arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Erkek Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Castration)

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi, genellikle 8-10 ay arasında görülmeye başlanır. Kızgınlık dönemine giren erkek kedilerin davranışlarında ani değişimler gözlenir. Erkek kedileri kısırlaştırma operasyonu, dişi kedilere kıyasla daha basit ameliyat ile yapılmaktadır. Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı , Erkek Kedi Kısırlaştırılma Sonrası , Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Zararlı mıdır? Bu sorular hakkında detaylı bilgiler için okumaya devam edin..!

erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kızgınlık dönemine kadar kum kabı dışında hiçbir yere idrarırını yapmamış olan bir erkek kedi bile, evin veya bulunduğu ortamın çeşitli yerlerine düzenli olarak idrar püskürtme yoluyla koku bırakma eğilimindedir. Bu davranışın sebebi, doğada dişi kediye kendini tanıtma ve çiftleşme arzusunu bildirme içgüdüsüdür.

Bu içgüdüye, evlerde beslenen erkek kediler de kayıtsız kalamayacak ve belirli aralıklarla idrar püskürteceklerdir. Odalarda gezinip yüksek sesle miyavlayacak, cam, balkon benzeri yerlerden atlayıp kaçmaya çalışacaktır. Dişi kediye ulaşmak ve çiftleşme güdüsünü tatmin edebilmek amacıyla kediler evlerini veya bulundukları (bahçe vs). mekanları kısa süreli olarak terkedebilirler. 

Erkek Kedi Kısırlaştırılma Öncesi

Erkek kedilerde hormon düzeylerinden dolayı, kızgınlık dönemlerinde saldırgan davranışlar gelişebilir ve bu nedenle evden kaçan erkek kediler, sokakta birçok kavgaya karışabilir ve yaralanabilir. Bu açıdan erkek kedilerin kısırlaştırılması, onları tehlikelerden, testis kanserine ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmaktan koruyacaktır.

Erkek kediler kızgınlık dönemlerine girmelerinden itibaren, kısırlaştırılabilirler. Fakat böbrek hastalıklarına yakalanma risklerinin azaltılması açısından tercihen 15-18 aylık olana kadar kısırlaştırılmamalıdırlar. Erkek Kedilerde Kısırlaştırma işlemi, erkek kedinin yumurtalıkların kesilerek alınması ve kordonların bağlanması şeklinde gerçekleşir.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı

Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu, dişi kedilerden çok daha kolay ve tehlikesizdir. Basit ve kısa süren bir operasyonla, erkek kedilerin kısırlaştırılması gerçekleşir. Ameliyat sonrasında dikişe bile gerek kalmaz  ve erkek kedi kısa sürede normal hayatına geri döner.

Dişi kedilerde dikiş açılması, iltihap oluşması gibi yaşanan komplikasyonlar, erkek kedilerin kısırlaştırılmasında görülmez.

erkek kedilerin kısırlaştırılma ameliyatı

Erkek Kedi Kısırlaştırma Zararları

Çok erken kısırlaştırmak, erkek kediler için sağlık açısından zararlı olabilir. Böbrek hastalıkları, idrarda kristalleşme gibi hastalıklar; erkek kediler için kısırlaştırmadan kaynaklı sağlık problemleridir.

Bu sağlık problemlerinin engellenmesi için, kısırlaştırılmış kediler için özel yapılan, sterilize mamalar kullanılmalı, kedinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Özellikle evde, onu yakından gözlemleme imkanı olan sahiplerine bu konuda çok iş düşer.

Çünkü böbreklerde bir problem oluşursa, bunu erken teşhis etmek hayat kurtarıcı olacaktır. Kedinin ne sıklıkla tuvalete gittiği kontrol edilmeli ve idrarın kesik kesik  gelip gelmediğine bakılmalıdır. Bazen  de kedi, kumuna gidip kazar fakat idrarını yapamadan çıkar. Bu durumlar oluşursa derhal veteriner hekime başvurulmalı ve acil müdahale edilmelidir.

erkek kedilerde kısırlaştırılma

Erkek Kedi Kısırlaştırma Sonrası

Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası oluşan böbrek hastalıklarını önlemede kullanılan mamanın, kısırlaştırılmış kediler için üretilmiş bir mama olmasının öneminin yanında, yeteri kadar su tüketimi de vardır.

