Aslan

aslan2    Aslan (Panthera Leo); dört büyük vahşi kediden biridir. Kaplan 'dan sonra en büyük kedidir. Soyu Avrupa ve  Amerika' da tamamen tükenmiştir. Asya Kıtasında sadece Hindistan bölgesinde ve Afrika Kıtasında yaşamlarını sürdürürler. Dünyadaki kedi türleri arasında tek sosyal yaşam şeklini benimseyen tür Aslandır.

   Aslanlar diğer büyük kedigillerin (Kaplan, Jaguar, Leopar) aksine yalnız yaşamazlar. Aslanlar sürü halinde dolaşır ve avlanırlar. Bir yada birkaç erkek aslan liderliğinde, 20-30 kişilik sürüler olarak sosyal bir şekilde yaşarlar.

   Aslanlar, doğadaki en güçlü hayvanlar biridir. Doğal yaşamlarında onlarla savaşacak iki düşmanı vardır. Timsahlar ve onları avlayan insanlar. Bu iki tür haricinde, onlara düşmanlık edebilecek ve avlayacak bir hayvan bulunmamaktadır. Fakat yine de Aslanların büyük hayvanları avlamaları sırasında boynuz veya çifte yedikleri durumlarda yaralanmaları ve hatta ölmeleri mümkündür.

   Aslanlar, gündüzleri gölgelik alanlarda dinlenir ve uyurlar. Günde ortalama 16 saat uyuyan aslanlar, akşam serinliğinde veya geceleri avlanırlar. Dişi aslanlar veya genç erkek aslanlar grup halinde avlanırlar. Sürünün lideri olan erkek aslan genellikle avlanmaz. Sürüyü korumakla sorumludur. Çakal, sırtlan gibi hayvanlardan sürüyü ve avlarını korur. Sürü halinde avlanan aslanlar, geyik, bufalo, antilop, zürafa gibi hayvanları avlarlar. Büyük hayvan sürülerine saldıran aslanların, birlik halinde saldırı gerçekleştirerek avlanmaları, işlerini kolaylaştırır. Fakat yiyeceklerini hiyerarşik bir sırada yerler. Öncelikle, sürünün lideri erkek aslan, karnını doyurur. Daha sonra dişiler ve yavrular paylarını alabilirler.

   Erkek aslan, ortalama olarak 200 kg ağırlığında olup, dişi aslanın neredeyse iki katı kadardır. Sarı- kahverengi tüyleri, oldukça çevik ve kaslı vücudu, güçlü pençeleri ve dişleri vardır. Erkek aslanın, dişi aslandan farklı olarak oldukça büyük ve uzun tüylü, boynunu çevreleyen bir yelesi vardır. Bu yele sarı, kahverengi, koyu kahverengi ve siyaha varan renklerde görülebilir. Aslan sinirlendiğinde oldukça dikleşir ve kabarır.

   Erkek aslan 2 yaşına geldiğinde erginleşir ve birçok dişiyle çiftleşir. Gebe kalan dişiler, ortalama 3,5 ay sonra doğum yaparlar. Dişi aslan bir doğumda, 2 ile 5 arasında yavru aslan dünyaya getirir. Yavrularını ortalama 3 ay emzirir ve sonrasında onlara avlanmayı öğretir. Avlandığı zaman da yavru aslanları öncelikle doyurur.

   Erkek Aslanlar birbiriyleriyle liderlik için savaşırken, dişi aslanlarla çiftleşirken ve çiftleşme esnasında diğer erkekleri uzaklaştırmak için oldukça güçlü bir şekilde kükrerler. Erkek Aslanın en büyük korkusu ve kaygısı sürüdeki liderliğini kaybetmektir. Bu nedenle hakimiyetini sürdürmeye devam etmek için daima tetiktedir. Erkek Aslan başka bir sürü liderini etkisiz hale getirse, öncelikle o sürüdeki yavru aslanları öldürmek ister. Sonra da dişi aslan ile çiftleşerek, kendi yavrularını dünyaya getirme içgüdüsü ile hareket eder. Ancak sürüdeki diğer erkek aslanlar büyüyüp güçlendiğinde ve lider yaşlandığında, artık hakimiyeti teslim etme zamanı gelmiş demektir. Bu durumda genellikle yaşlı erkek aslan, kavga sırasında yara alır, ölür veya sürüden kaçarak uzaklaşır. Genç erkek aslan, sürü liderini yenemezse sürüden kovulur ve kendi hakimiyetini kurabileceği bir sürü aramaya gider.

aslan-yuz  aslan-surusu-avlanma  aslan-yavru

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir