arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

İran Kedisi Vücut Yapısı

İran Kedileri, Fars Kedisi de denilen anavatanları İran olan, çok eski bir kedi ırkıdır. İran Kedileri, kolay kırık oluşumuna neden olan uzun tüyleri ve göz akıntısı gibi sağlık problemleri sebebiyle, çok sık bakım isteyen kedi cinslerindendir.

iran kedisi tüyleri
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

İran Kedisi, çok sık bakıma ihtiyaç duyarak, sahiplerini bu konuda yorsalar bile, genel olarak en çok yetiştirilen ev kedisidirler.

iran kedisi özellikleri

İran Kedisi Vücut Yapısı

İran Kedisi, basık burun ve yüz şekline sahiptir. Nispeten küçük sayılabilecek kulaklarının üst kısmı yuvarlak, alt kısımları ise uzun, sık tüylerle kaplı bir yapıdadır.

Aşağı doğru sarkık görünümde olan dudak kenarları ile İran kedileri , insanlara mutsuz bir ifade verirken, bazılarının kaş aralarında basıklıktan kaynaklı kırışık ve dolayısıyla sanki kızgınlarmış gibi görünmelerine neden olan bir ifade vardır.

Basık burunları olan İran Kedilerinde bazen aşırı basıklık görülebilir ve bu durum nefes almada sıkıntı oluşturarak bir sağlık problemi halini alabilir.

iran kedisi vücut yapısı

Bu sağlık problemlerinin en aza indirgenmesi için, İran Kedileri daha uzun burunlu olan başka bir uzun tüylü ırkla, örneğin Ankara Kedisi ile çiftleştirilebilirler.

Böylece daha uzun burunlu, sağlıklı nefes alabilen ve görüntü itibariyle daha sevimli bir İran melezi olan  Chinchilla Kedisi elde edilebilir.

İran Kedileri Vücut Yapısı

İran Kedisi Göz Bakımı

İran Kedilerinde, göz şekli büyük ve yuvarlak yapıda olup genellikle kahve-sarı renklerdedir. Büyük gözleri olsa da, basık yüz ifadesinden dolayı gözlerde kısık bir görüntü oluşabilir.

Gözlerinde, Diğer Kedi Cinslerinin aksine, içe doğru olmayan akıntı, göz kenarlarından aşağıya akarak, göz çevresinde koyu renkli lekeler oluşmasına neden olabilir.

Bu durumun engellenebilmesi için, her gün göz temizleme solüsyonları ve pamuk yardımıyla, gözlerin temizlenmesi gerekmektedir.

iran kedisi vücut yapısı

İran Kedisi Tüy Yapısı

İran Kedilerinin vücut yapısı kısa, tıknaz bir görünüme sahiptir. Kuyrukları vücutlarıyla orantılı bir uzunlukta ve kabarıktır. Fazlasıyla kabarık, aslan yelesine benzeyen uzun tüyleri, sırtından başlayarak, bacakların üzerine kadar, kabarık şeklini koruyarak iner. 

Bu kabarık tüyler ona pofuduk bir görüntü verir ve birçok organizasyonda birincilik ödülü almasının ana sebebidir. Fakat bu güzel ve şatafatlı duran uzun tüylerin bakımı hiç de kolay değildir.

Her gün düzenli olarak taranarak, ölü tüyler toplanmalı ve kıtık oluşumlarının önüne geçilmelidir.

iran kedisi vücut yapısı ve özellikleri

Aksi durumda, İran Kedilerinin kendilerini temizlerken, midelerine giden tüyleri hazmetmeleri çok zorlaşacaktır.

► Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Olmalı?

Tüy yumaklarını dışkı ve Kedilerde Kusma yoluyla sistemlerinden uzaklaştırmaları gerektiği için, onlara özel yapılmış uzun tüylü kediler için satılan mamalarla beslenmelidirler.

İran Kedilerinin genel olarak 15 senelik yaşam süreleri vardır. Ergenlik dönemine geç giren İran Kedileri, 12-18 aylık olana dek kızgınlık belirtisi göstermeyebilirler. Çiftleştirilmek için en doğru yaş, 18 aylık ve sonrasıdır.

iran kedisi vücut özellikleri

İran Kedisi Vücut Bakımı

İran Kedisi, sahibine bağlılığı, sakin yapısıyla ve tam bir kucak kedisi olmasıyla, insanların baktıkları bir numaralı kedi olma özelliğini, uzun yıllardır korumaktadır. Fakat buna rağmen, ilk kez kedi bakacak olan kişilerin, öncelikle bakımı daha kolay olan kedilere yönelmesini öneririm.

İran Kedisi, çok güzel ve iyi huylu bir kedi olsa da, profesyonel bir bakıma ve beslenme şekline ihtiyaç duyacaktır. Kedilerine uzun vakit ayırabilecek ve onlar için hiçbir masraftan kaçınmayacak aileler için bakımı daha kolay ve uygun olacaktır.

Yapı itibariyle sokaklarda yaşayamayacak bir kedi olan İran Kedisini, çok iyi düşündükten ve tüm aile bireylerinin kabulünden sonra sahiplenilmesi doğru olacaktır. 

Özellikle tüy dökümü yoğun olan İran Kedisi, titiz sahiplerinin yaşamında zorluklara neden olabilirler. Tüm bunlara rağmen sevgi dolu ve mayışık halleriyle, onları sevmek bir ayrıcalıktır.

İran Kedisi Vücut Yapısı
İran Kedisi Özellikleri ve Bakımı
En Sevimli Kedi Türleri ve Kedi Cinsleri

Fars kedisi vucut yapısı

  • Gökhan ozer
    7 sene önce

    Kendimiz yavruları bir tane kaldı iran persian yavru erkek sütten iki hafta sonra kesiliyor isteyenler ulaşsın 1000 TL 0532

    11
    yorum beğen
  • byabama
    6 sene önce

    hey. I am the manager of a website . and I like to have it in turkish version. my website is about pet care and advertising for sell. clearly I need a person who know turkish. If you speak english or farsi and want to be a part of this job please contact me. thank you

    telegram.me/byabama

    10
    yorum beğen