Yeterli miktarda ve taze su tüketen kedilerde, bu rahatsızlığın görülme oranı düşecektir. İdrarda kristalleşme olmasını engelleyecek en önemli etken, günlük olarak yeteri kadar su tüketilmesidir. Kedilerin rahatlıkla ulaşabilecekleri yerlerde  taze su bulundurmak (sabah ve akşam su değiştirimelidir), onları su içmeye teşvik edecektir.

erkek kedi kısırlaştırılma ameliyatı sonrası

  • murat
    8 sene önce

    merhaba erkek kedi kısırlaştıran yerler hakkında bilgisi olan varmı acaba?
    bide birşey sormak istiyorum kedi kısırlaştıktan sonra uyku sorunu olur mu? bikaç arkadaşımın söylediğine göre kedi kısırlaştırma sonrası uyku problemi ve mama yemesinde birtakım sorunlar oluyormuş
    bilgi verirseniz sevinirim

    45
    yorum beğen
  • Özge Öztirkaki
    7 sene önce

    Bizimki de aynı anlatıldığı şekilde kapıları duvarlara idrar püskürterek tüm evi kokutmuştu, hatta bir keresinde camdan aşağı atlamıştı. Kısırlaştırıldıktan sonra 1-2 hafta evin içinde sakin sakin gezdi, 1-2 haftanın sonunda aynı hareketlerine devam etti, biraz agresifleşti ama etrafa kokusunu bırakmayı kesti.

    34
    yorum beğen
  • İklima
    4 sene önce

    Merhaba benim dün 10 aylık erkek kedim kısırlaştırıldı. Çok agresifleşti ve bizim ev bahçeli dışarı gezdirme ipi ile bağlasan bile kaçmaya ya da diğer kedilerle kavga etmeye çalışıyordu. Veteriner bize 8-10 aylık arası kızgınlık döneminin geldiğini artık kısırlaştırabileceğimizi söyledi. İşte kısırlaştı ama yemek yese su içse bile kusuyor. Bide bizim veteriner ne boyunluk taktı ne de sargılı falan sardı. Başka sitelerde boyunluk takmalı yoksa yalarsa dikişini açabileceği yazıyordu. Bildiğim kadarıyla erkekkedilerde dikiş atılmıyor. Yani ameliyatlı yerini yalasa sorun olur mu? Bu arada benim kedi 10 aylık bir erkekti ve ameliyata girmeden önce 5 kiloydu. Kaç günde toparlar kendi oğlum?

    0
    yorum beğen
  • Tülay
    3 sene önce

    Tam bir vahşet. Öyle bir emir verilseydi şayet Allah katından elbetteki uyulurdu ama nedir bu ya hayvanın organlarını sökmek. Türkiyede her kesin evinden bir günde 20 kediyi doyuracak yemek artığı ve ekmek çöpe atılıyor. Sözde kendini akıllı ve modern gören kara cahil kadınlar kağıt çöpünü tuvalet çöpünü yemek ve ekmek fazlasını tek bir torbada birleştirip çöpe atıyor. Hayvana yemek verip sevabını almak varken canını söküp ölümüne bile sebep olmak tercihiyse kişinin. Yarın Hakkın divanına varınca süleyman dan hakkını alır karınca.

    1
    yorum beğen
  • BURAK
    2 sene önce

    Nasıl bir insansınız ya hayvanların organlarını kendi hayvan besleme egonuzu tatmin etmek için söktürüyorsunuz.Ne hakkınız var?Allah hesabını soracaktır bekleyin görün…

    0
    yorum beğen