimde 70kcal/kg/GÜNDÜR. Bu ihtiyaçlar mevsimsel değişikliklere ve cinsel hormonlara bağlı olarak değişmektedir.

Kedi beslenme programı tablosuna aşağıdaki fotoğraflardan kendi kedinizin vücut ölçülerine , kilosuna göre yukarıdaki bilgilerden faydalanarak inceleyebilirsiniz.

kedilerde-besin-tablosu

Yavru Kedi Beslenme Tablosu

Yavru Kedi beslenme programı tablosuna aşağıdaki fotoğraftan kendi kedinizin vücut ölçülerine , kilosuna göre yukarıdaki bilgilerden faydalanarak inceleyebilirsiniz.

kedi beslenme tablosu

  • emre
    7 sene önce

    benim kedim kısırlaştırıldı ve her zaman kısırlaştırılmış kediler için olan bir mama kullanıyodu ancak en son maması bittidiğinde veterinerde kısırlaştırılmış mama kalmamıştı ve bende normal mama almıştım ama bir şey olacak diye korkuyorum

    43
    yorum beğen
  • Beşevler çilingir
    6 sene önce

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim .

    37
    yorum beğen
  • En İyi Kedi Maması Markaları | Asrın Web
    5 sene önce

    […] Artık hemen hemen her evde rastlayabileceğimiz kedilerin, bakımı ve genel ihtiyaçları gibi sorumluluklarımız vardır. Bu sorumluluklar arasında en başta kedi beslenmesi gelmektedir. […]

    2
    yorum beğen
  • Holylips
    4 sene önce

    Benim kedim arada mutfağın tezgahına çıkıp bir iki tane çiğ tavuk yiyor ben görünce alıyorum ama yinede birşey olur mu? Bide başka birisi baharatlı tavuk verince ne olur? Sorumu cevaplarsanız sevinirim.

    1
    yorum beğen